Šport
22 ogledov

Odbojkarji dobili novega selektorja

Slobodan Kovač EPA
Znano je, kdo bo na mestu šefa slovenske odbojkarske rerpezentance zamenjal Andreo Gianija.

Slovensko moško odbojkarsko reprezentanco bo vodil nekdanji odlični srbski odbojkar in priznani odbojkarski strokovnjak Slobodan Kovač. Slednji je na klopi izbrane vrste zamenjal Italijana Andreo Gianija, so v četrtek zvečer sporočili z Odbojkarske zveze Slovenije.

Po tem, ko se je konec januarja Giani odločil, da bo prevzel vodenje nemške reprezentance, je OZS objavila razpis, na katerega se je prijavilo kar trideset odbojkarskih strokovnjakov, večinoma tujcev. Na OZS so seznam najprej skrčili na osem kandidatov, nato na štiri, na koncu pa je posebno komisijo zveze najbolj prepričal Kovač.

"Moram reči, da smo bili nad odzivom na naš razpis resnično prijetno presenečeni. Prijavilo se je izjemno število kandidatov, sama vrhunska imena evropske in svetovne odbojke, tako da je bila izbira zares težka. Vzeli smo si kakšen dan več od tega, kar smo prvotno načrtovali, ožili seznam in pri tem ves čas zasledovali neki konkreten cilj. Mislim, da smo ga s to izbiro dosegli, saj verjetno lahko rečemo, da smo ujeli v tem trenutku najbolj vroče trenersko ime, ki je bilo na voljo. Zdaj, po razpletu, lahko rečem, da smo izjemno zadovoljni," je po tem, ko je bila sprejeta dokončna odločitev, dejal predsednik OZS Metod Ropret.

Kovač je z OZS podpisal dveletno pogodbo."Skozi vse pogovore smo zasledovali cilj, ki sicer pokriva dve koledarski leti, a vendarle tri tekmovalne sezone, torej do konca prihodnjega evropskega prvenstva, leta 2019, za katerega resnično vsi upamo, da ga bomo gostili tudi tukaj, v Sloveniji. Nekatere cilje smo zasledovali tudi dolgoročneje, tako da pogodba, tudi v skladu z vmesnimi tekmovanji, kot so kvalifikacije za olimpijske igre, omogoča avtomatsko podaljšanje," je še pojasnil Ropret, ki je zadnje podrobnosti usklajeval s Kovačevim zastopnikom Miomirjem Krasićem.

Bogata kariera

Devetinštiridesetletni Kovač ima za sabo izredno uspešno športno pot. Z reprezentanco Jugoslavije je kot igralec osvojil zlato odličje na olimpijskih igrah v Sydneyju in bronasto odličje na olimpijskih igrah v Atlanti, pohvali pa se lahko še s kolajnami s svetovnega prvenstva, evropskih prvenstev, svetovnega pokala in svetovne lige.

Svojo trenersko pot je začel pri Radničkem iz Kragujevca, nato pa leta 2010 odšel k italijanskemu prvoligašu Perugii, ki jo je vodil štiri leta ter bil v tem času dvakrat izbran za najboljšega trenerja italijanskega prvenstva.

V selektorski vlogi se je prvič preizkusil na klopi Irana in ga popeljal do naslova azijskega prvaka, do šestega mesta na svetovnem prvenstvu 2014 na Poljskem in do četrtega mesta v svetovni ligi. V sezoni 2015/2016 je znova prevzel Perugio, zdaj pa vodi turški Halkbank iz Ankare, za katerega igra tudi slovenski reprezentant Dejan Vinčić.

Kovač bo slovensko reprezentanco prvič vodil na majskih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Ljubljani, v letošnji sezoni pa slovensko izbrano vrsto čakata še tekmovanje v svetovni ligi in nastop na avgustovskem evropskem prvenstvu na Poljskem, na katerem bodo odbojkarji branili srebro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.