Šport
12 ogledov

Ogier ubranil naslov

Sebastien Ogier EPA
Francoz Sebastien Ogier si je že dirko pred koncem sezone 2014 zagotovil naslov svetovnega prvaka v reliju.

Na dirki v Kataloniji je branilec naslova z zmago prišel do druge velike lovorike v karieri. Za voznikom Volkswagna je bil drugi njegov moštveni sotekmovalec Finec Jari-Matti Latvala.

Prav Latvala je bil edini, ki bi še lahko odvzel naslov prvaka v tej sezoni Francozu, a bi moral za to, da bi odločitev prestavil na zadnjo dirko v začetku novembra v Walesu, danes končati pred Sebastienom Ogierjem. Tako pa si je slednji že predčasno zagotovil drugo skupno zmago po letu 2013. Tretji je bil na reliju v okolici Salouja Finec Mikko Hirvonen (Ford).

"No, končno. Fantastičen konec tedna, za konec pa je bilo še malo razburljivo. Začel sem odlično, potem pa sem moral paziti, ker je tudi Jari-Matti napadel. Moral sem najti način, da sem hiter in hkrati ostanem pred njim," je taktiko, ki ga je popeljala do 23. zmage v karieri, razložil Ogier in dodal: "Lepo je postati svetovni prvak, še lepše je to narediti drugič. S tem sem dokazal, da prvi naslov ni bil naključje."

Tudi poraženi Latvala je priznal, da več ni bilo mogoče narediti: "Napadal sem do skrajnih meja. Ni se izšlo, morda pa bom uspešnejši čez leto dni." Oba dirkača Volkswagna sta prevladovala v celotni sezoni 2014; od 12 dirk do danes sta tekmecem vrh prepustila le enkrat, na domačem reliju nemške tovarne v Nemčiji, ko je po napakah obeh slavil Belgijec Thierry Neuville s Hyundaijem. 

Izidi (17 HP, 372,96 km):
1. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Fra/VW Polo)                     3:46:44,6
2. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Fin/VW Polo)                           + 11,3
3. Mikko Hirvonen/Jarmo Lehtinen (Fin/Ford Fiesta)                        1:42,2
4. Mads Oestberg/Jonas Andersson (Nor/Šve/Ford Fiesta)              2:13,3
5. Daniel Sordo/Marc Marti (Špa/Hyundai i20)                                2:22,2

SP skupno (12):
1. Sebastien Ogier 242 točk
2. Jari-Matti Latvala 211
3. Andreas Mikkelsen 150
4. Mikko Hirvonen 108
5. Mads Oestberg 92

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.