Šport
31 ogledov

Odlikovanemu Daneuu zapela Derenda

Odlikovanje Iva Daneuua
1/5
Twitter/@BorutPahor
Legendarni slovenski košarkar Ivo Daneu je na Brdu pri Kranju iz rok predsednika države Boruta Pahorja prejel državno odlikovanje, zlati red za zasluge.

Daneu je zlati red za zasluge dobil za izjemne športne dosežke, spodbudo mladim rodovom košarkarjev in drugim športnikom ter uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču.

Bogata bera lovorik

Petinsedemdesetletni Daneu je kot član reprezentance Jugoslavije leta 1970 osvojil zlato medaljo na svetovnem prvenstvu v Ljubljani, v zbirki lovorik pa ima tudi srebrno kolajno z olimpijskih iger v Mehiki (1968). Na svetovnih prvenstvih je Daneu osvojil še dve srebrni medalji (1963, 1967), na evropskih prvenstvih pa je bil trikrat srebrn (1961, 1965, 1969) in enkrat bronast (1963).
Daneu je kariero košarkarja začel leta 1949 v rodnem Mariboru in jo nato nadaljeval pri takratni AŠK Olimpiji, s katero je osvojil šest naslovov prvaka Jugoslavije. V državnem dresu je odigral 209 tekem, kariero pa je končal leta 1972.

Zbrala se je zlata generacija

Odlikovanje spada v sklop dejavnosti Košarkarske zveze Slovenije, ki je pripravila srečanje generacije košarkarjev, ki je na SP 1970 osvojila zlato medaljo. V Ljubljani so se 43 let po tem veličastnem dogodku srečali Ranko Žeravica, Lazar Lečić, Dragutin Čermak, Nikola Plečaš, Petar Skansi, Damir Šolman, Rato Tvrdić, Aljoša Žorga, Boris Kristančič in seveda najboljši slovenski košarkar vseh časov Ivo Daneu.

Komentarjev 3
  • stooo 15:34 19.avgust 2013.

    http://www.powerplaymanager.com/r773870Odlicna zastonj on-line igra, kjer se lahko preizkusis kot manager v hokeju,nogometu in rokometu. Kasneje bo mozno igrati tudi kosarko, F1, odbojko,...V igri imas enake moznosti zmagovanja kot igralci, ki vlagajo denar. Kar je prava redkost.

  • Tupamaros 13:28 19.avgust 2013.

    Legendarni slovenski košarkar Ivo Daneu je na Brdu pri Kranju iz rok predsednika države Boruta Pahorja prejel državno odlikovanje, zlati red za zasluge.Tovariš predsednik, povejte kakšne zasluge ima Daneu za Slovenijo? Vsaj eno mi navedite. Čista inflacija nagrad in ...prikaži večn priznanj značilna za nacional soc. sisteme. LPTupamaros

  • zztop 12:49 19.avgust 2013.

    Kaj se daje starcem priznanja. Zajebali so 40 let. Takrat bi mu morali podeliti to!! Daneu vse čestitke. Enako Kuzmusu in ostalim legendam , ki dosežejo vrhunske dosežke. Za svetovnga prvaka bi mu moral podelit najvišji državno priznanje in ...prikaži več konc, kaj se ima za čakat, to se mi zdi brez veze.