Šport
76 ogledov

OI 1968: temnopolta zmagovalca dvignila pest

Dvignjena pest Shutterstock
Tommie Smith in John Carlos, temnopolta Američana, sta v znak protesta proti odnosu do temnopoltih v ZDA na odru za zmagovalce dvignila pest.

Ameriški temnopolti atlet Tommie Smith je 16. oktobra na poletnih olimpijskih igrah v Mexico Cityju zmagal v šprintu na 200 metrov, na tretje mesto pa se je uvrstil prav tako ameriški temnopolti atlet John Carlos.

Na oder za zmagovalce sta stopila brez čevljev v črnih nogavicah, s čimer sta želela opozoriti na revščino temnopoltih v ZDA. Ko je začela igrati ameriška himna, sta atleta roki dvignila v t. i. "black power" (črna moč) pozdrav. Simbolično sta nosila tudi druge znake solidarnosti s temnopoltimi v ZDA.

"Če zmagam, sem Američan, ne temnopolti američan. Če pa bi naredil kaj slabega, potem bi rekli, da sem črnec. Smo temnopoti in ponosni na to, da smo temnopolti. Črna Amerika bo razumela, kaj sva danes naredila," je motiv za svoje dejanje kasneje razložil Smith.

Olimpijski komite je pozdrav takrat označil za namerno in nasilno kršitev osnovnih principov olimpijskega duha.

Komentarjev 1
  • ghz891 15:50 28.julij 2012.

    Olimpijski komite pa je njiju in nekatere podpornike izključil (med njimi tudi nekega "svetlopoltega" Avstralskega športnika), noben ni ponovno dobil licence ali opravičila... Fašisti šovinistični.