Šport
1277 ogledov

Obsojen akter odmevne afere, ki je segla tudi v Slovenijo

Georg Preidler Epa
Okrožno sodišče v Innsbrucku je danes pogojno dvanajstmesečno zaporno kazen izreklo nekdanjemu avstrijskemu poklicnemu kolesarju Georgu Preidlerju, ki je bil spoznan krivega goljufij v športu.

Georg Preidler je eden izmed akterjev dopinške afere Aderlass, ki je februarja lani izbruhnila v Avstriji med svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju v Seefeldu.

Tridesetletnemu Preidlerju, ki mu je skupaj s kolegom Stefanom Deniflom 27. junija lani avstrijska protidopinška agencija izrekla štiriletno izključitev iz športa, bo moral plačati tudi denarno kazen v višini 2880 evrov. Na začetku sojenja je delno priznal krivdo. Sodba še ni pravnomočna, je danes poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Preidler je že pred tem ostal brez vseh rezultatov med 1. februarjem 2018 in 5. marcem 2019.

Georg Preidler | Avtor: Epa Epa

Državni tožilec je Preidlerja obtožil, da se je med marcem 2017 in marcem 2019 posluževal krvnega dopinga, prepovedanih transfuzij krvi, užival pa je tudi rastni hormon, s čimer je zavajal kolesarske ekipe, katerih član je bil, športne organizatorje in sponzorje, ki so mu po mnenju sodišča neupravičeno izplačali nagrade in sponzorski denar v skupni višini 286.000 evrov.

Dopinška afera Aderlass je izbruhnila na lanskem SP v nordijskem smučanju v Seefeldu, ko so avstrijski preiskovalni organi opravili racijo in aretirali osumljence.

V osrčju te afere so nemški zdravnik Mark Schmidt iz Erfurta in štirje njegovi sodelavci. Očitajo jim organizacijo prometa s prepovedanimi sredstvi in pomoč pri uživanju nedovoljenih sredstev, glavni osumljenec, zdravnik, pa si je prislužil še obtožnico zaradi povzročanja telesnih poškodb.

Osumljeni zdravnik in sostorilci naj bi vsaj 21 športnikom na nedovoljen način pomagali s transfuzijami krvi v obdobju med letoma 2011 in 2019.

Dopinški primer se je izkazal za zelo razvejanega, segel pa je tudi v Slovenijo. Zaradi domnevnih povezav v aferi so začasno suspendirali slovenska kolesarja Boruta Božiča in Kristijana Korena, oba je nato krovna zveza Uci kaznovala z dveletno prepovedjo nastopanja.

Med športniki, ki so jih ujeli v operaciji Aderlsass oziroma operaciji puščanja krvi, so bili še nekateri znani kolesarji, tudi Danilo Hondo, Alessandro Petacchi, jedro osumljenih sodelovanja z zdravnikom pa so sestavljali smučarji tekači na čelu z Johannesom Dürrom, ki je afero razkril v intervjuju, med njimi so bili tudi Kazahstanec Aleksej Poltoranin in Estonca Karel Tämmjarv in Andreas Veerpalu.

Pod povečevalnim steklom Ucija se je znašel tudi Milan Eržen, eden najbolj zaslužnih slovenskih kolesarskih strokovnjakov za ustanovitev moštva Bahrain Merida in eden glavnih mož v tej ekipi z močnim slovenskim zastopstvom. V ekipi so vse obtožbe proti Erženu v zvezi z domnevnimi nezakonitimi dejavnostmi zavrnili kot neresnične in neutemeljene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.