Šport
202 ogledov

Najboljša uvrstitev Dolenjske puščice med elito

Slovenski kolesar Marko Kump se je v četrti etapi dirke BinckBank Tour na Nizozemskem izkazal z drugim mestom.

Član ekipe UAE Emirates je po 154,2 kilometra v Lanakenu zaostal le za Belgijcem Edwardom Theunsom, tretji je bil še en Belgijec Tim Merlier. Skupno vodstvo je zadržal Švicar Stefan Küng.

Omenjena trojica je v zaključnem sprintu pokvarila načrte Slovaku Petru Saganu, ki je danes veljal za prvega favorita, a se je na koncu moral zadovoljiti s četrtim mestom. Sagan sicer lovi jubilejno stoto profesionalno zmago.

Osemindvajsetletni Dolenjec na dirkah svetovne serije tako visoko še ni bil. Pred tem je najboljši rezultat zabeležil letos na uvodu sezone v Avstraliji, ki je bil tretji. V tej sezoni je bil drugi na Veliki nagradi Izole, ki pa je nižjerangirana dirka.

"Bil je nor dan s številnimi zavoji, nekateri so bili res tesni, vse skupaj so otežile še mokre ceste. Kot ekipa smo bili vselej v dobrem položaju. To je bilo na tako zahtevni trasi pomembno in zaradi tega sem lahko prihranil nekaj moči za sprint. Na začetku sprinta sem bil sprva malo zaprt, toda ujel sem kolo Teunsa, mogoče malo prepozno, da bi ga lahko prehitel," je za spletno stran ekipe UAE Emirates povedal Kump.

Današnja etapa je bila sicer zelo podobna lanski, ko je svojo prvo in do zdaj edino zmago v svetovni seriji zabeležil Luka Pibernik. Za razliko od letošnje trase je bila lanska nekaj bolj hribovita, Pibernik pa je prišel do zmage po begu.

Četrti dan dirkanja na BinckBank Touru, še lani dirki, ki je nosila ime Eneco Tour, je spet zaznamoval dež. Beg z začetka dirke je imela glavnina pod nadzorom, nekaj več stresa sta v zadnjih 20 kilometrih vanjo vnesla Dion Smith in Alex Dowsett, ki sta hitro prišla do prednosti dobrih 20 sekund, a so ju ekipe na čelu z Boro ulovile kakšnih pet kilometrov pred ciljno črto. Nato je skočil še Yves Lampaert, ki so ga ujeli tik pred ciljno črto.

Naslednji Slovenec na cilju je bil Pibernik na 29. mestu. Grega Bole (oba Bahrain-Merida) je bil 44., oba sta etapo končala v času zmagovalca. David Per (Bahrain-Merida) je bil z zaostankom 1:12 minute 134., Jan Polanc (UAE Emirates) je bil 160. Kristijan Koren je padel, njegova ekipa Cannondale-Drapac je sporočila, da je na pregledih v bolnišnici.

V skupnem seštevku je prednost zadržal Küng, ki ima štiri sekunde prednosti pred Poljakom Maciejem Bodnarjem in pet pred Nizozemcem Tomom Dumoulinom in Saganom. Najboljši od Slovencev v generalni razvrstitvi je Pibernik na 81. mestu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.