Šport
14 ogledov

Novo okolje za nove uspehe

Slaviša Stojanović je odločen, da bo odšel v tujino. IFP
Zadnji dan iztekajočega se leta 2008 vam v Žurnalovi inventuri predstavljamo najodmevnejše slovenske športne prestope. Vsak izmed njih je zaznamoval športno dogajanje.
 

Žurnalovi prestopi leta 2008 v Sloveniji

Slaviša Stojanovič
Brata Rodman
Boštjan Nachbar
Gorazd Škof
Jani Brajkovič

Po dveh naslovih nasproti novim izzivom
Nogometaši Domžal so pod dirigentsko palico Slaviše Stojanoviča poleti še drugič zaporedoma osvojili naslov prvaka v prvi slovenski nogometni ligi. Kljub velikim uspehom pa se je glavni akter uspehov kluba, ki domuje ob Kamniški Bistrici , 18. junija tudi uradno preselil v Celje . "Iz enega ambicioznega okolja sem prišel v novo ambiciozno okolje. Vem, da me čaka trdo delo, a mi je ta pot iz Domžal dobro poznana. Potrebujem predvsem čas in pomoč ljudi okrog sebe, potem bodo uresničljivi tudi zahtevni cilji celjske uprave," je ob podpisu pogodbe povedal Stojanovič, ki so ga pred tem mnogi povezovali tudi s prestopom k Crveni zvezdi , kjer naj bi zavzel mesto pomočnika trenerja: "Za celjsko okolje sem se odločil kljub resni ponudbi iz Crvene zvezde. Tam sem si želel mesto pomočnika trenerja, a so me oni videli v drugi vlogi, zato odločitev ni bila težka." Celjani pod Stojanovičevim vodstvom igrajo kot prerojeni in po zimskem premoru zasedajo odlično drugo mesto.


Marcel Rodman se je skupaj z bratom Davidom vrnil v Podmežaklo. © Saša Despot

 
Po letu na Dunaju nazaj med železarje
Hokejisti Acronija Jesenic so v sezoni 2006/2007 prvič zaigrali v avstrijski hokejski ligi Ebel . Zaradi njihovih dobrih predstav so se njihovi najboljši igralci nemudoma zavihteli na sam vrh seznama želja bogatejših klubov iz državnega prvenstva severnih sosedov. Tako sta železarje zapustila tudi brata Marcel in David Rodman , ki pa sta se po enoletni avanturi pri Capitalsih z Dunaja znova vrnila v domovino in oblekla rdeči dres. "Doma je vedno najlepše. Predvsem to velja takrat, ko je vse urejeno, tako kot je treba. Hokej sem začel igrati na Jesenicah, najraje igram doma, pred svojimi domačimi, pred domačimi navijači, in sem zelo vesel, da sem zopet tu," je na uvodni tiskovni konferenci zadovoljstvo ob prestopu izrazil starejši Marcel, mlajši brat David pa je še dodal: "Pogovori o vrnitvi na Jesenice so trajali že nekaj časa, ključni pa so bili pogoji, ki mi jih je ponudil matični klub, zato sem zelo vesel vrnitve na Jesenice."


Boštjan Nachbar se je iz New Jerseyja odpravil v Moskvo. © Dinamo Moskva

 

 
 

Ko je enkrat pogodba podpisana, jo je treba spoštovati.

Boštjan Nachbar

 
Od ameriških dolarjev k "ruskim" evrom
Ob koncu sezone v severnoameriški košarkarski ligi NBA se je pojavil trend odhodov igralcev iz ZDA v Evropo . In tako je ob koncu julija kot strela z jasnega odjeknila novica, da tudi Boštjan Nachbar zapušča svoje dosedanje delodajalce New Jersey Netse ter se podaja v lov za milijoni v Rusijo . Boki se je tako odločil, da zapusti najmočnejšo košarkarsko ligo na svetu, in se preseli k moskovskemu Dinamu , ki mu je ponudil sanjsko triletno pogodbo. "Vsak dobi to, kar si zasluži. Tudi sam sem bil v ZDA večkrat zapostavljen, saj so nekateri slabši igralci zaslužili tudi petkrat ali desetkrat več od mene. Ko je pogodba enkrat podpisana, jo je treba spoštovati," je v pogovoru za zurnal24.si pred začetkom sezone v Rusiji povedal Nachbar. In prav gotovo si je Dravograjčan pogodbo z Dinamom več kot zaslužil. V zadnji sezoni, ki jo je prebil v NBA, je namreč dosegal slabih 10 točk ter tri in pol skoka na srečanje, kar so za dobrih 20 minut igre na srečanje številke, ki se jih nihče ne bi sramoval.


Gorazd Škof se je po seriji zapletov le preselil v Zagreb. © Vlatka Hren

 
Konec sage in odhod v Zagreb
Slovensko športno, posebej pa še rokometno javnost je sredi septembra razburkal tudi prestop odličnega vratarja Gorazda Škofa v Zagreb . Klub in igralec sta si simpatije izražala že poleti, jeseni pa je bila Škofova selitev dokončno potrjena. Celjani so sicer protestirali pri evropski rokometni zvezi, a so se očitno, tako kot pri Renatu Vugrincu , tudi tokrat ušteli. "V Celju nisem imel problemov, nisem bil tako nezadovoljen, kot je bilo videti. V Celju je bilo 'fajn', z ekipo sem se dobro razumel, tudi z novim trenerjem. Vendar sem v sebi videl, da je čas za spremembe. V Sloveniji sem že šest, sedem let branil na visoki ravni. V Zagreb so se vrnili hrvaški zvezdniki, želeli so si tudi mene, v kar sem privolil. Če se to ne bi zgodilo letos, bi se drugo leto. Čakajo me novi izzivi," je za zurnal24.si pred podpisom pogodbe s svojim novim klubom povedal reprezentančni vratar, čigar dejanje je povsem legitimno in legalno.


Jani Brajkovič bo vnovič vozil ob boku Lancea Armstronga. © Action Images

 

 
 

V Celju nisem imel problemov, nisem bil tako nezadovoljen, kot je bilo videti. V Celju je bilo "fajn".

Gorazd Škof

 
Z novimi delodajalci, a brez Toura in Gira
Pred začetkom nove sezone je v kolesarskem svetu odjeknila novica o razpadu moštva Discovery Chanell . S tem je posledično brez kluba ostal tudi letos najboljši slovenski kolesar Jani Brajkovič , ki pa je kaj kmalu našel nove delodajalce. Varno zatočišče je Belokranjec našel v kazahstanskem moštvu Astana . Vse pa za Brajkoviča le ni bilo tako postlano z rožicami, kot je sprva kazalo. Kazahstansko moštvo zaradi dopinških škandalov Aleksandra Vinokurova , Andreja Kašečkina in Matthiasa Kesslerja ni dobilo vabila za nastop na dve največji dirki, dirki po Italiji in Franciji. Bo pa zagotovo vse veliko bolje v novi sezoni, saj se bo Astana znova lahko udeležila Toura in Gira , moštvo pa je okrepil tudi legendarni Američan Lance Armstrong , s katerim je Brajkovič dirkal že v majici Discovery Chanella.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.