Šport
12 ogledov

Ogier zmagal za dve desetinki!

Sebastien Ogier
1/21
Žurnal24 main
Kakšen razplet relija Jordanija! Sebastien Ogier (Citroen) je power stage (zadnji brzinec) dobil sedem desetink pred Jarijem-Mattijem Latvalo (Ford) in tako reli zmagal z vsega dvema desetinkama prednosti!
Zadnji brzinec oz.
t. i. power stage:

1. S. Ogier 5:21,7
2. M. Hirvonen +0,0
3. S. Loeb +0,3
4. J. Latvala +0,7

Sebastien Ogier (Citroen) je zmagal drugi reli za svetovni prvenstvo zapored in to na kakšen način! Na 17. brzincu relija Jordanija je v primerjavi s svojim prvim zasledovalcem Jarijem-Mattijem Latvalo (Ford) izgubil devet sekund, na 18. pet sekund in na 19. še dodatnih šest in tako je pred zadnjo hitrostno preizkušnjo nov vodilni postal Latvala. Tako je odločal power stage. Dobil ga je Ogier, Latvala pa je bil po manjši napaki četrti, in sicer z zaostankom sedmih desetink. To je pomenilo, da je Ogier reli dobil za pičli dve desetinki (in obenem še tri dodatne točke za zmago na zadnjem brzincu). Sebastien Loeb (Citroen) je ostal na tretjem mestu in na koncu za najboljšima zaostal skoraj 30 sekund. Iz igre za stopničke je opoldne odpadel Petter Solberg (Solberg Citroen), ki je odstopil na 17. hitrostni preizkušnji. Miko Hirvonem (Ford) je ves čas osamljeno dirkal na četrtem mestu, Kimi Räikkönen (ICE 1 Citroen) pa je na 19. brzincu izgubil celo minuto in zdrsnil za Matta Wilsona (Stobart Ford) na končno šesto mesto.

Skupni vrstni red:
1. S. Loeb 74 točk
2. M. Hirvonen 72
3. S. Ogier 69
4. J. L.atvala 66

V soboto dopoldne ...
Ogier na sobotnih štirih dopoldanskih hitrostnih preizkušnjah ni izpustil vodstva iz svoje posesti. Latvala mu je sicer prišel nekoliko bližje, a razlika med njima je ostala za Francoza varnih 19 sekund. "Imam nekaj prednosti, a bom vseeno moral še naprej pritiskati, da bi zmagal," je pred zadnjimi štirimi brzinci povedal vodilni Ogier. Še naprej je bila majhna razlika med Latvalo, Loebom in Solbergom, ki jih je med drugim in četrtim mestom ločilo 10 sekund. "Enkrat sem hiter, drugič sem počasnejši. Ne vem, zakaj. Morda bo treba spremeniti kaj na nastavitvah," se je spraševal branilec naslova, ki nikakor ni mogel nadoknaditi zaostanka, ki si ga je pridirkal na četrti in peti hitrostni preizkušnji. 

V petek dopoldne ...
Reli po Jordaniji se je z dnevom zamude v petek le začel (zamujale so ladje z opremo) in bo je dvodnevni reli (petek in sobota). Prvo hitrostno preizkušnjo oziroma sedmo po prvotnem načrtu je dobil Loeb in je bil po dveh na desetinko sekunde izenačen z rojakom Ogierjem. Tretji brzinec je bil prvi daljši in razlike so se le povečale. Najhitrejši je bil Ogier in je tako tudi prevzel vodstvo. Loeb je zaostajal 7,4 sekunde in nazadoval na tretje mesto. Med dirkača tovarniške Citroenove ekipe se je uvrstil Solberg (+7,2). V igri za zmago je bil tudi še Hirvonen s tovarniškim Fordom, ki je na četrtem mestu zaostajal manj kot 10 sekund. Räikkönen je začel zelo dobro (po dveh brzincih je zaostajal le 30 sekund), a je na tretjem izgubil celo minuto in nazadoval na osmo mesto.

V petek popoldne ...
Četrti brzinec je bil usoden za dotlej sedmouvrščenega Norvežana Matsa Östberga (Stobart Ford), Solberg pa je po manjši napaki z drugega padel na četrto mesto. Räikkönen je dirkal vse bolje in se je prebil na šesto mesto pred  Wilsona. Aktualni prvak Loeb je na peti hitrostni preizkušnji izgubil osem sekund v primerjavi z Latvalo, ki je postal novi prvi zasledovalec še naprej vodilnega Ogierja. Razlika med njima je bila le še šest sekund. In čeprav v Jordaniji ni najbolje, če v soboto dirkaš kot prvi, je Ogier na zadnjem petkovem brzincu pritisnil do konca in prednost pred Loebom, ki je prišel nazaj pred Latvalo povišal na 31 sekund. Bil je na dobri poti do druge zaporedne zmag.

Reli Jordanija, končni vrstni red:

1. Sebastien Ogier (Citroën) 2;48:28,0
2. Jari-Matti Latvala (Ford) +0,2
3. Sebastien Loeb (Citroën) +27,7
4. Mikko Hirvonen (Ford) +2:44,7
5. Matthew Wilson (Stobart Ford) +5:44,9
6. Kimi Räikkönen (ICE 1 Citroën) +6:14,9

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.