Šport
19 ogledov

Ogrevanje za Soči 2014

1/4
Žurnal24 main
33 slovenskih športnic in športnikov je skupaj s svojimi spremljevalnimi ekipami odpotovalo v Liberec na 10. zimski olimpijski festival evropske mladine. Nekaj resnih kandidatov za odličja.

Tekmovanje, ki ga bo gostilo češko mestece, je nekakšna mladinska različica olimpijskih iger. Mladina si nabira izkušnje, ki jim kasneje v karieri pridejo prav, še posebno takrat, ko so pod bremenom velikega pritiska. “Smučati sem začela že pri dveh letih.Takrat sem prvič stopila na smuči. V Libercu bom skušala odpeljati svoj maksimum. Konkurenca je podobna kot na drugih mladinskih tekmovanjih,” je pred prvim vrhuncem leta povedala 16-letna alpska smučarka Eli Plut. Članica Smučarskega društva Novinar predvsem v slalomu (na festivalu bosta tekmi le v tehničnih disciplinah) kandidira za najvišja mesta, saj je v tej disciplini lani na FIS tekmovanju v norveškem Geilu zasedla 2. mesto. Vzornike si je Plutova poiskala v že pokojnem slalomistu Roku Petroviću in še aktivnem Francozu Jeanu-Baptistu Grangeu. Pri dekletih sta ji v inspiracijo Tina Maze in Lindsey Vonn.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Občuduje Bjoerndalna in Svendsna

Najmočnejši del moške odprave v Liberec bo bržkone skakalna ekipa, ki bo s prejšnjega festivala branila zlato medaljo. Veliko obeta tudi biatlonec iz Zgornjih Gorij, Miha Dovžan. “Konkurenca je težka, za dobre rezultate se bo v Liberecu potrebno pošteno potruditi,” pravi bodoči kandidat za nastop v dresu A reprezentance, ki se je v začetku ukvarjal le s tekom, potem pa je sčasoma poprijel še za strelno orožje: “Po dveh letih teka sem najprej začel streljati z zračno, nato pa postopoma z malokalibrsko puško. Tek mi gre bolje.” Dovžan, ki mu vzor predstavljajo vsi slovenski biatlonci, od tujih pa Norvežana Ole-Einar Bjoerndalen in Emil-Hegle Svendsen, bo na Češkem nastopil v posamični tekmi na 12,5 kilometrov in v sprintu na 7,5 kilometrov. Z optimizmom ga lahko navdaja dejstvo, da je pred dnevi na Alpskem pokalu v Obertilliachu zasedel eno prvo in eno drugo mesto.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Kolajne so stalnica
Slovenske odprave so se iz tako imenovanih mladinskih olimpijskih iger doslej še vedno vrnile z vsaj eno kolajno. Leta 1993 je v dolini Aosta ledino oral Drago Grubelnik, ki je zmagal v slalomu, nato pa so se od bolj uveljavljenih športnikov proslavili še Mitja Valenčič, Andrej Jerman, Ana Drev, Vesna Fabjan, Rok Benkovič, Ilka Štuhec in nazadnje še Peter Prevc. Slednji se je pred dvema letoma v poljskem Śląsk-Beskidyu okitil tako z zlato kolajno v posamični tekmi na 90-metrski skakalnici kot tudi na ekipni tekmi. Letošnji poletni olimpijski festival evropske mladine bo od 23. do 29. julija gostilo turško mesto Trabzon.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.