Šport
44 ogledov

Obramba je najboljši napad

Ribniški rokometaši se vračajo med prvoligaše. Žurnal24 main
Ta vikend je konec rokometnih počitnic: začenja se sezona v prvi ligi. Zato vam bomo predstavili vse prvoligaše, in sicer v treh skupinah od dna (glede na lansko uvrstitev) proti vrhu.

Prvi so na vrsti novomeška Krka, Ribnica R. H., Rudar EVJ in Slovan. Vzporednic med klubi ni težko najti. Ker ne sodijo med najbogatejše, so – to velja predvsem za Rudarja in Krko – pripeljali manj uveljavljene igralce iz nižjih lig. Temu primeren bo tudi slog njihove igre: poudarek bo na obrambi in hitrosti, saj je v omenjenih štirih moštvih bistveno manj igralcev z veliko posamično kakovostjo, ki so sami sposobni odločiti srečanje, kot na primer v klubih prve četverice.

 

Preberite še ...

Novosti v 1. SRL
Ekonomist rešil sodnike
Superpokal Kopru

Poleg ribniških rokometašev so si zahvaljujoč drugemu mestu v 1. B DRL prvoligaško vstopnico za prihajajočo sezono priigrali igralci Krke. Dolenjci niso novinci med elito, saj so tam nastopali že pred leti. Varovanci nekdanjega igralca tega kluba Boruta Papeža so pred sezono s šestimi novinci precej prevetrili zasedbo. Novi člani krkašev so postali zunanji igralci Gjuri Szabo, Peter Marušič in Patrik Leban , krožna napadalca Klemen Kosaber in Luka Mirnik ter vratar Luka Kisovec. "Mislim, da bo moštvo potrebovalo nekaj časa, da bo delovalo optimalno. S pripravami sem zadovoljen, cilj je obstanek v ligi ter dolgoročno stabilizacija kluba med prvoligaši, " je pred novo sezono dejal trener Papež.

Boris Denič je trener Slovana in pomočnik selektorja Mira Požuna. © RZS

 
Moštvo iz Ribnice se med rokometne prvokategornike vrača po le letu nastopanja raven nižje. Klub ki je znan po izjemni tradiciji in prav takšni rokometni šoli, ki vzgaja vedno nove in nove igralce, bo drugo sezono zapored vodi nekdanji izvrstni krožni napadalec Tomaž Tomšič : "Poudarek bo na obrambi, brez katere se ne da igrati kvalitetnega, modernega rokometa. V napadu pa nas čaka še nekaj dela do začetka prvenstva. Ker se denarno ne moremo kosati z največjimi, bomo tudi v prihodnosti veliko poudarka namenili mladim. Popolnoma na vrh verjetno ne moremo, radi pa bi ubrali podobno pot kot Trimo." Cilj moštva iz dežele suhe robe bo osmo mesto, za katerega imajo med drugim podlago tudi v kakovostnih okrepitvah. Na levo krilo so pripeljali Hrvata Ivana Pongračića , levi zunanji bo nekdanji mladinski reprezentant Mirko Nikolič , srednjega zunanjega bo igral Vlado Ostarčević , na desnem zunanjem bo Makedonec Lazo Majnov , krožni napadalec bo Andraž Podvršič v vratih pa kljub bremenu let izvrstni Mustafa Torlo .

 

Na mladih Ribnica stoji

O delu ribniške rokometne šole priča dejstvo, da je klub osvojil prvo mesto v 1. B-ligi kar s sedmimi igralci, ki so rojeni leta 1990. Letos jih bo večina odšla nabirat minutažo v novega 1. B-ligaša Kočevje.

  Ekipa trboveljskega Rudarja EVJ je po lanski sezoni doživela popolno prenovo. Jedro izkušenih igralcev je – tudi zaradi finančnih težav, s katerimi se bojuje klub – odšlo, nadomestile pa so jih predvsem mlade moči, ki so prišle iz nižjeligašev. Novinci v trboveljskem dresu bodo levi zunanji Dejan Čančar , leva krila Igor Vujič , Sebastjan Obajdin in Amal Ajdari , ki se dobro znajde tudi na srednjem, desna zunanja Igor Milosavljević in Goran Gajič, desno krilo Dejan Savič ter nekdanji vratar Crvene zvezde Goran Aleksić . Trenerja Janija Čopa tako čaka kar zahtevna naloga. "Slog igre bomo prilagodili profilu naših igralcev. Imamo mlajšo, nižjo in manj izkušeno ekipo kot v preteklih sezonah. Delati bomo morali tudi na samozavesti, prvi cilj pa je obstanek ," meni nekdanji desni zunanji igralec. Zdi se, da bo glavno vprašanje predvsem, kako zapolniti vrzel po odhodu Aleša Šmejca in Filipa Gradiška , ki sta bila glavna ideologa trboveljske igre, ob tem pa sta bila uporabna na več igralnih mestih.

 

Klubi v rokah nekdanjih odličnih igralcev

Vse štiri predstavljene klube vodijo nekdanji slovenski reprezentanti. Borut Papež je bil desno krilo, krožni napadalec Tomaž Tomšič ima kar 204 nastope, desni zunanji Jani Čop je pomagal postavljati reprezentanco na noge, v vratih pa je blestel Boris Denič.

Po izpadu iz prve lige leta 2003 je moštvo ljubljanskega Slovana vseskozi v rahlem vzponu. Trener Boris Denič pred vsako sezono kakovostno selekcionira moštvo, okostje katerega je že nekaj let enako. Vsako sezono pa pride kakšna kvalitetna okrepitev. V novi sezoni bodo prvič rdeči dres oblekli srednji zunanji Aleš Šmejc, vratar Jure Vran in desno krilo Marko Ristić , ki zna odigrati tudi na zunanjem položaju. "Tudi od prihajajoče sezone pričakujemo, da bomo naredili korak naprej, želimo se uvrstiti med prvo šesterico. Pripeljali smo tri nove fante, upamo, da se bodo dobro prilagodili, sodelovati bodo morali tudi vsi ostali. Liga bo izenačena bolj kot v preteklosti. Vsi imajo podobne cilje kot mi. Menim, da prva četverica iz lanske sezone nekoliko odstopa, ostali pa bomo imeli približno enake možnosti za preboj v zgornji del. Veliko bo odvisno od sreče, poškodb in tudi od tega, kdo bo presenetil koga od večjih."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.