Šport
88 ogledov

Oblak: "Vedno za Srbe, Hrvate in Bosance"

Branko Brane oblak Dolgi most tenis intervju Euro 2012 evropsko prvenstvo EP
1/4
Anže Petkovšek
Branko Oblak. Pred začetkom Eura pravi, da bo navijal za Hrvate, Nemce in Špance. Najboljši slovenski nogometaš vseh časov bi v reprezentanco Jugoslavije, če bi ta še obstajala, od Slovencev uvrstil le vratarja Samirja Handanovića.

Na Euru bo od reprezentanc z območja nekdanje Jugoslavije igrala le Hrvaška. Bomo kdaj na velikem turnirju videli tri, štiri ali morda kar šest reprezentanc nekdanje države?
Vsi so bili blizu. Nekaj časa tudi Slovenija, potem pa nas ni bilo nikjer več. Ekipe na Euru so res močne. Skupina z Nizozemsko, Nemčijo in Portugalsko je tako močna, da sploh ne veš, kdo lahko gre naprej. Vsak od njih. Hrvaška po mojem mnenju ne bo šla skozi, čeprav bi raje videl njih kot Italijane ali Irce. Španija gre skoraj zagotovo naprej. Angležem ne dajem prevelikih možnosti, ker imajo novega selektorja in ne vem, kako hitro se bodo uigrali. Portugalci imajo tudi možnosti, saj že dolgo igrajo z isto ekipo. Zelo dobro igrajo Rusi; gledal sem jih na dveh tekmah. V polju igrajo svetovno, kot Barcelona, toda pred golom so nazadnjaški. Sicer pa igrajo enkratno.

Bi si Slovenija zaslužila biti zraven?
Mislim, da Slovenija na to prvenstvo ne spada, bi bilo pa fajn, če bi igrala, saj je za nas dobro vse, samo da smo zraven. Ukrajina je slaba in prav tako ne spada zraven. Mislim, da ima Španija lepe možnosti. So najbolj uigrani. Sploh ne razmišljajo o tem, da ne bi dali gola (smeh). Zdaj je v modo spet prišla Chelseajeva igra. Gledal sem tekmo Nizozemska – Slovaška. Slovaki so se zaprli kot Chelsea, Nizozemci so se trudili bili veliko boljši, a to je nemogoče prebiti. Zdaj je to spet prišlo v modo. Ko sem jaz igral za Olimpijo, je ta vedno igrala tako. Na srečo se je potem spremenilo točkovanje in si za zmago dobil tri točke in ne več samo dveh. To je bila revolucionarna poteza v nogometu.

Kako ocenjujete možnosti Hrvaške?
Hrvatov ne smemo odpisati, a moramo vedeti, da imajo težave v celotni reprezentanci. Selektor bo odšel po prvenstvu, verjetno bo odšel tudi predsednik zveze. Pred zadnjim dejanjem so v razsulu, je pa vprašanje, ali bodo držali skupaj. Če bodo držali skupaj, lahko pridejo zelo daleč, če pa ne bodo … Mislim, da lahko Hrvaška pride tudi med zadnje štiri.

Ali kot Slovenec stiskate pesti zanje ali vam je bliže kakšna druga ekipa, recimo Nemčija, kjer ste preživeli večji del svoje kariere?
Vedno navijam za Srbe, Hrvate in Bosance. Vedno! Kadarkoli. Proti njim sem igral, pol jih poznam, večino pa trenirajo moji kolegi. Sem nekako sentimentalno vezan, sicer pa bom verjetno navijal za Nemce in Špance. Španija igra nogomet, ki je zame največ, kar je možno. Tako kot igra Barcelona, ne vem, ali lahko kdo igra bolje. Morda komu ni všeč, a mislim, da je nemogoče igrati bolje – da igraš "iz prve" do gola in da žogo pri sebi držiš dve uri. Edini napredek bi bil še, da bi vratar sam preigral vse in dal gol (smeh). Potem bi lahko rekli samo še: "Daj mir. Gremo dol, konec fuzbala!"

Branko Brane oblak Dolgi most tenis intervju Euro 2012 evropsko prvenstvo EP | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Brez dvoma bi namišljena "jugoslovanska ekipa" kotirala zelo visoko. Posamezniki, kot so Vidić, Ivanović, Modrić, Srna, Vučinić, v isti ekipi …
To je zelo namišljena ekipa, kajti to niti slučajno ne bi klapalo. Nemogoče bi jo bilo sestaviti, to lahko govorimo le iluzorno. Če bi bila Jugoslavija res takšna, kot je bila, in če bi nas neki Tito spet nekako povezal, potem bi bili vedno v vrhu. Smo nogometni narod. Potem se je malce razbilo, ampak Hrvaška je pokazala, da se da. Mislim, da lahko najdlje pridejo Bosanci. So najbolj kakovostni, a imajo nerešene zadeve v reprezentanci. Na vsake štiri mesece se menjajo na zvezi – enkrat so glavni Hrvati, enkrat Srbi in enkrat Bosanci. Imajo pa fenomenalne igralce.

