Šport
215 ogledov

Novi prvaki v hokeju na ledu že znani

SŽ Olimpija Twitter HK SŽ Olimpija
Ljubljančani z drugo finalno zmago do lovorike.

Hokejisti SŽ Olimpije so v drugi finalni tekmi državnega prvenstva v gosteh premagali Sij Acroni Jesenice s 6:3 (3:0, 2:1, 1:2) in z drugo zmago že osvojili državni naslov.

Državno prvenstvo je potekalo po nekoliko pospešenem ritmu, saj je domača hokejska zveza finalne boje predvidela že za prvo polovico januarja. Že danes pa so imeli prvi zaključni plošček branilci naslova iz prejšnje sezone.

Ljubljančani so namreč uvodno tekmo doma pred tremi dnevi dobili s 4:0 in bi s še enim uspehom že osvojili nov naslov. Za Jeseničane pa je štela le zmaga, s katero bi izsilili odločilni dvoboj. Na koncu so zeleno-beli dosegli še drugo zmago in finale končali po najhitrejši možni poti.

Že pred dvobojem so se v jeseniškem taboru znašli v težavah, saj zaradi bolezni niso mogli računati na prvega vratarja Anttija Karjalainena, namesto njega je tokrat branil Urban Avsenik.

Na prvi tekmi so favorizirani Ljubljančani potrebovali skoraj dve tretjini, da so strli jeseniško obrambo. Tokrat so že precej prej prestavili v najvišjo prestavo. Že v uvodnih minutah domačim skorajda niso dovolili, da bi prišli iz obrambne tretjine, pritisk so stopnjevali ob prvi domači kazni, ko je imel Avsenik ogromno dela.

Potem je prišla deseta minuta, ki je praktično že odločila finale. Najprej se je Jaka Šturm sprehodil skozi obrambo tekmecev in nazadnje matiral še vratarja, le 18 sekund pozneje pa je bilo že 2:0, ko so železarji pred vrati pozabili na Nika Simšiča, ki mu ni bilo težko zadeti. V 18. minuti je Aleksandar Magovac ponovil Šturmovo vajo, preigral celotno obrambo domačih, zadrsal za golom in ob drugi vratnici pospravil plošček v mrežo za 3:0.

Aleksandar Magovac | Avtor: Twitter HK SŽ Olimpija Twitter HK SŽ Olimpija

Nadaljevanje je bilo vendarle nekoliko bolj izenačeno. Gostje so sicer hitro dosegli še četrti zadetek, z strelom je bil uspešen Miha Zajc. Toda visoko vodstvo je morda goste tudi nekoliko uspavalo in dve minuti zatem je Niki Blomberg s strelom od daleč presenetil vratarja Anthonyja Morroneja.

V nadaljevanju je imel za goste dve lepi priložnosti Rok Kapel, domači niso izkoristili "power-playa", so pa ob koncu tretjine imeli nekaj več prometa pred vrati tekmecev, a Morrone ni bil ogrožen, je pa zmajem takrat uspelo zadeti še petič, v bistvu so Jeseničani dosegli avtogol. V zapisniku so sodniki sicer zapisali, da je bil strelec Zajc, a bi morali gol pripisati Jaki Sodji, sicer podajalcu.

V zadnji tretjini so Ljubljančani precej popustili. Jeseničani so igrali za boljši vtis pred svojimi navijači, Ljubljančani so skušali le nadzorovati potek tekme. Sprva so bili uspešnejši gostje, ki so prek Šturma ob slabem posredovanju Avsenika dosegli še šesti gol, potem so se prebudili še železarji.

Najprej je po neodločnosti obrambe gostov plošček v mrežo pospravil Patrik Rajsar, minuto zatem je po prekršku v prodoru Žan Jazovšek dobil kazenski strel, ki pa ga je Morrone ustavil. Dve minuti pozneje pa so ob številčni prednosti le zadeli, uspešen je bil Miha Logar, ki je na ta način precej ublažili poraz.

Vse naslove prvaka v samostojni Sloveniji od sezone 1991/92 so osvojili hokejisti iz Ljubljane ali Jesenic v različnih klubih iz teh hokejskih središč. Po današnji ljubljanski zmagi imajo tako zeleni 18 naslovov, Jeseničani ostajajo pri 13.

Izjave po tekmi:

Gaber Glavič, trener Sija Acronija Jesenic: "Normalno je, da potrebuješ tekme, da prideš v ritem. Tudi pri reprezentanci smo imeli turnirje pred prvenstvom, da smo se navadili na višjo raven. Tudi tu je podobno, Olimpija igra na višji ravni, ker mora tako igrati. To se je poznalo, vsakih deset minut smo bili boljši, igrali več v njihovi tretjini. To je glavna razlika in zato sem stokrat rekel, da bi morali igrati na sedem tekem. Ker se lahko zgodi to, kar se je nam, da nekdo zboli. Zanesljivo se je to poznalo, Urban je danes odigral dovolj dobro, ni pa isto, kot če bi bil v golu Antti."

Gašper Glavič, hokejist Sija Acronija Jesenic: "Olimpija je upravičila status favorita. Mi smo se upirali, kolikor smo se lahko. Mogoče smo malo prepozno začeli igrati, pri štirih golih zaostanka smo se šele zbudili in začeli igrati tako, kot smo se zmenili. Na koncu smo prišli samo na tri gole zaostanka, a na žalost tudi to tekmo izgubili."

Mitja Šivic, trener SŽ Olimpije: "Na prvi tekmi smo bili pol tekme v krču. Danes pa me je veselilo to, da smo bili pravi, da nismo začeli tam, kjer smo prvo končali. Pri prvem golu njihov vratar praktično ni videl ničesar. V prvi in drugi tretjini bi lahko bil izid lahko še precej višji, v zadnji smo sicer šli precej 'na pete', ampak bili dovolj dobri, da smo suvereno pripeljali tekmo do konca. Zasluženo. Iskreno, pozna se, da je liga ICE ne samo stopničko, ampak kar dve ali mogoče celo tri višje kot alpska liga."

Žiga Pance, hokejist SŽ Olimpije: "Na splošno smo odigrali dve super tekmi, glede na to, s kakšno popotnico smo šli v finale DP. Zbrali smo se in odigrali tako, kot je treba. Mogoče nas je visok izid malo uspaval, to pa takšne ekipe, kot so Jesenice, znajo izkoristiti. Imeli smo malo težav, ampak na koncu smo vse pripeljali do konca."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice