Šport
3 ogledov

Odličen začetek EP za Slovenijo

Marija Šestak je že na zadnjem dvoranskem prvenstvu nastopala z bolečinami v hrb Žurnal24 main
Dvoransko EP se je začelo po željah slovenskih ljubiteljev atletike. Nina Kolarič, Sonja Roman, Marija Šestak in Snežana Rodić so si priborile finalni nastop. Kolaričeva je bila rekordna.
 
 

Mislim, da bo Alminova v finalu tekla spredaj, saj je sposobna teči 4:02. Sama bom gledala na to, da bom čim višje uvrščena in da bom čim bližje odličjem.

Sonja Roman

 
V prvem krogu teka na 1.500 metrov je visoka pričakovanja upravičila Sonja Roman , ki se je v finale uvrstila z drugim mestom v svoji kvalifikacijski skupini. Tridesetletnica je ves čas diktirala tempo, na koncu pa zaostala le za Rusinjo Jevgenijo Zolotovo . Čas Romanove 4.11,75 je bil v konkurenci 18 kvalifikantk četrti najboljši, tako da lahko v soboto ob 17.30 poseže tudi po kolajni. "Matija Šestak, ki je bil na tribuni, mi je začel vpiti, naj Rusinjo Zolotovo kar pustim in da sem si že zagotovila finale. Ostale so namreč nekoliko zaostale in mi ni bilo treba finiširati na vso moč. Moj cilj je bil jasen. Želela sem si po mestih zagotoviti finale. Zato sem tekla na čelu, kar zame ni težko, saj večinoma treniram sama. Gledala sem na veliki zaslon stadiona in spremljala, kako se razvija tek in kje so tekmice. Mislim, da bo Rusinja Ana Alminova (najhitrejša v kvalifikacijah, op. p.) v finalu tekla spredaj, saj je sposobna teči 4:02. Sama bom gledala na to, da bom čim višje uvrščena in da bom čim bližje odličjem. Ali pa ..." ni hotela boja za odličje neposredno napovedati Romanova.

Sonja Roman. © www.alesfevzer.com

 
Prvi tekmovalni dan na EP v Torinu se je sklenil s kvalifikacijami v troskoku, kjer je poleg Marije Šestak , ki spada med favoritinje za kolajno, nastopila tudi Snežana Rodić . Šestakova se je s 14,52 metra že v prvem poskusu zlahka uvrstila v nedeljski finale. To je bil tudi najdaljši skok dneva. Rodićevi ni uspelo izboljšati osebnega rekroda (14,18 metra), niti preskočiti kvalifikacijske norme (14,15). Vendarle se je z rezultatom 14,06 metra kot osma uspela uvrstiti v finale osmerice. "Hitro sem si želela končati kvalifikacije in to tudi dosegla. Mislim, da lahko skočim še več, saj mi steza zelo ustreza. V kvalifikacijah je vedno veliko nervoze. Sama sem skušala vse postoriti čim bolj umirjeno. Pred prvim skokom sem šla na zaletu pol metra nazaj od oznake, ki sem si jo postavila. Želela sem si stoodstotno zagotoviti veljaven skok. Po neuspešnem prejšnjem mitingu v Atenah sem bila kar malo na 'trnih', kako bo tokrat. Pa je bilo vse zelo uspešno. Zdaj bom to tekmo pozabila. Pred finalom se bom poskusila kar najbolj spočiti in s pomočjo fizioterapevta slovenske ekipe Khalida Nasifa čim bolj umiriti poškodbo hrbta. Boli me še vedno, vendar pa skušam to pozabiti," je pojasnila Šestakova.

 
 

V finalu bom nastopila povsem sproščeno. Na začetku zimske sezone sem se počutila, kot da mi v glavi manjka en čip, saj sem povsem izgubila občutek za tek. Ta se mi je v pripravah na EP znova povrnil. Z uvrstitvijo se sploh ne obremenjujem.

Nina Kolarič

 
Kot prva od Slovenk je na EP že v petek dopoldne v skoku v daljino nastopila Nina Kolarič in se z novim slovenskim dvoranskim rekordom (6,67 metra) zanesljivo uvrstila v sobotni finale skoka v daljino. Debitantka na velikih tekmovanjih je s tretjim izidom kvalifikacij za osem centimetrov izboljšala rekord Marije Šestak (6,59 metra, 26. januar 2007, Budimpešta). Kvalifikacijska norma je bila 655 centimetrov. Najboljša je bila z novim estonskim rekordom (6,75) Ksenija Balta . "Sama nisem bila živčna, prisotna je bila le manjša običajna trema pred tekmo. Nisem imela kaj izgubiti, saj sem bila povsem na repu prijavljenih tekmovalk. Vendar je bilo to zame povsem nepomembno. Bolj je bilo odločilno, da mi je zelo dobro uspel že prvi skok. Ker sem morala v zaključku zaleta nekoliko krajšati korak, sem tudi vedela, da imam še rezerve," je bila po koncu kvalifikacij nasmejana 22-letna rdečelasa študentka prava na Univerzi v Mariboru.

 

Preberite še:

Časovni stroj: Jolanda Čeplak, rekordna na EP.

Preostali trije Slovenci, ki so na EP, bodo v v dvorani Oval Lingotto prvič nastopili drugi dan prvenstva. Matica Osovnikarja čakajo kvalifikacije v prvem krogu teka na 60 metrov v soboto ob 10. uri, uro in pol pozneje (11.30) bo v kvalifikacijah suvanja krogle nastopil Miran Vodovnik , ob 15.50 pa še Cene Šubic v prvem krogu teka na 1500 metrov. Sicer pa so v petek, prvi dan 30. dvoranskega evropskega prvenstva, podelili prve štiri komplete odličij. Nemka Petra Lammert je v suvanju krogle dosegla najboljši izid sezone na svetu (19,66 metra). Peteroboj atletinj je po pričakovanju dobila Rusinja Ana Bogdanova (4761 točk), v finalu na 60 metrov ovire pa sta bila najhitrejša Belgijka Eline Berings (7,92) in Francoz Ladji Doucoure (7,55).
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.