Šport
72 ogledov

Nove kvalifikacije že v Avstraliji

Formula 1 Abu Dabi EPA
Vodilni možje formule 1 so sprejeli odločitev o novem formatu kvalifikacij za dirko. Ta bo uporabljen že čez 14 dni na prvi dirki sezone v Avstraliji.

Pri Mednarodni avtomobilistični zvezi uradno še niso potrdili, da so sprejeli odločitev o spremembi kvalifikacij, a je o tem spregovorila že prva dama ekipe Williams Claire Williams. "Strateška skupna je nov format izglasovala, tudi sama sem bila zanj," je dejala Williamsova in dodala: "Edini pravi razlog za spremembo formata je dejstvo, da želimo nekoliko poživiti boj za startne položaje in vse skupaj narediti bolj zanimivo."

Po novem formatu bo v prvem delu, ko bo na stezi vseh 22 dirkačev, po sedmih minutah odpadel najpočasnejši, vsakih 90 sekund pa naj bi nato v bokse poslali še tistega, ki bo takrat na zadnjem mestu. Ostalo bo 15 dirkačev, ki se bodo v drugem delu kvalifikacij prav tako borili na izpadanje. Prvi naj bi se poslovil po šestih minutah, potem pa spet po eden na 90 sekund, dokler ne bi za zadnje dejanje ostala le osmerica. Zadnji del kvalifikacij naj bi trajal 14 minut, izločanje najslabših pa bi se začelo že po petih minutah. V zadnjih 90 sekundah bi bila na stezi samo še dva dirkača, ki bi v medsebojnem dvoboju odločala o prvem mestu in najboljšem izhodišču za dirko.

Do odločitve je prišlo, čeprav je alfa in omega formule 1 Bernie Ecclestone še minuli teden dejal, da merjenje časov in grafika za televizijski prenos kvalifikacij še ne bosta pripravljena za dirko v Melbournu. A zdaj naj bi bila ta pomanjklivost odpravljena v potrebnem času.

Na nov format imajo pripombe predvsem dirkači, večina jih meni, da bo ta prezakompliciran predvsem za gledalce. "Na splošno sem bil zadovoljen z dosedajšnjim načinom kvalifikacij. Trenutno se mi te spremembe ne zdijo ravno dobre," je dejal svetovni prvak Lewis Hamilton, a dodal, da je pripravljen spremeniti mnenje in da ga zanima odziv navijačev.

"Osebno nisem ravno navdušen nad novimi kvalifikacijami. Mislim, da govorim v imenu vseh dirkačev, nihče od nas ni navdušen. Ne vemo, kaj je narobe z zdajšnjim formatom in zakaj ga je treba spremeniti," pa je menil Ferrarijev dirkač Sebastian Vettel.

Skrbi povzroča tudi dejstvo, da bodo ob zadnjem spopadu pnevmatike že tako izrabljene, da ne bodo omogočale hitre vožnje in bo vsa zadeva precej nezanimiva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.