Šport
18 ogledov

Ognjeni začetek: Hrvati premočni za Irce

St. Ledger Duff Keane Irska Hrvaška Poznan Euro 2012
1/39
EPA
Hrvaška je z zmago nad Irsko na tekmi uvodnega kroga zavzela vrh skupine C in poslala resno opozorilo Španiji in Italiji, ki sta na otvoritvi Eura 2012 remizirali (3:1). Za kockaste sta gola zabila Mario Mandžukić in Nikica Jelavić, irskega naleta pa je bilo v drugem polčasu konec po nesrečnem avtogolu vratarja Shaya Givena.

Hrvati so na najboljši možen način odprli tekmo v Poznanju. Irska obramba, ki je dobila vsega sedem golov v kvalifikacijah, je kapitulirala že v praktično prvem napadu kockastih. Po podaji s strani se je žoga na dobrih enajstih metrih odbila na glavo Mariu Mandžukiću, ki jo je kljub zdrsu poslal ob vratnico Shaya Givena za zgodnje vodstvo južnih sosedov.

Irci so izenačili po slabih 20 minutah. Po prostem strelu z roba igrišča je v kazenskem prostoru Sean St. Ledger preskočil Vedrana Ćorluko in z glavo premagal nemočnega Stipeta Pletikoso. V Poznanju se je na fantastični tekmi vse začelo znova, Hrvati pa so bili prek Ivana Perišića blizu novemu vodstvu, a je izjemen strel od daleč Given s skrajnimi močmi ubranil.

Poskusi Perišića so bili v precej nezanimivem nadaljevanju tudi najnevarnejši dogodki prvega polčasa. Vse do 43. minute, ko je veliko napako otočanov za drugo hrvaško vodstvo na tekmi izkoristil Nikica Jelavić. Ob strelu Luke Modrića je bil Evertonov strelec sicer v globokem prepovedanem položaju, a je po slabem izbijanju enega izmed nogometašev irske dobil priložnost pred Givenom in neusmiljeno zadel.

Avtogol Givena povečal razliko

Tudi drugi polčas se je za Hrvate začel kot iz sanj. Mandžukić, ki je zadel po le nekaj minutah prvega, je tudi v drugem polčasu zatresel mrežo kmalu po prvem sodnikovem žvižgu. Po podaji z leve je pričakal žogo na sredini kazenskega prostora in jo z glavo poslal v vratnico, okroglo usnje pa se je od nesrečnega vratarja Givena odbila v mrežo.

Giovanni Trapattoni je tvegal vse in v igro poslal napadalno usmerjene Jonathana Waltersa, Simona Coxa in Shana Longa, a otočani nikakor niso zmogli priti do nevarnejših priložnosti. Na drugi strani je Slaven Bilić iz igre potegnil zgolj strelca Jelavića in ga zamenjal z Nikom Kranjčarjem, dobrih deset minut pred koncem pa se je golu na las približal Ivan Rakitić.

Mandžukić Irska Hrvaška Poznan Euro 2012 | Avtor: EPA EPA
Irci bi v 63. minuti praktično morali dobiti enajstmetrovko, ko je Gordon Schildenfeld nespametno startal s hrbta na Robbieja Keana. Irci nešportno niso želeli izbiti žoge po prekršku nad Mandžukićem, po padcu Keana pa sodnik Bjorn Kuipers zmotno ni pokazal na najstrožjo kazen.

Irski predložki brez končnega profita

Član Seville je po povratni žogi na rob kazenskega prostora natančno meril na drugo vratnico, a je žoga le za nekaj centimetrov zgrešila cilj. Pletikosa je moral enega redkih posredovanj opraviti v 80. minuti, ko je Keith Andrews najvišje skakal pred vrati, a je "splitska hobotnica" žogo z lahkoto zadržala v svojih lovkah.

Višinsko obstreljevanje kazenskega prostora Hrvaške je bilo do konca tekme večinoma nenevarno, Bilić pa je lahko v zaključku tekme nekaj minut ponudil tudi Eduardu da Silvi, ki je zamenjal Perišića. Na začetku petminutnega sodnikovega podaljška bi Irci kmalu znižali, saj je Andrews po kotu le za malo zgrešil vrata že premaganega Pletikose.

Mandžukić ne more verjeti

"Še vedno ne verjamem, kaj nam je pravkar uspelo. To je bila fantastična zmaga. Vedeli smo, da bo težka tekma, ampak odlično smo se odzvali in dosegli izjemno zmago. Je to najboljša tekma v mojem življenju? Moram se zahvaliti trenerju, ker mi je dal priložnost za igro in potem sem res odigral dobro tekmo. Zadel sem dvakrat, a moram se zahvaliti soigralcem," je bil po zadnjem sodnikovem žvižgu presrečen strelec prvega in "scenarist" zadnjega gola Mandžukić.

"Dobili smo poceni gole. To nam ni podobno. Vedeli smo, da moramo v drugem polčasu zaigrati bolje. Naslednji gol bi bil pomemben, zabili pa so ga oni. Ko z 1:3 zaostajaš proti ekipi, kot je Hrvaška, bo vedno težko. Prejeli smo res poceni gole," je priznal strelec edinega irskega zadetka St. Ledger.

EP v nogometu, skupina C, prvi tekmi:

Irska : Hrvaška 1:3 (1:2) (Poznanj)
St. Ledger (19); Mandžukić (3, 48), Jelavić (43)

Irska: Given; O'Shea, St. Ledger, Dunne, Ward; McGeady (od 54. Cox), Whelan, Andrews, Duff; Keane (od 75. Long), Doyle (od 53. Walters). Na klopi: Westwood, Forde; Kelly, McShane, O'Dea, Gibson, Hunt, Green, McClean, Walters, Long, Cox.

Hrvaška: Pletikosa; Srna, Ćorluka, Schildenfeld, Strinić; Rakitić (od 92. Dujmović), Vukojević, Modrić, Perišić (od 89. Eduardo); Mandžukić, Jelavić (od 72. Kranjčar). Na klopi: Kelava, Subašić; Šimunić, Buljat, Vrsaljko, Vida, Pranjić, Badelj, Dujmović, Kranjčar, Kalinić, Eduardo.

Sodnik: Bjorn Kuipers (Nizozemska).

Že odigrano:
Španija : Italija 1:1 (0:0)
Fàbregas (64); Di Natale (60)

Komentarjev 10
  • chamil 10:58 11.junij 2012.

    seljačina bethesda ne vidiš da te majo vsi tuki dost in teh tvojih zavistnih komentarjev. Si isti kot desetletni otroki, sudja sudja kriv

  • Bethesda 09:10 11.junij 2012.

    Hm, saj si si v bistvu že sam odgovoril s priznanjem da je napaka bila. Sestavni del igre? A daj no, koga farbaš? Prepovedan položaj je prepovedan položaj in pika.

  • Bethesda 09:08 11.junij 2012.

    Daj otrok obnašaj se kulturno.