Šport
35 ogledov

Odkupil se je za razočaranje pred štirimi leti

Fredrik Lindgren speedway EPA
Šestindvajsetletni švedski spidvejist Fredrik Lindgren je zmagovalec letošnje velike nagrade Švedske v speedwayju na stadionu Ullevi v Göteborgu. V prvem krogu finala je prehitel aktualnega prvaka Američana Grega Hancocka, ki je na koncu osvojil drugo mesto.

Tretja stopnička je pripadla Avstralcu Chrisu Holderju, lanskemu zmagovalcu te dirke, medtem, ko si je Thomas H. Jonasson, švedski domačin s t.i. wild cardom privozil četrto mesto.

S tem je Lindgren končno utišal vse tiste, ki še vedno ne morejo pozabiti dirke na tem ovalu izpred štirih let, ko je dobil vseh pet kvalifikacijskih voženj in polfinalno, na koncu pa klonil v finalu proti Norvežanu Runeju Holti. "Vsi so me spraševali, kdaj bo končno prišel moj čas, da mi bo uspelo zmagati. No zdaj mi je in to na najlepši možen način, pred domačimi navijači, na VN Švedske," je ves navdušen hitel razlagati tokratni zmagovalec, ki se je tako vpisal na večno lestvico zmagovalcev dirk za veliko nagrado, v kateri z 22 zmagami vodi Avstralec Jason Crump, Lindgren pa je postal 16 voznik, ki mu je to doslej uspelo. Zanimivo je, da je še nekaj ur pred dirko napovedoval, da čuti, da je njegova zmaga blizu in da se po izkušnji izpred štirih let zaveda, da je pomembna le zmaga v velikem finalu. Po dirki pa je pogumno dodal: "Zdaj jih bom zmagal še nekaj več!"

A še pred polfinalnimi vožnjami ni kazalo na tako prepričljivo predstavo mladega Šveda, saj je brez izgubljene točke briljiral Danec Nicki Pedersen, tesno za petami pa sta mu bila Rus Emil Sajfudinov ter Avstralec Jason Crump. Vendar, kot že velikokrat, se je še enkrat pokazalo, da so kvalifikacijske vožnje nekaj, polfinalni in finalni nastop pa povsem druga pesem. Lep primer za to je bil tudi branilec naslova Hancock, ki se je komaj privlekel v polfinalni nastop, potem pa na koncu z drugim mestom ponovno prevzel vodstvo po tretjini letošnjega svetovnega prvenstva, ki je zaenkrat eno najbolj napetih in izenačenih v zgodovini tega tekmovanja. Po štirih dirkah je prav toliko zmagovalcev. Komu bo uspelo zmagati na VN Danske, pa bo jasno čez 14 dni. Prvih pet voznikov pa zaenkrat loči zgolj devet točk.

Žagar le še korak oddaljen od enajstega naslova

Na novi podlagi 398 metrskega ovala v Petišovcih pri Lendavi pa so se na tretji preizkušnji skupnega slovensko-hrvaškega članskega državnega prvenstva v speedwayju pomerili vozniki sosednjih držav, ki so že vrsto let združeni v tem tekmovanju. Slavil je Matej Žagar, ki je le še korak oddaljen od že enajstega zaporednega naslova državnega prvaka.

Žagar (AMTK Ljubljana) mora na zadnji dirki prvenstva v primeru zmage Maksa Gregoriča (AMTK Ljubljana) osvojiti zgolj 16. mesto, kar pa bi mu lahko preprečila le poškodba, ki mu ne bi omogočala nastopa.

Naslednja, zadnja, dirka državnega prvenstva bi morala biti 25. junija v Krškem, ko bi nadomestili zaradi dežja odpadlo uvodno dirko. Ker pa tako hrvaškim kot ljubljanskim voznikom zaradi natrpanega urnika to ne ustreza, bo treba na nov potrjen datum morali zaenkrat še počakati vsaj do naslednjega tedna. V AMD Krško so povedali, da bodo odločitev o dokončnem terminu sporočili do sobote, 2. junija, ko bodo ob 19. uri organizirali tudi tradicionalno mednarodno dirko za zlati znak občine Krško.

Ob nepremagljivem Žagarju je še najbolj blestel njegov klubski kolega 23-letni Matic Voldrih, ki je s končnim drugim mestom osvojil najvidnejši dosežek v karieri.

VN Švedske, speedway, Göteborg:

1. Fredrik Lindgren (Šve) 15 točk
2. Greg Hancock (ZDA) 15,
3. Chris Holder (Avs) 17,
4. Thomas H. Jonasson (Šve) 11,
5. Nicki Pedersen (Dan) 14,
6. Emil Sayfutdinov (Rus) 12,
7. Jason Crump (Avs) 11,
8. Andreas Jonsson (Šve) 10,
9. Jaroslaw Hampel (Pol) 7,
10. Peter Ljung (Šve) 6;

 

 

 

 

 

 

 

 

Skupno slovensko-hrvaško državno prvenstvo, speedway, Petišovci:

1. Matej Žagar 40 točk,
2. Matic Voldrih (oba AMTK Ljubljana) 37,
3. Jurica Pavlic 35,
4. Dino Kovačić 33 (oba SK Unia Goričan),
5. Maks Gregorič 31,
6. Nejc Malešič (oba AMTK Ljubljana) 30,
7. Denis Štojs 29,
8. Samo Kukovica 28,
9. Aleksander Čonda 27,
10. Matic Ivačič (vsi AMD Krško) 26;
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.