Šport
95 ogledov

Obeta se spektakel! Joshua brani naslov svetovnega prvaka kar na Hrvaškem?

Joshua Ruiz Epa
V Pulju so prepričani, da bodo v areni gostili dvoboj Joshua - Pulev.

Danes je znanih več podrobnosti o boksarskem dvoboju za naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji med Anthonyjem Joshuo in Kubratom Pulevom. Tega si v puljsko areno, znameniti antični amfiteater, ki stoji v tem mestu, prizadeva pripeljati hrvaški boksarski promoter s sedežem v Las Vegasu Orsat Zovko.

Dvoboj je bil napovedan za 20. junij na stadionu angleškega nogometnega prvoligaša Tottenhama, a so spektakel morali odpovedati zaradi pandemije novega koronavirusa. Gre za profesionalni boksarski obračun v težki kategoriji med angleškim prvakom Joshuo, ki združuje WBA, WBO, IBF in IBO različice svetovnega prvaka, ter Bolgarom Pulevom, izzivalcem v IBF različici.

Kubrat Pulev | Avtor: Epa Epa

Čeprav je Joshua pred pandemijo novega koronavirusa zahteval, da je srečanje s Pulevom v Veliki Britaniji, se zdi, da je Hrvaška eno izmed novih potencialnih prizorišč boksarskega dvoboja leta.

"Potem ko smo na Hrvaško pripeljali največje svetovne borilne blagovne znamke in uspešno organizirali UFC, Glory in K-1 kot tudi več kot 30 FFC dogodkov, bomo poskusili pripraviti tudi srečanje v težki kategoriji v boksu," je dejal Zovko, ki je lastnik specializiranega televizijskega programa za borilne veščine Fight Channel. Obstaja optimizem glede končne odločitve o kraju boksarskega spektakla, ki ga pričakujejo v Pulju, so danes za STA sporočili iz Zovkove marketinške agencije Inoemedia.

Posebej je izpostavil hitro in nedvomno podporo organizaciji boksarskega spektakla v areni s strani puljskega župana Borisa Miletića. Idejo o dvoboju za svetovnega prvaka v težki kategoriji podpirajo tudi v ekipi 38-letnega bolgarskega izzivalca, ki jim veliko bolj ustreza kot gostiteljica Hrvaška kot Velika Britanija. Menedžer Ivajlo Gotcev meni, da "bo Pulj lahko postal središče sveta in znova razživel duh gladiatorjev, v času, ko jih svet najbolj potrebuje".

Puljska arena | Avtor: Profimedia Profimedia

Nekdanji evropski amaterski prvak v super težki kategoriji Pulev je dodal, da bo izjemno srečen, če bo srečanje v ringu z Joshuo potekalo na Hrvaškem. Komaj čaka, da bo Joshui pokvaril načrte o srečanju s Tysonom Furyjem, da bi prvič v zgodovini združil naslove svetovnega prvaka v vseh različicah svetovnih boksarskih organizacij, so še zapisali v sporočilu.

Vstop v boksarski ring s Pulevom bo prvi dvoboj Joshue, potem ko si je povrnil pasove svetovnega boksarskega prvaka po zmagi nad Andyjem Ruizom decembra lani. Joshua je doslej izgubil samo en izmed 24 profesionalnih dvobojev, in sicer lanskega prvega proti Ruizu.

Joshua ima podobno statistiko kot Pulev, ki je v svoji profesionalni karieri zmagal 28-krat, poraz je moral priznati zgolj nekdanjem svetovnem prvaku Vladimirju Kličku leta 2014.

Na Hrvaškem izpostavljajo, da bo boksarski dvoboj najboljša reklama za hrvaški turizem, ki je na kolenih zaradi pandemije novega koronavirusa.

Puljska Arena | Avtor: Epa Epa

Amfiteater je najbolj znan kot poletno koncertno in filmsko prizorišče, a je ta zgodovinski spomenik svetovnega pomena gostil tudi nekaj športnih dogodkov, kot je bilo boksarsko srečanje hrvaškega prvaka Stipa Drviša in argentinskega borca Omarja Eduarda Gonzalesa leta 2005. V areni so bile tudi nekatere hokejske tekme. Lahko sprejme med 10. in 15.000 ljudi.

Z Istro oziroma Puljem je povezan tudi najboljši hrvaški oziroma jugoslovanski boksar vseh časov, Mate Parlov, ki je po končani športni karieri živel v Fažani blizu Pulja. V Pulju je vodil lastno kavarno "Mate". Parlov je leta 2008 preminil v Pulju, kjer je tudi pokopan.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.