Šport
253 ogledov

OI 1936: štiri zlate medalje temnopoltemu

Jesse Owens v Berlinu Hoffmann / Wikipedia
V prestolnici nacistične Nemčije je temnopolti ameriški atlet Jesse Owens osvojil kar štiri zlate medalje.

Le tri leta pred začetkom druge svetovne vojne je Berlin, prestolnica nacistične Nemčije, gostil poletne olimpijske igre.

Nacisti so igre izkoristili, da so svetu pokazali po porazu v prvi svetovni vojni obnovljeno nemško moč. Glede na to, da je nacistična Nemčija poudarjala večvrednost bele, posebej arijske "rase" nad drugimi, so se v zgodovino posebej vtisnile štiri zmage ameriškega temnopoltega atleta Jesseja Owensa.

Čeprav naj ne bi držal mit, da vodja nacistične Nemčije Adolf Hitler Owensu zato, ker je bil temnopolt, ni želel čestitati, naj bi Hitlerja njegove zmage vseeno bolele. Njegov nacistični sodelavec Albert Speer je izjavil, da je Hitler temnopolte označil za primitivne in fizično močnejše od civiliziranih belcev in da bi jih morali zato izključiti iz prihodnjih olimpijskih iger.

Owens naj bi medtem zameril predvsem predsedniku ZDA Franklinu D. Rooseveltu. Ta mu namreč za zmage ni nikoli čestital ali ga povabil v Belo hišo, medtem ko mu je Hitler poslal podpisano spominsko fotografijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.