Šport
20 ogledov

OI 1904: Na maraton z avtom in brandyjem

Thomas Hicks Wikipedia
Na tretjih olimpijskih igrah nove dobe so si maratonci pomagali na danes nepredstavljiv način. "Zmagovalec," ki ga je na cilj za avtom zapeljal manager, je "šalo" sicer priznal.

Na maratonu poletnih olimpijskih iger v St. Luisu leta 1904 je bilo pestro. Maratonec Frederick Lorz se je po dobrih štirinajstih kilometrih tako upehal, da je tekmo zaključil in ga je v avto pobral manager. Temu je avtomobil odpovedal nekaj kilometrov pred ciljno črto, zato je Lorz do konca pešačil.

Ko je prišel do cilja, je pretrgal zmagovalni trak in množica ga je sprejela kot zmagovalca. Ko so ga gledalci obtožili, da si je pomagal z avtomobilom, je priznal, da je le šalil in da ni pretekel celotne dolžine proge.

Zlato je šlo tako Thomasu Hicksu, ki pa po današnjih standardih ni bil bistveno bolj pošten. Pomagal si je namreč s strihninom, spremljevalci pa so mu po poti pomagali tudi z brandyjem. Po zmagi se je sesedel in zaradi takrat še dovoljenega poživila skoraj umrl.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.