Šport
27 ogledov

Od mladincev do izzivalcev najboljših

Marko Bezjak ne bo več nastopal v ormoškem dresu, preselil se je v Velenje. Žurnal24 main
V drugem delu napovedi prvoligaških ekip predstavljamo moštva, ki so se uvrstila v zlato sredino, sezono pa začenjajo z diametralno nasprotnimi pričakovanji. Nekateri za vrh, drugi za obstanek.

Med osmim in petim mestom so se v sezoni 2007/08 zvrstile ekipe, ki imajo letos sila različne ambicije. Če pogledamo le skrajna pričakovanja: Prevent želi na četrto mesto, hrpeljsko-kozinsko moštvo pa bo v prvi ligi igralo le z mladinci ter nekaj manj izkušenimi rokometaši. Predvsem nekdanji Gold Club je boleče občutil, kako kratka pot je od raja do pekla, saj je ekipo, ki je pred dvema sezonama nastopala v Ligi prvakov, čez noč zapustil glavni mecen Loris Požar. Med moštva s svetlo prihodnostjo zaradi tradicije in dela z mladimi lahko uvrstimo škofjeloški Merkur, medtem ko se bo Jeruzalem Ormož po odhodu glavnega igralca Marka Bezjaka osredotočil na obstanek med najboljšimi.


Andraž Repar se je iz Trbovelj preselil v Škofjo Loko. © osebni arhiv

 
Osmo mesto v lanskem prvenstvu je osvojil Knauf Insulation, ki se je med poletjem prelevil v Merkur. Škofjeloški klub, ki je v 1. B-ligi vedril le eno sezono, je bil presenečenje prvenstva, igral pa je zelo gledljiv rokomet. Hrbtenico ekipe je predstavljala zunanja linija Šimon-Ficko-Sokolov , ki je nekdaj s Prulami igrala v Ligi prvakov, skupaj pa je imela več kot sto let. Vendar se to fantom ni poznalo, dobro so unovčevali svoje izkušnje in jih dejavno prenašali na mlade talente, ki jih v Škofji Loki kar mrgoli. Merkur ima namreč kar tri kadetske in dva mladinska reprezentanta, v osvojenih naslovih v mlajših kategorijah pa je bil najboljši v državi. Po sezoni so se morali nekateri igralci zaradi službenih obveznosti odpovedati igranju rokometa, Merkur pa se je podal po nakupih in v dvorano Poden pripeljal Andraža Reparja (Rudar, desno krilo), Aleša Muhovca (Celje, desni zunanji), Saša Mikanoviča (Prevent, srednji in levi zunanji), Miho Svetelška (Gold Club, levi zunanji) in Matjaža Erčulja (Gold Club, levi zunanji). Z izjemo slednjega, ki pa gotovo še ni za rokometni pokoj, gre za zelo mlade igralce, ki pa že imajo kakovost in reprezentančno preteklost ali sedanjost.. Novi trener Urban Šilc napoveduje: "Želimo izboljšati lansko osmo mesto, s šestim bi bili prezadovoljni. Težave imamo s poškodbama srednjih zunanjih Ficka in Mikanoviča. Nismo igrali veliko tekem, ampak bolj trenirali, saj so se zamenjali nosilci igre."

 

Preberite še ...

Napoved prvoligaške sezone (1. del)
Intervju: Andraž Repar (3. 7.)

Tudi ekipa Preventa ima v zadnjih letih mlado ekipo, sestavljeno iz domačih fantov, klenih Korošcev. Tudi letos bo tako, saj ekipe niso postavili na razprodajo. Okrepili so se s tremi novinci: Matejem Nabernikom (Slovan, levo krilo), ki pa je tako ali tako domačin, ki je zadnja leta igral v Ljubljani, Rokom Kovačičem (Maribor, levi zunanji) ter Primožem Drožino (Gold Club, desni zunanji). Ježki so precej ambiciozni in želijo osvojiti četrto in peto mesto. "Mislim, da je naša mlada ekipa tega sposobna. Vsekakor pa se nam bo moralo nekaj stvari poklopiti, na primer poškodbe, s čimer v lanski sezoni nismo imeli sreče. S pripravljenostjo ekipe sem kar zadovoljen, v Srbiji smo se dobro kosali tudi z nemškim prvoligašem. Obramba je že takšna, kot si želim, napad pa bomo še dodelali," sporoča Ivan Vajdl, človek z velikim smislom za delo z mladimi igralci.

Hrpeljci se ne bodo več borili za najvišja mesta. © RK Gold Club

 
Prvo šesterico je v sezoni 2007/08 sklenil Ormož, ki pa se je moral nato soočiti z odhodi ključnih igralcev. Najbolj boleča bo gotovo selitev arhitekta ormoške igre Marka Bezjaka, srednjega zunanjega in nekdanjega mladega reprezentanta, v Gorenje . Klub iz Prlekije se ne slepi z visokimi cilji, pač pa si je trener Saša Praprotnik s svojimi varovanci za zdaj zadal obstanek v ligi. "Letos želimo obstati in pripravljati ekipo za naslednje sezone. Igralce, ki so odšli, so zamenjali levi zunanji Anej Jovanovič, srednji zunanji Alen Meljnjak, krožni napadalec Darjan Ivanuša in vratar Boštjan Belec. Upamo na pomoč polne dvorane na Hardeku, s čimer pa, odkar smo v prvi ligi, nikoli nismo imeli težav," je kratek Praprotnik, ki vrzeli po odhodih vsako sezono spretno dopolnjuje z igralci iz okoliških nižjeligašev Gorišnice , Velike Nedelje in Drave .

 
 

Želimo izboljšati lansko osmo mesto, s šestim bi bili prezadovoljni.

Urban Šilc

 
Največja uganka letošnje sezone se imenuje  Hrpelje-Kozina . Seveda ne gre za novega prvoligaša, ampak je to nekdanji Gold Club, ki so ga po lanski sezoni zapustili prav vsi igralci. Vse poletje so se vrstila ugibanja v smislu Hrpeljci v prvi ligi da ali ne, po zadnjih podatkih pa naj bi klub začel, uprava in župan občine pa sta zagotovila, da bo tudi končal tekmovanje v prvi slovenski ligi. Nehvaležne naloge treniranja širši javnosti popolnoma anonimnih igralcev se je lotil Bojan Mahnič , ki je bil v zadnjih letih pomočnik Vojka Lazarja : "V naši ekipi bomo imeli igralce, ki so bili v preteklosti posojeni Sežani in klubom v zamejstvu, ter mladince. Gre za igralce letnika 1984 in mlajše. Naš cilj je, da se pošteno borimo in osvojimo kakšno točko. Med prvenstvom se bomo skušali okrepiti. "
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.