Šport
32 ogledov

Novo priznanje za Đokovića

Novak Đoković Jelena Ristić EPA
Srbski teniški igralec Novak Đoković in kenijska atletinja Vivian Cheruiyo sta bila na slovesni prireditvi v Londonu po izboru akademije laureus izbrana za najboljša športnika leta 2011. Za najboljšo ekipo je bila izbrana Barcelona.

Srbski teniški igralec Novak Đoković ter kenijska atletinja Vivian Cheruiyot sta dobitnika priznanj laureus za najboljša športnika leta 2011. Na slovesni prireditvi v olimpijskem Londonu - igre bodo od 27. junija do 12. avgusta - so danes podelili tudi nagrado za najboljšo ekipo leta, ki je pripadla katalonskemu nogometnemu velikanu Barceloni.

Športni oskarji 2011, kot tudi imenujejo nagrade laureus, so tako razdeljeni. Đoković je številka 1 na svetovni teniški lestvici, pred tednom dni pa je osvojil tudi prvi turnir za grand slam v sezoni, odprto prvenstvo Avstralije, in tako postal šele peti igralec v zgodovini, ki mu je uspelo osvojiti tri turnirje za veliki slam zapored.

Ob Đokoviću so bili za nagrado nominirani še jamajški atletski zvezdnik Usain Bolt, ki je na svetovnem prvenstvu v Daeguju osvojil dve zlati kolajni, zmagovalec zadnjega Toura avstralski kolesar Cadel Evans, zvezdnik Barcelone Argentinec Lionel Messi, ki je v minuli sezoni zabil 53 golov, svetovni prvak v formuli 1 Nemec Sebastian Vettel ter njegov rojak Dirk Nowitzki, prvi evropski košarkar, ki si je prislužil naziv najkoristnejšega igralca (MVP) lige NBA.

Nogometaši Barcelone pod vodstvom Pepa Guardiole so si po zmagi v domačem prvenstvu ter ligi prvakov prislužili priznanje za najboljšo ekipo minulega leta, v konkurenci pa so bile še naslednje ekipe: novozelandska ekipa v ragbiju All-Blacks, košarkarska ekipa NBA Dallas Mavericks, angleška reprezentanca v kriketu, japonska ženska nogometna reprezentanca ter moštvo Red Bulla v F1.

Kenijska tekačica Cheruiyotova, ki je na lanskem svetovnem prvenstvu osvojila naslova na 5000 in 10.000 metrov, pa je prejela nagrado za najboljšo športnico. Poleg nje so bile v ožjem izboru za laureusa še nemška alpska smučarka Maria Höfl-Riesch, ameriška atletinja Carmelita Jeter, češka teniška igralka Petra Kvitova, japonska nogometašica Homare Sava, dobitnica zlate žoge in zlatega čevlja na mundialu, ter golfistka Yani Tseng iz Tajpeja.

Posebne nagrade se je razveselil tudi Južnoafričan Oscar Pistorius. Tekač na 400 m, ki je kot prvi športnik invalid nastopil na atletskem svetovnem prvenstvu v južnokorejskem Daeguju, je prejel nagrado za najboljšega športnika invalida na svetu.

Nagrado za najboljšega novinca leta si je prislužil severnoirski golfist Rory McIlroy, v kategoriji vrnitev leta pa jo je prejel njegov rojak in "stanovski kolega" Darren Clarke, zmagovalec odprtega prvenstva Velike Britanije. V kategoriji "akcijskih" športov je bil v minulem letu najboljši svetovni prvak v deskanju na valovih Američan Kelly Slater; pri 39 letih je to že njegov četrti laureus v karieri.

Za življenjsko delo je akademija Laureus nagradila angleško nogometno legendo Bobbyja Charltona, nagrado v kategoriji šport za dobro pa je prejel nekdanji brazilski nogometni zvezdnik Rai.

Dobitnike nagrad izbira akademija Laureus, v kateri sodeluje 47 znanih športnikov in ji predseduje nekdanji atletski zvezdnik Američan Edwin Moses. Nagrade nimajo le prestižnega pomena, saj si tako akademija kot nagrajenci prizadevajo za širitev športnih in socialnih projektov po vsem svetu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.