Šport
15 ogledov

Od slovanovca do trenerja prvakov v letu

Še pred dobrim letom je Gregor Cvijič še nastopal v majici ljubljanskega Slovana Žurnal24 main
Gregor Cvijič se je konec decembra malce nepričakovano podal na trenersko klop sarajevske Bosne. Z izzivom se je odlično spoprijel in v klubske vitrine prinesel državni in pokalni naslov.
 

Preberite še ...

Cvijič v Bosno

Gregorju Cvijiču se je v zadnjem letu življenje obrnilo na glavo. Še pred dobrim letom je bil aktiven igralec Slovana , matičnega kluba, v katerega se je vrnil, da bi na ta način sklenil krog svoje bogate kariere. Ko se je odločil, da bo v knjigi aktivnega igranja rokometa napisal zaključno piko, je dobil zanimiv klic. Na drugi strani je bil Bojan Čotar , (takratni) novi trener Krima. Ponudil mu je mesto pomočnika trenerja in kmalu sta si segla v roke. Nato je kmalu prišel december in nekaj pred koncem leta mamljiva ponudba sarajevske Bosne. Za mesto glavnega trenerja.

Brez nestrinjanja s sodniki v trenerskem poklicu seveda ne gre. © A. Berbić

 

"Najprej nisem hotel oditi, saj sta mi tako Krim kot Bojan prva ponudila priložnost. Čotar je bil prvi, ki je rekel ja. Nato sem odšel preprosto poskusit, ali je to to ali ne. Vem, da sem šele na začetku. Od naslednje sezone bo veliko odvisno. V pretekli sezoni sem prišel na polovici prvenstva, zdaj bom delal od začetka. Videli bomo, kako bo," razmišlja Cvijič, ki je v naslednjih mesecih osvojil tako prvenstvo kot pokal. Kljub temu mu še na misel ne pride, da bi se hvalil s svojimi trenerskimi sposobnostmi, ampak poudarja, da je imel tudi nekaj sreče. "Ekipa je bila dobro sestavljena. Imeli so nesrečo s trenerji. Prvi je odšel, drugega so odslovili. Menda so ga igralci tudi bojkotirali … Jaz sem jim le poskušal razložiti, da je profesionalni kruh težek, da ni dovolj podpisati pogodbo in igrati bosansko ligo. Če hočeš kaj zaslužiti, moraš pokazati kaj več. Delno sem uspel v tem, da so igralci končno dojeli, kako deluje profesionalizem, in na tak način odigrali do konca," meni Cvijič, ki pa ga v novi sezoni čaka zahtevna naloga.

 

Bogata igralska kariera

Gregor Cvijič je nastopal za vrsto slovenskih prvoligašev, leta 1998 in 1999 osvojil državni in pokalni naslov s Celjem ter se uvrstil v polfinale Lige prvakov. Leta 1999 je bil peti strelec španske lige. Za reprezentanco je nastopil 75-krat  (dvakrat na EP, enkrat na SP in OI) in dal 89 golov.

Nasprotniki Sarajevčanov v Ligi prvakov so Ciudad Real , GOG Gudme in grški Doukas ali Estonska Pölva : "Ciudad je prvi favorit, nato je še GOG Gudme, ki po moje igra najhitrejši rokomet v Evropi. Naš cilj je tretje mesto, premagati kvalifikanta in doma presenetiti koga od favoritov ter se nato uvrstiti v pokal pokalnih zmagovalcev. To bomo poskušali že na prvi tekmi proti Dancem, ki jo igramo doma." S kakšno ekipo pa se bodo Cvijičevi varovanci poskušali postaviti po robu uglednim in predvsem kakovostnim tekmecem? Med okrepitvami je tudi nekdanji slovenski reprezentant Branko Bedekovič , ki je zadnjo sezono odigral v Zagrebu . "Poleg Bedekoviča sta prišla še reprezentant Črne gore, krožni napadalec Ratko Đurković, Nebojša Golić (srednji zunanji, pred nekaj leti najboljši srednji v Nemčiji). Od bolj znanih igralcev je v ekipi še črnogorsko levo krilo Petar Kapisoda. Za bosansko prvenstvo imamo spodobno ekipo, za Evropo pa iščemo še enega dobrega levičarja. Politika kluba je uvajati mlajše domače igralce, omejeni pa smo tudi z denarjem."

 Od uspešnega igralca do nadarjenega trenerja v enem letu © A. Berbić

 
 
 

Dejansko imamo različen način razmišljanja. Pri njih je vse "na easy".

Gregor Cvijič

 

Sprememba okolja je za Cvijiča gotovo pomenila nov izziv, a obenem tudi razbijanje glave, kako se spoprijeti z drugačnim načinom razmišljanja. Saj veste, kako globoko so pri nas zakoreninjeni predsodki o Bosancih. Z razlogom? "Poskusil sem jim prinesti naše delovne navade. Gre za pristop k treningom, tekmam. Dejansko imamo različen način razmišljanja. Pri njih je vse 'na easy'. So me pa zelo dobro sprejeli. Klub se trudi, hoče postati vrhunski. Trenutno jim uspeva, vendar zelo počasi, predvsem zaradi okolice. Taki pač so (smeh) … Sicer pa so zelo korektni. Kar se dogovorimo, se tudi izvede. V bosanskem rokometu je kar nekaj ljudi, ki so zelo sposobni, ki so vrhunski poslovneži. Problem pa je okolica, ki jih zavira. Za vrhunsko raven pa manjka še nekaj malenkosti. Da klub začne delovati, kot je treba, so potrebna leta. Manjka organiziranost v smislu, da so stvari predhodno dogovorjene, dorečene in kasneje realizirane. Da ni vse zadnji trenutek. To me najbolj moti. Improvizacije je relativno veliko. Z izplačili ni težav. Ni lažnih upanj," je svojo sarajevsko pripovedko nadaljeval Cvijič, ki bo tako kot številni drugi slovenski trenerji svoje varovance popeljal – domov.

"Priprave začnemo prvega avgusta. Pridemo na Jarnovičev memorial konec avgusta, ostanemo še nekaj dni v Krškem, kjer bomo odigrali še nekaj tekem," je za konec povedal nekdanji slovenski reprezentant, ki se lahko edini od trenerjev, delujočih v tujini, pohvali z osvojitvijo prvenstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.