Šport
89 ogledov

Novak osmi na maratonu

Sandi Novak Žurnal24 main
Na paraolimpijskih igrah v Riu, ki se danes končujejo, je kot zadnji slovenski predstavnik nastopil atlet Sandi Novak. Slepi maratonec je v kategoriji T12 osvojil osmo mesto.

Slovenski maratonec Sandi Novak je dosegel čas 3:02,36, zmagal pa je Maročan Amin El Chentouf (2:32:17) pred Špancem Albertom Suarezom Lasom (2:33:11) in Japoncem Masahirom Okamuro (2:33:59).

V slovenskem atletskem taboru, v Riu so poleg tekača Novaka še vodja ekipe Primož Černilec in sotekača Urban Jereb ter Roman Kejžar, ki sta vsak polovico maratona slepega slovenskega udeleženca vodila po trasi, so že pred začetkom tekme napovedali, da Novak nima pravih možnosti za naskok prav na vrh.

Če bi bilo tekmovanje razpisano samo v njegovi kategoriji slepih, bi imel drugi prijavljeni dosežek, tako pa je bil v združeni kategoriji slepih in slabovidnih okrog desetega mesta.

Začel je v počasnejšem ritmu, po petih kilometrih imel slabe tri minute zaostanka za vodilnim in bil 11., ta razlika pa se je potem povečevala približno po tri minute na vsakih pet kilometrov. Na 30. kilometru je imel slovenski predstavnik tako 23 minut zaostanka, je pa pridobil eno mesto, saj vsi tekmeci maratona niso končali. V drugi polovici maratona je obdržal ritem, na koncu je za zmagovalcem zaostal 30 minut, a je bil z doseženim zelo zadovoljen. Po še enem odstopu in potem, ko je enega tekmeca prehitel, je bil na koncu osmi.

"Roman je del moje ekipe. Skupaj smo zgarali, moramo biti povezani. Pohvalil bi še Primoža in Urbana. Mi smo celota in ekipa je res skrbela zame," je o čustvenem koncu teka in prihodu v cilj, ko je objel Romana Kejžarja, dejal Novak.

"Vročina je bila enaka za vse, a jaz sem močan v srcu in sem zgaral. Za vse je bilo isto, razmere moraš vzeti takšne, kot so. Jaz sem super zadovoljen. Največ pomoči sem potreboval v ovinkih, na ravnini sem se lahko osredotočil na tek. V ovinkih so bile grbine in vse to me je upočasnilo. A ko sem obrnil na 38. kilometru, sem si rekel, zdaj sem pa zmagal," je še dodal slovenski maratonec in poudaril: "To je najpomembnejša tekma v karieri. Najprej sem čakal na normo, tole je pa vrhunec."

Krize ni bilo

Roman Kejžar, ki ga je vodil od 21. kilometra do cilja, je ocenil, da je Novak dobro opravil maraton: "Lahko rečem, da je bil že kar utrujen in da sem pričakoval, da bo ritem še padal. A on je res borec, v drugem delu je odgaral in izgubil le nekaj minut. Bolj kot navodila je potreboval kakšno besedo spodbude. Kakšne posebne krize ni bilo, Sandi je opozarjal, da ne hitreje, jaz pa sem dobil motiv. Na koncu sva lovila še Izraelca, malo sem ga spodbudil, po 38. kilometru pa ni bilo več dvoma," je svoj vidik tekme podal Kejžar.

"Kapo dol vsem športnikom invalidom. Vložiti morajo veliko več truda v treninge in nastope. Marsikdo bi lahko ta zgled lahko vzel zase, koliko morajo vložiti, mi zdravi pa se ne potrudimo," je o svoji paraolimpijski izkušnji še dejal slovenski maratonec.

Le še zaključek

Maratonske preizkušnje so bile zadnje na igrah v Riu, z njimi se je končal tekmovalni spored 15. paraolimpijskih iger. Nastop Novaka je bil tudi zadnji, ki ga je osmerica slovenskih športnikov opravila na največjem tekmovanju za športnike invalide.

Zvečer pa športnike in prebivalce Ria čaka še zaključna slovesnost. Napovedali so spektakel z barvito brazilsko kombinacijo pesmi in plesa, a bo slovesnost žal zaznamoval tudi tragični dogodek, smrt iranskega kolesarja dan pred koncem iger na cestni dirki. Njegov spomin bodo počastili z minuto molka.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.