Šport
40 ogledov

OI 1968: pred igrami masaker nad študenti

Spominska tabla Tlatelolco Wikipedia / Susana Torres Sánchez
Olimpijske igre v Mexico Cityju leta 1968 je zasenčil masaker nad študenti. Ti so svetovno pozornost zaradi iger želeli izkoristiti za to, da opozorijo na represivnost takratnega režima. Ubitih je bilo med 200 in 300 ljudi.

Deset dni pred poletnimi olimpijskimi igrami v Mehiki leta 1968, ki so jih izjemoma izvedli šele oktobra, se je na ulicah zbralo več tisoč študentov. Okoli 5.000 se jih je zbralo na trgu Plaza de Las Tres Culturas, kjer naj bi izvedli miren protest. Trg se nahaja v predelu Tlatelolco, po katerem je masaker, ki je sledil, tudi dobil ime.

Trg pa so obkrožili tanki in oklepna vozila, policija pa je pričela streljati na množico. Vladne ocene so takrat govorile o štirih mrtvih in dvajsetimi ranjenimi, medtem ko so nasprotniki režima govorili o več tisoč žrtvah. Današnje ocene število žrtev postavljajo na 267, ranjenih pa je bilo več tisoč ljudi.
Mehiška vlada je takrat trdila, da so njene pričele streljati šele po tem, ko so na njih pričeli streljati protestniki. Pokol je leta 2008 na trgu obeležilo 40.000 ljudi.

Igre je takrat kljub pokolu bojkotirala le Severna Koreja, pa še to le zaradi spora glede priznanja uradnega imena države.

Mexico 1968 | Avtor: Wikipedia / IOC / Olympic Museum Collections Wikipedia / IOC / Olympic Museum Collections

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.