Šport
177 ogledov

Odlična novica za slovenski rokomet

Celje Pivovarna Laško RK Celje Pivovarna Laško
Slovenija v rokometni ligi prvakov in prvakinj tudi v sezoni 2023/24.

Evropska rokometna zveza (EHF) je objavila novi jakostni lestvici državnih prvenstev, ki sta pomembni za nastopanje v evropskih tekmovanjih. Liga NLB in 1. SRL za ženske sta napredovali med najboljšo deveterico, oba slovenska prvaka v sezoni 2022/23 bosta tako nastopila v evropski ligi prvakov in prvakinj v sezoni 2023/24.

Pri pripravi jakostnih lestvic je Evropska rokometna zveza spremenila matematični algoritem preteklih let in zdaj za vsako evropsko tekmovanje (liga prvakov, evropska liga, evropski pokal) pripravlja posebno lestvico. V njih so upoštevani izidi klubov iz posameznih držav v preteklih treh sezonah, za sezono 2023/24 so tako šteli dosežki klubov iz sezon 2019/20, 2020/21 in 2021/22.

Krim Mercator | Avtor: Profimedia Profimedia

Liga NLB se je v letu dni povzpela za dve mesti in je zdaj deveta, medtem ko je v evropski ligi postavljena na deseto mesto. Prva uvrstitev ji prinaša eno neposredno mesto v ligi prvakov, druga pa dve zagotovljeni mesti v evropski ligi, drugem najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju. Ob tem se bo dodatna slovenska ekipa lahko prijavila za nastope v evropskem pokalu.

Za dve mesti je na jakostni lestvici lige prvakinj napredovala tudi 1. ženska rokometna liga. Po lanskem desetem mestu, ko je bila postavljena tik za prag neposrednih udeleženk, je zdaj osma. V evropski ligi med ženskimi klubi Slovenija nima zagotovljenega mesta, lahko pa se do tri ekipe prijavijo v evropski pokal.

Nastopi slovenskih klubov v evropskih tekmovanjih so po letih padanja na jakostni lestvici v zadnjem obdobju naredili še dodaten pomik proti vrhu. Žensko državno prvenstvo bo neposredno mesto med evropsko elito imelo prvič po sezoni 2014/15, moško, ki je bilo še pred tremi leti 15., pa po sezoni 2018/19.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.