Šport
85 ogledov

''Oblak je utrujen tako in drugače''

Srečko Katanec Saša Despot
Slovenska nogometna reprezentanca je na Brdu pri Kranju opravila nov trening pred nedeljsko prijateljsko tekmo s Turčijo, ki bo ob 20.15 v Stožicah.

"Že tako imamo kup poškodovanih, zdaj pa nas je doletelo še to. Seveda stvari, ki delujejo, ne menjaš, zakaj ne bi poskusili še ene tekme začeti s postavo kot proti Švedom. Ampak zdaj ni tako, saj niso vsi zdravi. Treba bo aktivirati druge, upam, da bodo tisti, ki bodo dobili priložnost, to tudi izkoristili," pravi selektor Katanec, ki bi mu bilo všeč, da bi na tekmi proti Turčiji zaigrali vsi, saj Turki igrajo drugače kot Švedi. "Zato bi bilo to zanimivo zame," poudarja Katanec.

Ta večjih sprememb ne bo delal v napadu in zvezni vrsti, namignil je, da bo drugače v obrambi. Toda tako kot ob remiju na Švedskem bo branil Vid Belec, ki se je izkazal v odsotnosti Jana Oblaka. Ta zaradi dolge sezone ni posebej aktiven na tem zboru.

''Oblak najboljši vratar na svetu''

"Oblak je utrujen tako in drugače, kar je za razumeti. Imel je težko, fantastično sezono. Spočil se bo, je z nami in ni potrebe, da brani," je pojasnil selektor in namenil še nekaj pohval svojemu prvemu vratarju: "O Janu mislim to, da je bil v tej sezoni najboljši vratar na svetu. Statistika to pove, tudi v finalu lige prvakov je naredil vse, kar si želiš od vratarja." Ni pa mogel niti mimo kritik nekaterih po finalu in posebej branjenju enajstmetrovk: "Kaj so pa mediji naredili iz tega, je pa spet ... Ali lahko gre vsak na splet in tam dela ne vem kaj. Saj veste, na kaj mislim. Na bruhanje mi gre današnji medijski svet, pa ne vi, ampak tisti, ki gredo v takšne zadeve."

Toda osredotočenost fantov in selektorja je v teh dneh na Turčijo. "Turki so tehnično zelo dobro podkovani, agresivni, imajo pa tudi oni določene slabosti. V določenem trenutku izgubijo disciplino na igrišču, predvsem v fazi obrambe in predvsem, ko se počutijo superiorne, kar se proti nam verjetno bodo. Mi smo bili na Švedskem igrivi in agresivni, če bomo taki v nedeljo, bo to lepa tekma. Je pa res, da prijateljske tekme služijo temu, da vidimo nekaj novega, zagotovo pa ni v ospredju rezultat. So pa seveda Turki spoštovanja vreden tekmec in bo težko proti njim," pravi Katanec.

Vesel za Čeferina

Ta je pozdravil tudi vse večjo podporo evropskih nacionalnih zvez predsedniku Nogometne zveze Slovenije Aleksandru Čeferinu, ki se pojavlja kot eden možnih kandidatov za novega predsednika Evropske nogometne zveze. "Odlično, odlično," je dejal selektor in v šali nadaljeval: "Če predsednik gre, potem grem tudi jaz. Mislim, da bi bilo pri vas veliko zadovoljnih s tem."

Turčija sicer na lestvici Mednarodne nogometne zveze zaseda 13. mesto (Slovenija 61.), nazadnje pa je v nedeljo na prijateljski tekmi v sodniškem dodatku z golom Mehmeta Topala z 1:0 ugnala Črno goro. Na bližnjem evropskem prvenstvu v Franciji bo igrala v skupini D skupaj s Španijo, Hrvaško in Češko.

Slovenci so se s Turčijo doslej pomerili le enkrat, in sicer konec maja 2013 v Bielefeldu, kjer sta za slovensko zmago z 2:0 poskrbela Milivoje Novaković in Tim Matavž.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.