Šport
18 ogledov

Odpoved Lisice – alpinci bodo varčevali!

Takole so po odpovedi tik pred zdajci pospravljali progo na Pohorju. (Foto: Nik Žurnal24 main
Odpoved Zlate lisice ne pomeni finančnih težav le za organizatorja, temveč tudi za smučarsko zvezo. "Odpoved pogodb, pri katerih je SZS soudeležena, ima svoje posledice." Začeli so z varčevanjem!

Odpoved vsakoletnega smučarskega spektakla v Mariboru, tekme svetovnega pokala alpskih smučark za pokal Zlate lisice, se pozna pri finančnem poslovanju organizatorjev in krovne nacionalne organizacije Smučarske zveze Slovenije (SZS). Topla fronta je namreč stopila tekmovalna in finančna pričakovanja, na vrsti pa so izredni ukrepi. Na SZS so že sprejeli nekatere ukrepe, ki gredo predvsem v smeri zategovanja pasu. Varčevanje bo še najbolj oplazilo alpince, ki so zašli v finančne težave, pri drugih disciplinah naj bi se poznalo manj. Po zagotovilih odgovornih na zvezi bodo vse načrtovane projekte, februarja se bo namreč začela sezona svetovnih prvenstev, izpeljali v celoti.

Smučarska karavana se bo ob koncu tedna merila na tekmah svetovnega pokala v Sestrieru in Chamonixu. Na smuku v Italiji bo slovenske barve branila le Tina Maze, ki bo nastopila tudi v nedeljo, medtem ko se bodo o nastopu Maruše Ferk na superkombinaciji trenerji odločili po treningih v naslednjih dneh. Na sobotnem smuku v Franciji bodo nastopili Andrej Šporn, Andrej Jerman, Gašper Markič in Andrej Križaj. Postavo za nedeljsko superkombinacijo bodo trenerji dokončno določili po petkovem treningu.

"Smučarska zveza je pregledala poslovanje. Sprejeli smo ukrepe, katerih namen je pravočasno ukrepanje. Poznate zunanje razmere za poslovanje, ki nikakor niso lahke. Glede na to, da 75 odstotkov virov prevzemamo iz gospodarstva, je treba biti previden. Nekaj več varčevanja bo pri alpincih, nekaj manj pa pri ostalih organizacijskih enotah in panogah. Nekaj se bo poznalo, vendar smo imeli takšne načrte, da bistvenih elementov na nobeni od panog naj ne bi oviralo," je v torek zvečer na sedežu zveze na novinarsko poizvedovanje odgovoril njen direktor Matija Vojsk. Priložnost je bila sicer veliko bolj slovesna in spodbudna, saj je zveza novinarje povabila na predstavitev velikih dosežkov, zmage in šestega mesta, smučarskih tekačic Petre Majdič in Katje Višnar v estonskem Otepääju.

Na vprašanje, ali so težave, v katerih se je znašel alpinski del, posledica odpovedane Zlate lisice, je Vojsk pritrdil: "Glejte ... Poslovanje tako velike zveze s toliko panogami je sestavljeno iz mnogih komponent tako na prihodkovni kot na odhodkovni strani. Jasno je, da ima odpoved pogodb, pri katerih je smučarska zveza soudeležena, svoje posledice. Ampak še enkrat ponavljam, gre za več dejavnikov tako na prihodkih kot na odhodkih in mi poskušamo biti pravočasno pripravljeni in ukrepati tako, da te kot ste jih imenovali težave ne bi bile takšne, da ne bi poslovanja mogli obvladovati."

Jasno je, da ima odpoved pogodb, pri katerih je smučarska zveza soudeležena, svoje posledice. Ampak še enkrat ponavljam, gre za več dejavnikov tako na prihodkih kot na odhodkih in mi poskušamo biti pravočasno pripravljeni in ukrepati tako, da te kot ste jih imenovali težave ne bi bile takšne, da ne bi poslovanja mogli obvladovati.
Matija Vojsk
"Jasno je, da odpoved Zlate lisice ni povzročila težav samo direktnim izvajalcem, ki so imeli en del zavarovan. Smučarska zveza pa je bila kot koncesionar za pogodbo, kot tisti, ki prireditev podeljuje v imenu Mednarodne smučarske zveze, vnaprej soudeležena pri pričakovanjih. In jasno, če ta pričakovanja niso izpolnjena, je to eden od razlogov za korekcijske ukrepe pri nadaljnjih aktivnostih v preostali tretjini koledarskega leta, beri zadnjih štirih mesecih sezone. Ta sezona pa je seveda pri nordijcih, alpincih ..., razen deskarjev, praktično pri vseh, tudi sezona svetovnih prvenstev in nikakor nimamo namena krniti bistvenih elementov nastopanja in priprav," je razmere opisal direktor, ki konkretnih številk ni predstavil.

"Ekonomske razmere, razmere, povezane s financiranjem, seveda narekujejo stalno prilagajanje. Govorim o tem, da brez nič ni nič. Ekipe bodo morale obstajati, koliko bo denarja za izvedbo, pa se gleda vsako leto posebej. Načrte nameravamo letos nedvomno sprejemati in obravnavati prej, kot smo jih lahko lani. Takrat so bile na vrsti zamenjave na več položajih v SZS. Po volitvah, ki so bile marca, se je en del 'operative' izvajal kasneje kot sicer, letos bo to na vrsti prej," je napovedal Vojsk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.