Šport
3 ogledov

Obširna preiskava nelegalne preprodaje

vstopnice rio de janeiro EPA
Na Irskem so sprožili obširno preiskavo afere z nezakonito preprodajo olimpijskih vstopnic v Rio de Janeiru, s katero nameravajo izbrskati tudi morebitne nečedne posle z OI v Sočiju (2014) in Londonu (2012).

Minister za promet, turizem in šport Shane Ross je oblikoval posebno neodvisno preiskovalno skupino, na čelu katere je nekdanji vrhovni sodnik Carroll Moran, ki se bo ukvarjala s preiskovanjem škandala s preprodajanjem vstopnic, v katerega so vpleteni najbolj vidni predstavniki irskega olimpijskega komiteja. Preiskava bo obsegala vpletenost in odgovornost irskih predstavnikov na igrah v Londonu, Sočiju in Riu.

Ujeli mrežo ilegalnih preprodajalcev

Preiskovanje nepravilnosti na Irskem je posledica dogajanja v Braziliji. Brazilske pravosodne oblasti so razbile mrežo ilegalnih preprodajalcev ekskluzivnih vstopnic za olimpijska tekmovanja in ostale dogodke v Riu, na vrhu katere so bili najvišji predstavniki irskega olimpijskega komiteja.

Afera se je začela, ko so brazilski organi pregona aretirali Irca Kevina Mallona, irskega direktorja podjetja THG Sports, ki se ukvarja s trženjem in prodajo elitnih in ekskluzivnih paketov gostoljubnosti za poslovne dogodke in športna tekmovanja. Mallona so aretirali in je v priporu v Braziliji vse od 5. avgusta, ko je policija v hotelu v Riu zasegla vstopnice za olimpijske dogodke, namenjene za prodajo na črnem trgu. Te so sodile tudi v kvoto irskega olimpijskega komiteja, na vstopnicah je bilo izpisano, da so od irskega olimpijskega komiteja, med njimi pa so bile tudi vstopnice za slovesnost ob odprtju igre in za nogometni finale na Maracani.

Pooblaščeni prodajalec vstopnic za irski olimpijski komite je dublinska podružnica podjetja PRO10 Sports Management.

Preprodaja pod vodstvom Pata Hickeyja?

Osrednjo vlogo v aferi ima dozdajšnji predsednik Evropskega olimpijskega komiteja Pat Hickey, ki naj bi s sodelavci nezakonito preprodajal najboljše vstopnice za olimpijske dogodke. Sodišče je po zaslišanju Irca zavrnilo možnost izpusta ob plačilu varščine, Hickey pa je že v dobro varovanem zaporu Bangu 10.

Brazilske oblasti mu očitajo nezakonito preprodajo olimpijskih vstopnic, vrednost katerih naj bi na črnem trgu presegla tri milijone dolarjev. Irski olimpijski komite naj bi posredoval večino vstopnic podjetju THG, ki jih je skušalo preprodati kot vstopnice z lažnimi paketi dobrodošlice. Ti paketi so stali tudi 8000 ameriških dolarjev, kar je tudi za šestkrat več od prvotnih cen.

Po aretaciji se je 71-letni Hickey odločil začasno umakniti z mesta predsednika Olimpijskega komiteja Irske in drugih funkcij, povezanih z olimpijskimi komiteji. Je tudi predsednik združenja Evropskih olimpijskih komitejev (EOC) in namestnik vodje Združenja nacionalnih olimpijskih komitejev (ANOC). Vodenje Evropskih olimpijskih komitejev je začasno v skladu s svojo funkcijo prevzel podpredsednik, Slovenec Janez Kocijančič.

Preiskava brazilskih oblasti v teku

Brazilska policija je preiskala prostore irskega olimpijskega komiteja v Riu ter ob tem zasegla dokumentacijo, prenosne telefone in prenosne računalnike. Vzeli so tudi potne listine še trem Ircem. Gre za vodjo irske olimpijske odprave Kevina Kiltyja, izvršnega direktorja Stephena Martina in generalnega sekretarja komiteja Dermota Henihana.

Brazilska policija je sicer naletela na dokaze o neposrednih povezavah Hickeyja s predstavnikom britanskega podjetja THG, za katerega so brazilske oblasti prepričane, da naj bi organiziral kriminalno združbo z namenom prodaje olimpijskih vstopnic na črnem trgu.

Brazilske oblasti so v preiskavi zasegle tudi vstopnice, namenjene Olimpijskemu komiteju Slovenije, ki so se brez njegove vednosti znašle na črnem trgu. 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.