Šport
27 ogledov

O spornih 250 tisoč evrih SZS

Lovše je izrazil podporo Kocijančiču. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Odbor za kulturo, šolstvo, šport in mladino Državnega zbora (DZ) se je na nujni seji seznanil z domnevnim oškodovanjem Smučarske zveze Slovenije, kar je zahtevala poslanska skupina SDS.

Uvodoma je Darko Menih (SDS) navedel razloge za sklic seje in med drugim omenil, da naj bi bila SZS zaradi odločitev vodstva zveze na čelu z nekdanjim predsednikom Smučarske zveze Slovenije (SZS) Stanetom Valantom odškodovana za približno 250 tisoč evrov.

Seja je bila zaradi zasedanja DZ prekinjena in se bo verjetno nadaljevala v četrtek zjutraj.
Jedro spora je nastalo 23. junija letos, ko je potekala skupščina Športne loterije, na kateri so delničarji razpravljali o delitvi bilančnega dobička in imenovanju novih nadzornikov. Razpravljali pa so tudi o dodatno vloženi točki dnevnega reda, da bi SZS ponovno kupila delnice Športne loterije, ki jih je prodala lani.

Sedanji predsednik SZS Tomaž Lovše, izvoljen je bil 31. marca letos, se ni strinjal s pogoji ponovnega odkupa, predvsem s cenami. Zato se je odločil, da proti vodstvu in nadzornikom Športne loterije vloži izpodbojne in tudi odškodninske tožbe. Valant je na seji, na kateri poslanci DZ še niso prišli do besede, odločno zavrnil trditve, da je šlo za oškodovanje ali nepravilnosti.

Nikoli nisem rekel, da so se lastniška preoblikovanja v Športni loteriji po letu 2001 zgodila nezakonito, vprašanje pa je, če so bila gospodarno izvedena s stališči SZS.
Tomaž Lovše, predsednik SZS
Lovše se ni strinjal z mnenjem predlagateljev, da je šlo za nezakonite nepravilnosti. "Nikoli nisem rekel, da so se lastniška preoblikovanja v Športni loteriji po letu 2001 zgodila nezakonito, vprašanje pa je, če so bila gospodarno izvedena s stališči SZS. Leta 2007 je bil sprejet sklep, da zaradi rdečih številk v alpskih disciplinah SZS proda celoten 20-odstotni delež v Športni loteriji podjetju, ki ga lastniško obvladuje Valant. Prejšnja vlada tega ni dopustila, zato je bil oblikovan sklad lastnih delnic in sledila je prodaja, ki ni bila nezakonita, je bila pa negospodarna. SZS sem sprejel v dobri kondiciji in želim, da jo tako predam tudi nasledniku. Zato moram gledati tudi na to, da dobro deluje Športna loterije zaradi pomembnega lastniškega deleža, ki ga ima SZS... Športna loterija bruto stroškov v višini 750 tisoč evrov za nagrade za upravo Športne loterije, ki je sicer že plačana bolje, kot uprave velikih slovenskih gospodarskih družb, obenem pa si je 150 tisoč evrov razdelil nadzorni odbor. Ta po mojem mnenju ni dobro opravil svojega dela, saj bi moral vsaj opozoriti na nepravilnosti, med drugim na nerazkrite transakcije povezanih družb in odkup 10 odstotkov lastnih delnic z 90-odstotnim popustom," je navedel Lovše in po seji dejal: "Prelagal bom, da bi odbor sprejel sklep, da se spremeni zakon o igrah na srečo, tako da zasebne družbe ne bi mogle biti lastnice Športne loterije. Sedaj so družbe, ki jih obvladuje Valant, 38-odstotne lastnice."

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) in podpredsednik Mednarodne smučarske zveze (FIS) Janez Kocijančič je opozoril: "Slovenski šport je najboljši predstavnik Slovenije v svetu, saj smo bili v samem vrhu po številu olimpijskih medalj na prebivalca, najmanjša država na SP v nogometu, košarki, in hokeju skupine A, kar 57 odstotkov prebivalcev se ukvarja s športom, kar nas uvršča v svetovni vrh takoj za skandinavskimi državami. Temeljni problem je financiranje, saj so naše ambicije veliko večje kot so možnosti države in gospodarstva, obenem pa iz javni virov dobivamo precej manj ... Pri upravljanju Športne loterije nisem nikoli sodeloval. Loterijo so ustanovili večinoma predstavniki SZS pred 15 leti z začetnim kapitalom 12.500 evrov, torej dobesedno iz nič. Sedaj je vredna prek osem milijonov evrov, iz koncesij za Fundacijo za šport ter za Fundacijo za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij nameni 30 milijonov evrov, lani je imela 2.400.000 evrov dobička, kar je več kot nekatere največje slovenske gospodarske družbe skupaj."


"To je prva seja odbora, ki je posvečena športu, žal pa me žalosti dejstvo, da je posvečena domnevnim malverzacijam. Obljubim vam, da bomo s sodelavci pripravili gradivo o nacionalnem programu športa za naslednje petletno obdobje, ki je izjemno pomemben za razvoj športa pri nas. Slovenski šport dosega izjemne uspehe na mednarodnem merilu, za kar so zaslužni tudi športni funkcionarji, ki v veliki večini delajo prostovoljno, zlasti predsedniki. Šport se kot civilna družbena organizacija upravlja sama in to dobro, kar kažejo rezultati. To velja tudi za SZS. Obstajajo mehanizmi, da se urejajo spori znotraj zvez in mislim, da bi moralo biti tako tudi v tem primeru,"
je dejal minister za šolstvo in šport Igor Lukšič, ki ga verjetno čaka interpelacija, ki jo pripravlja poslanska skupina SDS zaradi razpisa ministrstva za šolstvo in šport z dne, 2. julija, o sofinanciranju gradnje stadiona in športne dvorane v Stožicah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.