Šport
33 ogledov

Nove kolajne: Grace, Zupan in Dobravčeva

Maschsee Hannover veslanje čoln jezero EPA
Slovenska veslača Jure Grace in Aleš Zupan sta si na sredozemskih igrah v Mersinu priborila bronasto kolajno v konkurenci dvojnih dvojcev. Rokometašice premagale Makedonijo, do kolajne popoldne tudi strelka Petra Dobravec.

Zmagala sta Italijana Francesco Fossi in Romano Battisti pred Srboma MarkomMarjanovićem in Aleksandrom Filipovićem. Jure Grace in Aleš Zupan sta odveslala precej bolje kot na petkovih kvalifikacijah, kjer so posadke veslale zgolj za razporeditev po progah. Po startu sta nekoliko popustila, nato pa ujela priključek z najboljšimi in v finišu ugnala Egipčana ter se veselila brona.

"Danes nama je šel start precej bolje. Po prvih 500 metrih sta prva dva čolna nekoliko pobegnila, nato sva se do cilja borila z Egipčanoma. Rečem lahko, da je bilo veslanje čez progo precej boljše kot pa v petek. Ta bron je lep uspeh, sam pa sem še toliko bolj vesel, ker vem, da sva dobro odveslala," je po tekmi dejal Zupan. Pozitivno je nastop dvojnega dvojca ocenil tudi vodja veslaške ekipe v Mersinu Dušan Jurše.

"Prvi favorit je bil nedvomno italijanski čoln, ki je letos osvojil naslov evropskega prvaka, Battisti pa je bil lani na olimpijskih igrah v Londonu z drugim partnerjem srebrn. Drugi favorit je bil srbski čoln in tako se je na tekmi tudi razpletlo. Vedeli smo, da bomo morali premagati Egipčane in Monako, po predtekmi pa nisem bil prepričan, da je to mogoče. Fanta sta danes napadla kot je treba, Egipčanoma nista dala miru in mislim da je bil to recept, da sta jih na koncu lahko prehitela," je povedal Jurše.

Upali še na kakšno odličje

Nastopile so še tri slovenske posadke, vendar so vsi trije enojci zaostali za kolajnami. Skifist Jan Špik je bil šesti, zmagal je Italijan Francesco Cardaioli pred Grkom Dionysiosom Angeloupolosom in Egipčanom Noureldinom Younisom. Lahki skifist Rajko Hrvat je bil četrti, zmagal je Italijan Pietro Willy Ruta pred Turkom Huseyinom Kandemirjem in Grkom Panagiotisom Magdanisom, peta pa je bila skifistka Anja Šešum, kjer je med ženskami zmagala Iva Obradović iz Srbije, pred Italijanko Giado Colombo in Hrvatico Marielo Milošević.

"Jan Špik je naredil taktično napako, ni sledil Grku čez progo, da bi ga ta pripeljal do finiša in s tem do boja za kolajne. V prvem delu je 'preforsiral', potem pa ni bilo več rešitve. Za Anjo smo vedeli, da ima okoli sebe preveč premočnih tekmic. Do polovice je še nekako šlo, potem pa je izgubila stik in zaostanek je bil prevelik. Rajko Hrvat se je čez progo dobro boril. Nekako smo upali, da mu bo uspelo do kolajne, a je na koncu žal zmanjkalo moči v finišu," pa je nastope skifistov ocenil Jurše. Slovenski veslači so s tem zaključili z nastopi na teh sredozemskih igrah.

Dobravčeva bronasta

Slovenska strelka Petra Dobravec je na sredozemskih igrah osvojila odličje bronastega leska. V nedeljski finale najboljših osmih strelk z zračno pištolo se je prebila s sedmim dosežkom, nato pa se je zavihtela do tretjega mesta. Zmagala je Francozinja Celine Goberville, druga je bila Srbkinja Zorana Arunović.

"Z rezultatom sem zadovoljna. To je tak rezultat, ki ga delam že celo sezono. Tudi tokrat se nisem sama sebi izneverila. To da sem prišla v finale je bil en velik plus, medalje pa nisem pričakovala. Streljala sem tako kot znam streljat. Vesela sem, da imam bronasto medaljo," je o uspehu dejala slovenska strelka, ki je v finalu svoje delo opravila suvereno.

"Živci naredijo svoje, roka se mi je tresla, ampak vseeno sem se 'skulirala', da sem vsak strel sproti dala tja kamor mora biti. Lahko bi bilo bolje, lahko pa bi bilo tudi veliko slabše," meni Dobravčeva in dodaja: "Letos sem bila na EP na Danskem 13., tako velikega finala pa še nisem imela. Je največji uspeh v moji karieri."

Blaž Kunšek je na današnji tekmi z zračno pištolo zasedel enajsto mesto, potem ko je zadel 568 krogov.

Egipčani in Španci "prestrelili" lokostrelce

Slovenska lokostrelska reprezentanca je končala nastope na letošnjih sredozemskih igrah v Mersinu. Slovenski moški ekipi je na današnji ekipni tekmi načrte prekrižal Egipt, ženski pa Španija, naši tekmovalci in tekmovalke pa ne bodo nastopili tudi na odločilnih tekmah v posamični konkurenci.

Lokostrelci iz dežele faraonov so Jako Komočarja, Jana Rijavca in Klemna Štrajharja premagali z 215:210, lokostrelke s Pirenejskega polotoka pa so prepričljivo ugnale Ano Umer, Brino Božič in Darjo Verbič z 214:190.

V posamični konkurenci so se Verbičeva, Božičeva, Komočar in Rijavec prebili do osmine finala, Umerjeva in Štrajhar pa do šestnajstine finala.

Padla še Makedonija, zdaj na vrsti Španke

Slovenske rokometašice so na sredozemskih igrah z 32:21 (12:10) premagale izbrano vrsto Makedonije. V slovenski ekipi sta bili s po sedmimi zadetki najboljši Neli Irman in Maja Zrnec, pri Makedonkah je Elena Gjorgijevska prispevala devet golov. Miša Marinček je v slovenski vrsti zbrala 16 obramb, pri Makedonkah pa Dijana Naumoska osem.

V tretji tekmi predtekmovanja v skupini B se bodo varovanke Marte Bon v ponedeljek ob 15. uri pomerile s Špankami.

Horvatova 10., Ribičeva 12. v mnogoboju

Slovenski telovadki Carmen Horvat in Tina Ribič sta danes na sredozemskih igrah v Mersinu nastopili v mnogoboju. Horvatova je osvojila končno deseto mesto, Ribičeva je bila 12. V mnogoboju bi moral nastopiti tudi Alen Dimic, a je zaradi poškodbe mezinca na nogi odpovedal nastop.

Dimic bo današnji dan izkoristil za regeneracijo in počitek ter sanacijo poškodbe, da bi kar najbolje pripravljen dočakal ponedeljkove nastope v posamičnih finalih, kjer se je uvrstil v finale konja z ročaji, bradlje in droga.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.