Šport
28 ogledov

O bronastih fantih tokrat ne duha ne sluha

Jure Dolenec, Slovenija, Katar EPA
Slovenska rokometna reprezentanca je v tretjem krogu kvalifikacij pred številnimi domačimi navijači morala priznati premoč evropskim prvakom iz Nemčije, ki so slavili z devetimi goli razlike (23:32).

Slovenska rokometna reprezentanca se je na tekmi z aktualnimi evropskimi prvaki Nemci potegovala za nove točke v lovu na nastop na EP 2018, ki ga bo gostila Hrvaška.

Napredovanje prinašata prvi dve mesti v skupini, naprej pa se bo uvrstila tudi najboljša tretja ekipa v vseh sedmih kvalifikacijskih skupinah.

Tekmo v dvorani Stožice je spremljalo več kot 10.000 gledalcev. Na tribuni so ostali Matej Gaber, Matevž Skok, Urh Kastelic in Staš SkubeVid Kavtičnik in Darko Cingesar sta poškodovana, selektor Veselin Vujović pa zaradi slabše forme ni vpoklical Deana Bombača in Uroša Zormana.

Pred začetkom tekme je prvi mož Rokometne zveze Slovenije (RZS) Franjo Bobinac podaril poslovilno darilo dolgoletnemu reprezentantu Zormanu, ki se je tako dokončno poslovil od reprezentančnega dresa. Odigral je 225 tekem in zabil 523 golov, kar ga uvršča na šesto mesto lestvice najboljših slovenskih strelcev.

Slovenci so se že v uvodnih minutah tekme znašli v težavah. Uvodna postava - v vratih Primož Prošt, na krilnih položajih Simon Razgor in Gašper Marguč, na mestu krožnega Blaž Blagotinšek in na zunanjih položajih Jure Dolenec, Miha Zarabec in Borut Mačkovšek - ni našla poti skozi obrambo višjih in močnejših Nemcev, na drugi strani pa je blestel Uve Gensheimer, ki je v dobrih desetih minutah zabil pet golov.

Nemci so kmalu ušli na šest golov (6:12), nato pa prednost povišali na sedem (7:14). Vujovićeve taktične zamisli niso prinesle želenega učinka, domače pa je v obup spravljal še razpoloženi nemški vratar Andreas Wolff.

Slovenci so v drugem polčasu poskušali nadoknaditi zamujeno, a Nemci niso popuščali. Gostje so domače držali na varni razdalji in korakali proti novemu paru točk. Obramba je še naprej delovala brezhibno, tako da možnosti za preobrat skoraj ni bilo. Slovenija je v 53. minuti znižala na minus šest, Nemci pa so na koncu slavili z devetimi goli razlike. 

Dolenec je dosegel pet golov, Bezjak štiri, Marguč pa tri. Pri Nemci je blestel Gensheimer z enajstimi goli, po štiri sta prispevala Groetzki in Weber.

"Tekmo smo izgubili, še preden se je začela. Kljub vsem naporom, da bi fante prepričal, kako igrati agresivno, v prvih 20 minutah nismo naredili enega prekrška. Njihov vratar nas je pokončal. Delovali smo izgubljeno in brez sistema. Res je, da so manjkali nekateri obrambni igralci, a izgubili smo na sramoten način. Žal mi je za publiko, ki je prišla in nas bodrila. Povedal sem jim, da čeprav smo osvojili bronasto medaljo, ne pomeni, da smo boljši od Dancev, Nemcev in drugih rokometni veselil. Danes so dokazali, da so boljši od nas," je v pogovoru za RTV Slovenijo dejal Vujović.

Selektor je priznal, da pred povratno tekmo z Nemci ne more narediti čudeža, bo pa na vsak način poskušal motivirati igralce, da se na gostovanju odločneje zoperstavijo aktualnim evropskim prvakom. Tekma bo čez tri dni na stadionu Gerry Webber v Halleju.

Kvalifikacije za EP 2018, 3. tekma:

Slovenija - Nemčija 23:32 (12:19)

LESTVICA:
1. Nemčija 6 točk
2. Slovenija 3
3. Portugalska 1 (-1)
4. Švica 0 (-1)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.