Šport
54 ogledov

Od družbenega dna do olimpijskega zlata

rafaela silva EPA
Eno najlepših zgodb na letošnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru je pozno sinoči po slovenskem času spisala brazilska judoistka Rafaela Silva.

Rodila se je v zloglasni faveli Cidade de Deus (Božje mesto op.p), le deset kilometrov od olimpijskega parka, zdaj pa je prva olimpijska zmagovalka v Riu. V prvih mislih po zmagi se je spomnila svojih someščanov iz favele.

"Mislim, da bodo zdaj moji sokrajani, ki niso imeli denarja za vstopnice, praznovali kot je treba. Ponosna sem, da na igrah nisem predstavljala le Brazilije, pač pa tudi mojo favelo," je dejala Silva.

Za svojo državo je osvojila tako pomembno zlato kolajno, ki bo morda prebila led in odprla poti do novih zlatih odličij. V faveli, od koder izvira, je bil posnet tudi film Božje mesto, drama, ki govori o prijateljstvu, življenju in umiranju, favela pa je po filmu iz leta 2002 postala znana po vsem svetu.

Že leta 2013, ko je kot testno tekmovanje pred igrami Rio de Janeiro gostil svetovno prvenstvo, je osvojila naslov svetovne prvakinje (Slovenka Vlora Beđeti je bila takrat v isti kategoriji bronasta), zdaj pa je Silva uresničila sanje pred očmi svoje družine in tisočih Brazilcev. "To medaljo posvečam celotnemu brazilskemu narodu, ki me je podpiral, družini in prijateljem," je povedala šampionka. Po borbi je preplezala ogrado in se veselila s svojimi domačimi.

''Za vse, ki so me kritizirali''

Zdaj je dobila svoje zadoščenje, potem ko je šla v karieri skozi različne težke trenutke. Leta 2012 so jo na igrah v Londonu diskvalificirali, zaradi česar je bila deležna zmerljivk in zaradi temne polti tudi rasističnih opazk. "Ta kolajna je za vse, ki so me kritizirali in govorili, da sem sramota za mojo družino, da se ne zmorem boriti na olimpijskih igrah," je dejala s širokim nasmehom, ki razkriva tudi velik zobni aparat.

rafaela silva | Avtor: EPA EPA
S solzami v očeh in temnimi kodri je judoistka po sinočnji kolajni klicala ljudem: "Moje sporočilo je, sledite svojim sanjam. Če imaš sanje in se zanje boriš, potem lahko uspeš."

''Hvala, Brazilija''

Morda bo ta uspeh znova zedinil državo, ki se v zadnjih mesecih koplje v krizi, tako finančni, kot politični. "Šport mi je spremenil življenje. Pot do vrha je težka, a se je izplačala. Z voljo se da veliko narediti. Obrigada Brasil, hvala Brazilija," je dejala po zmagi.

Z osmimi leti je pričela trenirati judo na institutu Reacao, ki je socialni projekt v favelah, danes pa na petih različnih mestih združuje preko 1200 otrok in mladih. "Oče ni želel, da sem na ulici," je še dejala judoistka, ki je s 16 leti postala mladinska svetovna prvakinja in se zaradi vpletenosti v šport bržkone izognila mamilom in nasilju na ulicah brazilskih favel. Instituto Reacao je ustanovil bronasti z olimpijskih iger 2004 v Atenah Flavio Canto, kjer se krog tudi zaključi. Silva in Canto sta se po sinočnji zmagi v solzah objela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.