Šport
20 ogledov

Odrova mladinska svetovna prvakinja

Tjaša Oder Boštjan Erjavec
Mlada slovenska plavalka Tjaša Oder (Fužinar) je na mladinskem svetovnem prvenstvu v Limi po dramatični končnici le za 23 stotink ugnala Američanko Rachel Zilinskas in osvojila naslov svetovne prvakinje.

Plavalka ravenskega Fužinarja Tjaša Oder je v noči na nedeljo v Limi v Peruju osvojila naslov mladinske svetovne prvakinje na 1.500 metrov prosto. Z dosežkom 16:18,63 je za več kot pet sekund izboljšala tudi lasten slovenski absolutni rekord na tej razdalji.

Odrova, nosilka štirih kolajn z mladinskih evropskih prvenstev, tudi dveh zlatih, si je naslov priplavala po dramatičnem finišu z Američanko Rachel Zilinskas, ki jo je 17-letna slovenska tekmovalka ugnala za vsega 23 stotink sekunde. S precejšnjim zaostankom je bron osvojila Španka Claudia Dasca. Z zlato kolajno je dijakinja ravenske gimnazije potrdila, da je bila odločitev, da sezono podredi mladinskemu svetovnemu prvenstvu in izpusti člansko prvenstvo v Šanghaju, pravilna, saj je bil izračun prav ta, da v Peruju lahko poseže po kolajni, v Šanghaju pa bi se borila za finalni nastop.

"Take tekme, odkar sem trener, še nisem videl. Tjaša mi je dodobra načela tudi živce, saj je v nasprotju z dogovorom prvič potegnila že na 500 metrih, na koncu pa je v zadnjih 200 metrih še enkrat zmogla silovito finiširati in na zadnjih sto metrih je dohitela in prehitela tudi dotlej vodilno Američanko," je med drugim povedal njen trener Gorazd Podržavnik.

V dramatični tekmi je bila v prvi polovici tekme v ospredju peterica tekmovalk vključno z Odrovo, kasneje pa je na 1.100 metrih vodstvo prevzela Američanka, ki je pred tem plavala v ozadju, a v končnici ni zdržala napada slovenske rekorderke, ki si je zmago priplavala na zadnjih štirih razdaljah bazena.

Dobro na mladinskem svetovnem prvenstvu, ki se bo končalo danes, nastopajo tudi drugi slovenski tekmovalci. Odrova si je že pred tem priplavala finale na 400 in 800 prosto, v finalu na 50 in sto prsno je nastopila tudi ilirijanka Tjaša Vozel, v finalu pa je nastopila tudi ženska štafeta na 4 x 200 prosto, kjer sta ob Odrovi nastopili še njeni klubski kolegici Mojca Sagmeister in Tamara Miler, "koroško" štafeto pa je okrepila triglavanka Špela Bohinc. Blizu finala je bil z 10. mestom in osebnim rekordom tudi ilirijan Anže Tavčar na 50 prosto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.