Šport
5 ogledov

Ob jubileju zmaga ostala doma

Jani Brajkovič je pred sobotno zaključno etapo po nemški pentlji v odličnem polo Žurnal24 main
Jubilejna 60. kolesarska dirka po Avstriji je pod streho. Zadnjo etapo je v sprintu glavnine dobil Belgijec Tom Boonen, skupni zmagovalec je postal domačin Thomas Rohregger.
 

Dirka po Avstriji, končni vrstni red

1. T. Rohregger (AUT/Elk Haus) 26:54:28
2. V. Gusev (RUS/Astana) +0:39
3. R. Pidgornij (UKR/LPR Brakes) +1:05
7. J. Brajkovič (SLO/Astana) +4:23
9. J. (SLO/LPR Brakes) +5:42

Avstrijski specialist za vzpone Thomas Rohregger je imel na koncu 39 sekund prednosti pred Rusom Vladimirjem Gusevom , tretje mesto pa je z zaostankom minute in petih sekund zasedel Ukrajinec Ruslan Pigornij . Janez Brajkovič (Astana) in Jure Golčer (LPR Brakes) sta ciljno črto zadnje etape prečkala v glavnini, zasedla 40. oziroma 52. mesto in tako zadržala mesti med deseterico, kar je bil tudi njun cilj na začetku dirke. Brajkovič je z zaostankom štirih minut in 23 sekund zasedel sedmo, Golčer pa z zaostankom petih minut in 42 sekund deveto mesto.

"To je moj največji uspeh. Vsakemu Avstrijcu je cilj zmaga na domači dirki, meni je to uspelo v tretjem poskusu. Zmago sem si zagotovil v kronometru, ki mi je odlično uspel. Vožnje na čas ob koncu daljših dirk mi ustrezajo, saj mi noge po naporih prejšnjih dni vrtijo kot namazane. Taki kronometri se ne morejo primerjati s tistimi na svetovnih prvenstvih. V zadnji etapi je sicer bilo veliko napadov, poskušal je tudi Gusev, toda moja ekipa je odlično opravila svoje delo. Zmago posvečam nekdanjemu reprezentančnemu kolegu Andreasu Matzbacherju, ki je lani decembra umrl v prometni nesreči," je po zmagi dejal 25-letni Tirolec, ki je bil pred dvema letoma na domači dirki četrti, lani pa drugi (premagal ga je le Belgijec Stijn Devolder ).


Thomas Rohregger je v 60-letni zgodovini kolesarske dirke po Avstriji 19. domači zmagovalec. © Reuters

 

Postal je 19. avstrijski zmagovalec dirke in prvi po letu 2003, ko je zmagal Gerrit Glomser . V nadaljevanju kariere si želi priti med najboljše tudi na največjih dirkah: "Naša ekipa si močno prizadeva pridobiti nove pokrovitelje in priti tudi na največje dirke. Zagotavljajo, da bomo že naslednje leto nastopili na Giru, ki bo potekal tudi po avstrijskih cestah. To bi bila velika priložnost zame."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.