Šport
4 ogledov

Od kapetanskega traka do zelene mize

Matjaž Smodiš si je z borbenostjo priboril tudi kapetanski trak moskovskega CSKA Žurnal24 main
Nova smukaška zmaga. Kapetanski trak CSKA. Tekma zvezd v ligi NHL. Polfinale turnirja ATP v New Havnu. Finale lige Ebel. Vse to je lani uspelo slovenskim športnikom.
 

Žurnalovi prvenci leta 2008 v Sloveniji

Matjaž Smodiš
Tina Maze
Luka Gregorc
Anže Kopitar
ZM Olimpija

Smodiš, prvi tuji kapetan CSKA
Slovenski košarkarski reprezentant Matjaž Smodiš , ki je ta mesec praznoval 29. rojstni dan, si že četrto sezono kruh služi pri CSKA v Moskvi. Nič posebnega pravzaprav, glede na to, da je v minulih treh sezonah precej pripomogel k uspehom kluba iz ruskega glavnega mesta. Prva nagrada za minulo delo je zagotovo podaljšanje pogodbe, s katero bodo Rusi Novomeščana zadržali vse do konca sezone 2010/2011. Druga nagrada pa je nekoliko bolj posebna: po odhodu Zaharja Pašutina , ki se je iz Moskve preselil k Spartaku v St. Peterburg, je postal novi kapetan evropskih klubskih prvakov in hkrati tudi prvi tuji kapetan omenjenega kluba. "Nova vloga je zame velika čast. Kot veste, sem prvi tujec na mestu prvega med enakimi, zato sem res srečen, ker mi zaupajo tako igralci kot tudi trenerji, strokovni štab in vodstvo kluba. Tako košarkarsko kot osebnostno se ne bom spremenil, saj za to ni potrebe. Prav s svojo dosedanjo vlogo in s tem, kar sem v Moskvi že naredil, sem si prislužil kapetanski trak, zato menim, da razlogov za spremembe ni," je ob novici povedal Smodiš.


Tina Maze si bo St. Moritz zapomnila tudi po svoji prvi smukaški zmagi. © Reuters

 
Prva slovenska ženska smukaška zmaga
Potem ko nas je leta 2007 s smukaško zmago razveselil Andrej Jerman , je njegov uspeh v minulem letu ponovila Tina Maze . Konkurenco svetovnega pokala alpskega smučanja je deklasirala na smuku v švicarskem St. Moritzu , kjer se je po progi spustila s številko 47, in ko se je zmage že veselila Avstrijka Maria Holaus . Črnjanka po prihodu v cilj ni verjela, da je dosegla nov najboljši čas. "Kar nisem dojela, da sem resnično prva," je razložila čez čas in dodala, da je na tej progi vedno rada smučala, tokrat pa je kljub visoki startni številki imela tudi dobre pogoje. "Proga je imela nekaj zank, ki jih je bilo treba dobro presmučati, kar mi je uspelo, pa tudi na ravninskem delu sem dobro napadala," je Mazejeva dejala po svoji šesti zmagi v svetovnem pokalu.


Luka Gregorc je v New Havnu naredil velik korak naprej. © AFP

 
Preboj Luke Gregorca v seriji ATP
Poseben prvenec je uspel tudi Luki Gregorcu . Teniški igralec, ki je leto 2008 začel na 448. mestu lestvice ATP, se je v minulih 12 mesecih prebil več kot 200 mest naprej, na 219. mesto. Zato je seveda zaslužen njegov prvi veliki uspeh na turnirju ATP . V ameriškem New Havnu se je kot takrat 434. igralec na že omenjeni lestvici prek kvalifikacij najprej prebil na glavni turnir, tam pa z izjemnimi igrami kot za šalo še vse do polfinala, ko je naletel na premočno oviro. Kljub porazu proti Hrvatu Marinu Čiliću , sicer številki 31 na lestvici ATP, je bil Ljubljančan zadovoljen, saj je pred tem premagal še štiri igralce, ki so na lestvici precej višje od njega. In razlog za uspeh? "Razlog je bil ta, da sem bil sposoben igrati vrhunski tenis iz dneva v dan. Forma je bila dobra že pred turnirjem. Sam sebi sem dokazal, da znam odigrati več dobrih tekem zaporedoma, in to proti igralcem z zelo različnim slogom igranja," je po uspehu povedal Gregorc, ki si je s tem uspehom priigral tudi pravico nastopa v kvalifikacijah na vseh grand slam turnirjih v prihajajočem letu.


Hokejistom Olimpije je v krstni sezoni uspela neverjetna uvrstitev v finale lige Ebel. © Saša Despot

 
Zmaji že v prvi sezoni do finala
Hokejisti ZM Olimpije so se v minulem letu prvič preizkušali v razširjenem avstrijskem državnem prvenstvu, že krstna sezona pa je bila po sicer slabem začetku izjemna. Do velikega presenečenja in naslova prvakov lige Ebel je Ljubljančanom namreč zmanjkalo le malo – en gol in malo matematičnega znanja. Potem ko so v četrtfinalu izločili celovški KAC , v polfinalu Linz , so v finalu morali s 4:2 v tekmah priznati premoč Salzburgu , najbogatejši ekipi lige. Avstrijci so prvi dve in zadnjo od teh štirih zmag tri dosegli na ledu, tretjo pa po "pisarniški" napaki ljubljanskega tabora, ki je presegla dovoljeno točkovno omejitev 20 igralcev v zapisniku. "Razočaran sem, ker nam ni uspelo. Vse smo imeli v svojih rokah, nenadoma pa so se stvari popolnoma obrnile," je po zadnji tekmi dejal ljubljanski trener Mike Posma. "V finalni seriji smo igrali z vsem srcem in dosegli več, kot je kdorkoli pričakoval. Nazadnje pa končni izkupiček ni bil enakovreden vloženemu naporu. Za vsako tekmo sem ekipo poskušal kar najbolje pripraviti. Fantom nimam česa očitati, ponosen sem na naš dosežek."


Po tekmi zvezd v konkurenci novincev si je Anže Kopitar zaslužil mesto tudi na glavni tekmi večera. © EPA

 
Anže Kopitar med največjimi zvezdniki lige NHL
Za zdaj še edini Slovenec v severnoameriški hokejski ligi Anže Kopitar se lahko pohvali tudi s tem, da je zaigral na prestižni tekmi zvezd omenjene lige. Kot edinega predstavnika ekipe Los Angeles Kings ga je v moštvo Zahoda izbral trener Mike Babcock . 20-letnik si je prvi nastop na All Stars tekmi sicer prislužil že v krstni sezoni čez lužo, a je takrat igral med novinci, tokrat pa je kot najmlajši igralec na tekmi dobil priložnost za dokazovanje na glavni tekmi. "Če samo pomislim, na tej tekmi je 40 najboljših hokejistov," je ob tej novici povedal Hrušičan. "Biti eden od njih je res velika čast." Kopitar je na tekmi pred več kot 18.600 gledalci v dvorani v Atlanti dobil priložnost, da se predstavi med "starimi mački" lige. Zmage se je na koncu z 8:7 veselilo moštvo Vzhoda, Kopitar je ostal s prazno statistiko, a z vedenjem, da si je očitno že prislužil dovolj spoštovanja med najboljšimi. "Dober igralec je in zasluži si, da igra na takih tekmah," se je strinjal tudi njegov soigralec Patrick O'Sullivan .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.