Šport
15 ogledov

Odločitev je padla: univerzijada bo

Tone Vogrinec meni, da bi bila izgradnja proge Pisker priložnost za razvoj turiz Žurnal24 main
Maribor bo prihodnje leto gostil 26. zimsko univerzijado, a ni nujno, da bo vse dogodke gostila štajerska prestolnica. "Nihče si ne sme, ne more in ne želi privoščiti odpovedi. To bi bila preprosto prevelika sramota," je ob tem dejal predsednik organizacijskega odbora univerzijade 2013 Tone Vogrinec.

Prireditelji 26. zimske univerzijade, ki jo bo leta 2013 gostil Maribor, so danes v Ljubljani predstavili sklepe sestanka, opravljenega pri predstavnikih vlade v odhodu. Svoje mnenje je predstavil tudi generalni sekretar Mednarodne univerzitetne športne zveze Eric Saintrond, zbrani pa ugotavljajo, da univerzijada bo, vendar ne nujno samo v Mariboru.

Dejstvo je, da univerzijada mora biti, saj si te sramote, da bi tekmovanje tik pred zdajci morali odpovedati, ne želi privoščiti nihče. Proračun se je od leta 2008, ko je Slovenija dobila univerzijado, skrčil na 30 milijonov evrov, od tega je 15 milijonov namenjenih organizaciji, 15 pa gradnji infrastrukture, trenutno pa kot povsod, predvsem pa v športu, denarja ni.

Sicer je bil današnji sestanek z ministrom za šolstvo in šport v odhodu Igorjem Lukšičem pozitiven, država vztraja pri svoji udeležbi pri projektu, svoje so predstavnikom obljubili tudi župan Mestne občine Maribor Franc Kangler, predsednik organizacijskega odbora univerzijade 2013 Tone Vogrinec in predsednik Slovenske univerzitetne športne zveze (Susa) Otmar Kugovnik. Veliko bo odvisno od ponedeljkove seje mestnega sveta v Mariboru, kjer bodo morali potrdili svoj finančni vložek, tudi država naj bi uspela zagotoviti potrebni delež.

Vendar pa morajo organizatorji do konca januarja oziroma najkasneje do 15. februarja pripraviti nadomestni načrt, v primeru, da sredstev za izgradnjo potrebne infrastrukture ne bo. Fisu je že pristala na selitev smučarskih skokov in nordijske kombinacije v Planico, če pa bo zaradi pomanjkanja denarja potrebna še kakšna selitev, pa se lahko še kakšno tekmovanje iz Maribora prestavi drugam.

"Pogodbe so bile podpisane že leta 2008 in 2009, imam jih tukaj pred sabo. Vemo, kaj se zgodi, kadar katera od strani ne spoštuje pogodbenih določb. Zaenkrat smo vsi optimistični, takšne občutke imam po teh dvodnevnih sestankih. V primeru zapletov je za reševanje sporov pristojno Mednarodno športno razsodišče v Lozani (Cas)," je sicer prijazno zažugal generalni sekretar Fisu Saintrond.

"Nihče si ne sme, ne more in ne želi privoščiti odpovedi. To bi bila preprosto prevelika sramota. Je pa dejstvo, da so se zaradi vsesplošne gospodarske krize razmere predvsem na finančnem področju precej spremenile. Upam, da bomo stopili skupaj in uspeli zbrati sredstva za izvedbo tekmovanja. Današnji pogovori so bili uspešni, ostajamo optimistični in ne mečemo puške v koruzo," pa je povedal Vogrinec.

Komentarjev 2
  • hrenroman 22:00 19.februar 2012.

    Kaj je zdaj to? Ali niso odstopili? Sicer bi bila odpoved velika sramota in izgubljena priložnost za turistično ponudbo Štajerske, zato, če so res odločeni izpeljati zadevo, pogum in srečno! Država nima denarja (sicer res), kljub temu pa bodo zapravili ...prikaži veči 5 mio EUR za povsem nepotreben referendum. In nihče za tako nerazumno zapravljanje denarja ne bo odgovarjal!

  • Žurnalček 12:15 30.januar 2012.

    Vogrinc , a ti ni bilo zadosti smučarije v življenju! A zdaj boš pa zagonu 30 miljonovv desetih dneh, ko jih pa prej nisi v celi karijeri. A se ti to ne zdi kot samomor SLO snežnega športa. Za da ...prikaži več denar , bi lahko ti naredil 2 olimpijska zmagovalca in svetovno ekipo, namesto tega se boš pa samo deset dni slikal, Kangelca in banda bodo pa kradel. A te res tolk matra , da te bodo po vsem kar si naredil , ljudje začeli pljuvati in se ti posmehovati, pa čeprav dobite za organizacijo sto desetic od mednarodne zveze!