Šport
10 ogledov

Odšla dva Finca, prišel Tory

Tilii Olimpiji na zadnjih tekmah ni šlo, pol prazen je bil tudi Tivoli, in čas j Žurnal24 main
Tilia Olimpija bo v nadaljevanje lige Ebel krenila z nekoliko spremenjeno postavo. Odšla sta Kari Haakana in tudi Sami Ryhänen, v Ljubljano pa prihaja napadalno usmerjeni branilec Jeff Tory.

Sezona 2010/2011 se je za Tilio Olimpijo začela z dvema zmagama, v drugi polovici oktobra pa so se soočili s krizo. Trener Hannu Järvenpää je odločen: "Čas je za korenite spremembe, saj so Zmaji dokazali, da je začeta pot pravilna in da so sposobni premagati tudi najmočnejše nasprotnike." Prva sprememba je odhod levega branilca. Kari Haakana se zaradi poškodb poslavlja in obenem zaključuje svojo kariero. "Svoje hokejske poti nisem želel zaključiti na ta način, vendar so poškodbe prehude. Telo pač ne zdrži več in tu ne morem nič." Tivoli zapuča tudi napadalec Sami Ryhänen. 30-letni center je k Olimpiji prišel pred sezono, a v Ljubljani ni prikazal tistega, kar se je od njega pričakovalo. Odigral je 12 ligaških srečanj, na katerih je dosegel zadetek in osem podaj. "Sami je v preteklosti večkrat dokazal, da je odličen hokejist, žal pa je pri zmajih svoj sloves upravičil le na dveh ali treh tekmah. Glede na naša pričakovanja je to žal premalo," je dejal trener Hannu.

Do konca sezone bo zeleni zmaj Jeff Tory. 37-letnik iz Burnabyja ima za seboj spoštovanja vredno kariero, v kateri mu ne manjka različnih priznanj. Po igranju za Pencincton Panthers v kanadski mladinski ligi BCJHL, dvakrat zapored je bil proglašen za najboljšega branilca lige, se je leta 1993 vpisal na univerzo v Mainu, kjer je preživel tri leta. V sezoni 1996/97 se je preselil k moštvu Kentucky Thoroughblades v ligi AHL. V isti sezoni je prav tako branil barve selekcije Kanade ter zanjo zbral 54 nastopov. V naslednjem letu se je Tory preselil v ligo IHL, kjer je dve sezoni preigral za Houston Aeros. Sezono 1998/99 je s Houstonom osvojil tudi naslov prvaka lige IHL. V Severni Ameriki je nato zaigral še za Philadelphia Phanthoms (AHL) ter Utah Grizzlies (IHL), preden se je vrnil v Houston. Pred sezono 2001/02 je sledila selitev v Evropo, okrepil je DEL ligaša Kassel Huskies. V elitni nemški ligi je Tory preživel šest sezon ter zaigral še za Hamburg Freezers, DEG Metro Stars ter Ingolstadt. Skupaj je v ligi DEL zbral 315 nastopov ter na njih dosegel, za branilca izjemnih, 249 točk (71+178). Sezono 2002/03 je bil, v dresu Hamburga, najučinkovitejši branilec lige DEL. Zadnje tri sezone je preigral v ligi Ebel, kjer je bil član celovškega KAC. Tudi na avstrijskem Koroškem se je izkazal kot izjemen podajalec, ki mu ni tuje niti doseganje zadetkov. V sezoni 2007/08 je imel največ podaj v ligi Ebel, leto kasneje se je s Celovčani veselil naslova prvaka, lani pa je bil najučinkovitejši branilec v ligi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.