Od Slovencev v jugoekipo uvrščajo le Samirja Handanovića. Bi se v postavo lahko uvrstil še kakšen reprezentant? (Prva postava po izboru portala Goal.com leta 2010 bi bila: Handanović; Srna, Vidić, Baša, Kolarov; Stanković, Modrić, Misimović; Pandev, Vučinić, Džeko.)
Nihče, samo Handanović. Pa še on je vprašanje. Po navadi so igralce izbirali po nacionalnem ključu; vedno je moral biti v reprezentanci en Slovenec, in to sem bil jaz (smeh). Ampak ker sem bil dober, so me zadržali še malce dlje. Če si slab, te ni! Tako je to. (Goran) Pandev bi pri meni že izpadel. Je dober igralec, ampak mogoče za makedonsko reprezentanco. Vseskozi igra enako, tako kot je stvar pri (Arjenu) Robbnu. Ko igra Robben, vsi vedo, kaj bo naredil. V igri ne preseneča več. (Luka) Modrić je po mojem mnenju najboljši, (Nemanja) Vidić in (Branislav) Ivanović sta super, tudi (Aleksandar) Kolarov je odličen, (Darijo) Srna … Nogomet igrajo že rutinsko. Srna kot branilec strelja še proste strele, se pravi, da ga je že škoda imeti v obrambi. (Edin) Džeko me je razočaral, ker je v Nemčiji igral fenomenalno. Ne vem, ali ga je pokvaril denar, ampak ne daje več sebe v celoti. Kalkulira in igra toliko, kolikor mora. Ima dobro pogodbo in škoda ga je. Zdaj ga povezujejo z Bayernom, a če bo prišel tja, bo prišel kot frajer, kar pa ni v redu.

Po čem se najbolj spominjate svojega nastopa na Euru 1976?
Praktično vsako tekmo sem igral dobro, če pa mi ni šlo, sem se tako potrudil, da sem se vedno rešil v drugem polčasu. Če mi ni šlo, sem se vedno rešil z bojem. Tekem je bilo ogromno. Dobra je bila proti Nemčiji, ki smo jo izgubili z 2:4, čeprav smo vodili z 2:0. Moram reči, da je bilo v Jugoslaviji po kakovosti meni podobnih mogoče sto igralcev. Ampak ne vem – bil sem bolj bojevit, morda so me v reprezentanci držali zato, ker sem bil Slovenec, ampak vsak klub je imel tri igralce, ki so mi bili enaki po kakovosti. Danes pa gledaš Slovenijo in se ti je ne da gledati. Olimpije nisem šel gledat niti na eno tekmo, ker se mi tega ne da gledati. Žal mi je. Raje bi treniral pionirje in mladince, ker tam vidim, da so otroci naivni, gredo v boj. Tu pa je sama kalkulacija, ko je 1:0, nehajo igrati … Brez veze.

Veliki turnirji s seboj prinašajo tudi velike napetosti. To dobro vemo po sporu Srečka Katanca in Zlatka Zahoviča. Ste v reprezentanci doživeli kaj podobnega?
Vsakič! Polno igralcev je tudi alibi igralcev. Ko ga pokličeš v klub, je v redu, zdrav in si rečeš: "Super!" Ko pride na zbor, je poškodovan. Prej pa ni povedal, ker ga ne bi vzel. En igralec je bil tak, da sem videl, da goljufa in nekoga vlači v sobo … Točno se je videlo, da gre kavsat (smeh)! Trije so ponoči vseskozi uhajali v gostilno … Če bi me (Rudi) Zavrl takrat zaščitil, bi tri takoj izločil, a nisem mogel, saj mi je rekel: "Pusti, novinarji te bodo raztrgali."

Koliko lahko poraz proti Chelseaju v finalu Lige prvakov psihološko vpliva na reprezentante Bayerna?
Ne bo vplivalo toliko na igralce kot na Bayernov štab. Mislim, da najbolj vpliva na (Ulija) Hoeneßa in (Karla-Heinza) Rummeniggeja. (Franz) Beckenbauer je vedel, da nekaj ni v redu. Že prej je govoril, da morajo Robbna dati ven. Igralcem Bayerna bodo šle take stvari skozi eno stran notri, skozi drugo ven. Ti ne smeš razmišljati niti o denarju niti o politiki kluba – moraš igrati in biti dober! In zdrav.

