Šport
14 ogledov

Obe ekipi na zmago brez taktiziranja

španija irska fabregas ramos cazorla silva martinez Gdansk Euro 2012 EPA
Danes bodo na sporedu zadnje tekme skupine C, kjer možnost za napredovanje ohranjajo tri reprezentance. Najbolj zanimiv bo obračun obeh vodilnih ekip, Španije in Hrvaške, ki bi si z dovolj visokim remijem napredovanje že zagotovili. Kljub temu sta obe strani v en glas zatrdili, da taktiziranja ne bo.

Potem ko so že znane štiri četrtfinalistke nogometnega evropskega prvenstva v Ukrajini in na Poljskem, to so Češka, Grčija, Nemčija in Portugalska, bosta danes znani še dve, in sicer iz skupine C. V zadnjem krogu predtekmovanja se bosta v Gdansku merili Hrvaška in Španija, v Poznanu pa Italija in Irska. Obe tekmi bosta ob 20.45.

Irci niso več v igri za napredovanje, zato pa se bodo za preostali dve mesti udarile Španija, Hrvaška, ki imata po štiri točke, in Italija, ki je pri dveh točkah. Slednja mora za napredovanje premagati Irsko in upati, da na drugi tekmi ne bo remija z 2:2, 3:3 ...

Iz skupine B sta se v četrtfinale uspeli uvrstiti reprezentanci Nemčije in Portugalske. Pri slednji je blestel Cristiano Ronaldo, ki je po strelskem postu na prvih dveh tekmah tokrat dvakrat premagal nizozemskega vratarja in ekipi zagotovil napredovanje. Nemci so še enkrat potrdili vlogo vodilne ekipe v skupini in z zmago nad Danci prvi del tekmovanja končali s popolnim izkupičkom devetih točk.

 

Hrvati morajo za zmago odigrati tekmo svojega življenja

''Do Španije čutimo veliko spoštovanja. Imajo eno najboljših ekip na svetu in so aktualni prvaki tega turnirja. Toda to je ena najbolj pomembnih tekem v hrvaški zgodovini. Ven gremo, da bi zmagali, ali vsaj poskusili zmagati,'' je povedal Bilić.

Hrvaška pa se trenutno ne ukvarja samo z nogometom, ampak tudi s kaznimi, saj je bil proti hrvaški nogometni zvezi sprožen postopek zaradi rasističnih opazk s strani navijačev kockastih, ki so jih namenili vedno zanimivemu Mariu Balotelliju, medtem ko je nekdo na igrišče vrgel celo banano. Vedenje njihovih gorečih podpornikov bi jih lahko v kvalifikacijah za naslednje svetovno prvenstvo stalo šestih točk. ''Problem imamo z nekaterimi navijači, čeprav je takšnih zelo malo. Kot športnega človeka me to zelo razočara. Obenem sem oče in to ni zgled za naše otroke. Hrvaška je strpna država, kjer takšen odnos ni sprejemljiv. Ni rasizma ali nestrpnosti. Gre za nekaj navijačev, ki skandirajo, ampak so nori,'' je pripomnil hrvaški selektor.

Sobotni trening je zaradi vročine izpustil Nikica Jelavić, ki pa naj bi do tekme s Španijo že okreval. O njegovem stanju je hrvaški selektor povedal: ''Imel je vročino, toda zdaj je v redu. Še vedno nam ostanejo druge možnosti. Proti ekipi, kakršna je Španija, bomo potrebovali vse igralce. Bomo videli, kakšno taktiko bomo ubrali. Razmišljam o tem,'' je dodal 43-letnik.

Zaradi remija z Italijo bi lahko Slaven Bilić taktično presedlal iz formacije 4-4-2 na 4-2-3-1, ki mu je na tekmi z našimi zahodnimi sosedi tudi prinesla izenačujoči gol. ''Osredotočeni moramo biti vseh 90 minut. Delovati moramo kot ekipa in izkoristiti svoje priložnosti,'' je povedal Bilić.

Španija bo v polni postavi lovila tri nove točke

Za sklepno dejanje skupine C bo Španija pripravljena v polni postavi, saj je Sergio Busquets okreval po manjši poškodbi stopala. Slaven Bilić zato priznava, da bo njegova ekipa za zmago morala prikazati tekmo življenja. Vicente del Bosque bo tekmo proti Hrvaški po vsej verjetnosti začel z isto enajsterico, ki je z rezultatom 4:0 povsem povozila Irsko.

Španci so zadnji trening pred obračunom opravili z istima postavama, s katerima je selektor treniral že na sobotnem večernem treningu. V prvi ekipi sta v napadu igrala Cesc in Torres, v drugi pa Negredo in Llorente. Za Torresom in Cescom so se zvrstili še Alonso, Xavi, Silva in Iniesta, medtem ko so v obrambi zaigrali Juanfran, Martinez, Albiol in Pedro. Na tiskovni konferenci pred današnjo tekmo bodo poleg selektorja spregovorili še Reina, Cazorla in Torres.

Čeprav mediji poročajo, da naj bi del Bosque začel z isto enajsterico, kot proti Irski, pa je potrebno upoštevati, da so Xabi Alonso, Alvaro Arbeloa in Fernando Torres že porumeneli, zato bi se lahko Španci hitro znašli v težavah, če bi se eden izmed tako pomembnih igralcev pridelal še kakšno kazen delivca pravice.

Na vprašanje, ali bo Španija igrala na remi, je Xavi Hernandez povedal: ''Zagotovo ne. Igrati znamo samo napadalen nogomet, zato nam izenačenje ne ustreza. Naš cilj je boj za zmago in tekma proti Hrvaški ne bo izjema. Od prve do zadnje minute bomo igrali na tri točke.'' Čeprav je Španija zagotovo v vlogi favorita, pa svojih nasprotnikov ne podcenjujejo. ''Hrvaška je zelo dobra ekipa z mnogimi individualnimi talenti,'' je dodal nogometaš Barcelone.

''Igralci so v dobri formi. Ne bi jih bilo pametno opominjati, da je za njimi dolga in težka sezona. Pripravljeni smo igrati šest tekem, če bo šlo vse po načrtu. Mislim, da so nared za izziv,'' je pred tekmo povedal del Bosque.

Poraz bi lahko izločil eno od obeh vodilnih ekip

Hrvaška in Španija si lahko napredovanje zagotovita z remijem, vendar mora rezultat znašati 2:2 ali več. Zmaga bi eni zmed ekip prinesla lažjega nasprotnika v četrtfinalu, medtem ko bi poraz za katerokoli ekipo, v primeru zmage Italije, pomenil zaključek turnirja.

Euro 2012, skupina C:

Gdansk, 20:45:
Španija - Hrvaška

Poznan, 20:45:
Italija - Irska

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.