Šport
18 ogledov

Odločal bo peklenski vzpon na Alpe Cermis

Justyna Kowalczyk Žurnal24 main
Predzadnjo etapo Tour de Skija (10 km s skupinskim startom) je dobila Poljakinja Justyna Kowalczyk pred Marit Björgen in tudi prevzela vodstvo v skupnem seštevku novoletne turneje. O zmagovalki bo odločal peklenski vzpona na Alpe Cermis. Edina preostala Slovenka Barbara Jezeršek je bila tokrat 33.

Poljakinja Justyna Kowalczyk je zmagovalka 10 kilometrov dolge osme etape s skupinskim startom smučarskih tekačic v klasičnem slogu v Val di Fiemmeju, ki šteje za Tour de Ski. Drugo mesto je osvojila Norvežanka Marit Björgen (+7,5), tretje pa Švedinja Charlotte Kalla (+31,0). Barbara Jezeršek, edina preostala Slovenka, je bila 33. (+1:56,3).

Pred tekmovalkami je v nedeljo še zadnja etapa, ki bo odločala o skupni zmagovalki, najbolje pa kaže poljski tekačici, ki je z zmago prevzela skupno vodstvo na novoletni turneji. Kowalczykova ima pred Bjoergnovo na drugem mestu 11,5 sekunde prednosti, Norvežanka Therese Johaug na tretjem pa zaostaja že 4:49,1. Jezerškova je v skupni razvrstitvi na 37. mestu in zaostaja 13:33,6.

Proga je bila spremenjena v primerjavi s prejšnjimi leti. Prireditelji so pripravili 4,5 km dolg krog, ki so ga tekmovalke pretekle dvakrat. Pred tekmo je imela Bjoergnova sedem sekund prednosti pred Kowalczykovo, vendar se je Poljakinja odločila, da bo skušala znova zmagati. Pri 1,7 km si je priborila 15 bonusnih sekund, Norvežanka jih je dobila 12. Med 50 tekmovalkami iz 15 držav je bila Jezerškova 28. pri tem merjenju časa. Takrat sta Kowalczykova in Bjoergnova pospešili ritem in ušli zasledovalkam. Na polovici proge je še vedno vodila Kowalczykova, Jezerškova pa je bila 27. Tudi pri drugem vmesnem času pri 6,3 km, pri katerem so delili bonusne sekunde, je bila najhitrejša Kowalczykova pred Bjoergnovo, edina Slovenka pa je tekla na 26. mestu. Takrat je Kowalczykova pospešila ritem, za malenkost ušla še Norvežanki in prednost obdržala do cilja. Jezerškova je v zadnji tretjini proge popustila in tekmo končala na 33. mestu.

"Lahko rečem, da je bila tekma v redu. V prvem krogu sem padla po tleh, se hitro pobrala in ujela skupino, na koncu pa so mi malo pošle moči in me je prehitelo nekaj tekačic. Zadovoljna sem s svojim tekom, ampak rabim še trening smuka, ker se preveč bojim spustov. Tam sem veliko izgubila. Ko bom prišla domov, bom imela prav specialne treninge. Vidim, da ni nič strašnega, vendar imam v sebi strah, ki ga moram pregnati in iztisniti do konca," je svoj nastop komentirala Jezerškova.

V nedeljo bo v Val di Fiemmeju zadnja etapa Toura de Ski, dolga 9 km, tekmovalci in tekmovalke pa se bodo morali tako kot vsako leto povzpeti na vrh Alpe Cermis. Tekači bodo startali ob 12.30, tekačice pa ob 14.30. "Jutri bomo startali v valu. Imam dobre možnosti. Tekmic se moram držati po ravnini, potem pa pride moj del v klanec. Na začetku bom tekla taktično z rezervo, potem pa na polno," je še napovedala Jezerškova.

Tour de Ski, osma etapa, Val di Fiemme, skupinski start, 10 km:

1. Justyna Kowalczyk (Pol) 25:49,8
2. Marit Bjoergen (Nor) + 7,5
3. Charlotte Kalla (Šve) + 31,0
4. Aino-Kaisa Saarinen (Fin) + 33,6
5. Julija Ivanova (Rus) + 42,3
...
33. Barbara Jezeršek (Slo) + 1:56,3

Skupni vrstni red Tour de Skija:

1. Justyna Kowalczyk (Pol) 2;17:36,0
2. Marit Bjoergen (Nor) +   11,5
3. Therese Johaug (Nor) + 4:49,1
4. Charlotte Kalla (Šve) + 6:02,8
5. Krista Lahteenmaki (Fin) + 6:14,4
...
37. Barbara Jezeršek (Slo) + 13:33,6

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.