Koga uvrščate v krog največjih favoritov na Euru?
Krog je vedno isti – Nemčija, Španija, Portugalsko bi si upal dati glede na to, da imajo (Cristiana) Ronalda in ustaljeno ekipo. Če bi bil selektor José Mourinho, bi jih predlagal za favorite, tako pa ne, saj nisem prepričan, da bodo s tem selektorjem kaj naredili.

Evropska prvenstva po navadi postrežejo tudi z obveznim presenečenjem. Kdo je vaš osumljenec?
Zato je nogomet zanimiv! Zdi se mi, da je to edini šport, kjer lahko slabši premaga boljšega. V košarki ga ne moreš, v rokometu in hokeju prav tako ne. Ali si boljši ali pa te ni! Zame bi bili presenečenje Hrvati in Portugalci.

Era Barcelone se očitno končuje, kaj to pomeni za Španijo? Se s tem načinom igre še da zmagovati?
Mislim, da ne. (David) Villa ne gre zraven, na Torresa pa se ne morejo zanesti! Zelo je padel, ne vem, zakaj. Po mojem zaradi tega, ker na vsakega vršijo pritisk, on pa potrebuje kontro. On je idealen za Chelsea. Drži položaj in čaka na žogo v prostor. Vseeno mislim, da Španci imajo možnosti. Imajo visokega (Fernanda) Llorenteja; ta je dober, a bodo morali spremeniti slog in igrati po bokih, na predložke. Barcelona štrika, štrika, štrika po sredini, če (Lionelu) Messiju gre, premagajo vsakogar, če mu ne gre, pa je konec.

Nekateri so si v ekipi želeli videti celo Raúla, ki bi pri 34 letih verjetno lahko zabil kakšen gol ...
Mislim, da bi bil dober, če ne drugega za na klop. Ima strašno željo, da zabije gol. Res pa je, da je že v letih, da je mogoče malce počasnejši, ampak se zna postaviti. Točno ve, kje je gol. Ti ljudje imajo nos. Golgeterji imajo neki čut.

Branko Oblak | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Vodilne vloge na Euru bi lahko igrali realovci Benzema, Özil in Ronaldo ter Chelseajevi evropski prvaki Lampard, Terry in Cole. Kako dobro je za igralca, da na tekmovanje pride po uspešni sezoni?
Oni so lahko povsem sproščeni, saj nimajo česa izgubiti. Bolj mora paziti (Bastian) Schweinsteiger. Mislim, da ga na naslednji tekmi (proti Izraelu, op. a.) sploh ne bo v ekipi. Imajo tudi druge različice.

Ronaldo bo imel vsaj tri tekme miru pred Messijem …
Ronaldo je dober, ampak ima napako, ki jo ima tudi Robben – hoče več, kot zna. Velikokrat se zafrkne. Messi se redkokdaj, on pa velikokrat, ker hoče preveč, a predispozicije ima take, da jih Messi nikoli ne bo mogel imeti. Lahko pomaga v obrambi, skače pri kotih ... Messi tega ne more. Strel ima boljši, hitrejši je, nima pa preigravanja. Pa še antipatičen je. Ampak če daš 50 golov … To je noro! (Danilo) Popivoda je bil v jugoslovanski ligi nekoč prvi strelec lige s 14 goli. Noro. Pri tej kakovosti je problem le ena manjša ali večja poškodba. Z manjšo poškodbo si že malce načet, če pa je večja, kolenske vezi ali kaj takega …, potem te zmanjka.

Damir Skomina je letos sodil veliko pomembnih tekem v Ligi prvakov, sodil pa bo tudi na Euru.
Spomnim se ga še, ko mi je sodil, ko sem treniral mladince. Dvakrat me je izključil! On ne navija za nikogar, čeprav ima zaradi bližine Italije morda rad italijansko ligo. Ne gleda nikogar. Ve, da je to zanj zaslužek, ve, da je glavni, da je postal priljubljen in da je najboljši. Dobro so povezani vsi, ves štab.

Velik problem letošnjega Eura bi lahko bil tudi rasizem. Nekatere družine angleških temnopoltih reprezentantov bodo denimo zaradi strahu raje ostale doma.
Saj mi nismo Južnoafriška republika, mi sprejmemo vsakogar … Nisem vedel, da je to tak problem.

Mario Balotelli je zagrozil, da bo ob žaljivkah šel z igrišča. Ga podpirate?
Hvala bogu! Je človek, igra nogomet, prišel je kot gost in nihče nima kaj govoriti. Če pa ga bodo provocirali, morajo izprazniti stadion. Čeprav se mi kaj takega zdi nemogoče. Takšne ljudi bi morali zapreti.

Komentarjev 1
  • wester62 13:44 02.junij 2012.

    ne strinjam se ,da slovenija ne sodi na to prvenstvo. le nekaj korekcij treba narediti in to so lahko za nekatere boleče. vedeti moramo kaj hočemo .