Šport
16 ogledov

Odbojkarji po vozovnico za OI

odbojka reprezentanca urnaut EPA
Slovenska odbojkarska reprezentanca je pred zadnjo akcijo letos. Naslednji teden jo čaka prvi krog olimpijskih kvalifikacij, v Osijeku se bo skupaj z reprezentancami Portugalske, Ukrajine, Finske, Nizozemske in Hrvaške merila za eno vozovnico za drugi kvalifikacijski turnir, ki bo maja naslednje leto v Bolgariji.

Že samo dejstvo, da na olimpijske igre potujejo le štiri evropske reprezentance, od tega le ena iz kvalifikacij, pove, da čaka izbrance Veselina Vukovića težko delo, mnogi akcijo imenujejo kar misija nemogoče. "Povsem jasno je, da nas čaka težka naloga. A mi ne menimo, da smo brez možnosti. Olimpijske igre so največji motiv v karieri vsakega športnika, zato bomo naredili vse, da se najprej uvrstimo na drugi turnir, potem pa bomo razmišljali naprej," se misli o nastopu na olimpijskih igrah v Londonu ne odreka kapetan Tine Urnaut, ki je optimistično razpoložen, čeprav bo moral v Slavoniji na igrišču voditi ekipo brez treh nosilcev igre. Zaradi poškodb bodo namreč manjkali Dejan Vinčić, bloker Matevž Kamnik in sprejemalec Vid Jakopin, reprezentančni akciji se je odpovedal tudi Alen Komel, medtem ko je Dragan Radović končal kariero.

Namesto njih je selektor poklical mlajše igralce, Gregorja Ropreta, Jana Pokeršnika, Klemna Čebulja, in nekoliko starejšega Mateja Vidiča, ki na septembrskem evropskem prvenstvu niso igrali, a so že na treh prijateljskih tekmah proti Nizozemcem dokazali, da si zaslužijo reprezentančni dres.

"Jasno je, da smo močno oslabljeni, a neprestano ponavljanje tega je nesmiselno. Kogar ni, brez njega se mora, zaradi odsotnosti nekaterih igralcev naši cilji niso prav nič manjši. Na Nizozemskem so priložnost za igro dobili vsi in so popolnoma upravičili zaupanje," si alibija za morebitni neuspeh v Osijeku ne išče selektor Vuković, za katerega je Slovenija eden izmed treh favoritov turnirja na Hrvaškem: "Prvi favoriti so najbrž Finci, zelo dobri pa so tudi Nizozemci, ki bodo prvič po dolgem času igrali v popolni postavi. Tudi Portugalci se lahko vključijo v boj za prvo mesto, saj imajo izkušeno ekipo, ki je letos igrala v svetovni ligi, ne smemo pa odpisati niti gostiteljev. Se pravi, turnir bo izredno močan, kakršnekoli napovedi so nehvaležne. Treba bo videti tudi, s kakšnimi sestavami bodo prišle reprezentance."

Slovenija se bo najprej pomerila s Portugalsko (23. november ob 16. uri), nato z Ukrajino (24. november ob 16. uri), s katerima sestavljajo skupino. Če bo zasedla eno izmed prvih dveh mest, se bo uvrstila v polfinale. "Za zdaj se pripravljamo le na Portugalsko, z vseh njenih tekem imamo zapise, tako da jo dobro poznamo. Gre za reprezentanco ranga zmagovalca evropske lige, Slovaške, kar ob dejstvu, da so Portugalci uspešno igrali v svetovni ligi, pomeni, da so zelo nevarni. Ukrajine ne poznamo, saj letos ni igrala nobenih tekem, vsaj mi ne vemo za njih. Zato je dobro, da z njimi igramo šele drugo tekmo, v dvoboju s Portugalci si bomo pozorno ogledali njihovo igro. Vsekakor pa imajo tudi Ukrajinci dobre posameznike, zato jih ne smemo podcenjevati," meni Vuković.

Slovenska reprezentanca za turnir v Osijeku:

- podajalca: Gregor Ropret, Tine Satler
- sprejemalci: Andrej Flajs, Jan Planinc, Tine Urnaut, Jan Pokeršnik, Klemen Čebulj
- blokerji: Alen Pajenk, Davor Čebron, Matej Vidič
- korektorja: Alen Šket, Mitja Gasparini
- libera: Miha Plot, Sebastijan Škorc

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.