Šport
280 ogledov

OI 1972: Münchenski pokol

Olimpijske igre v Münchnu 1972 ProhibitOnions / Wikipedia
Na poletnih olimpijskih igrah v Münchnu leta 1972 je palestinska teroristična skupina Črni september najprej kot talce zajela, potem pa pobila šest izraelskih trenerjev in pet športnikov.

Palestinska skupina Črni september je v drugem tednu poletnih olimpijskih iger v takrat Zahodnonemškem Münchnu za talce zajela 11 Izraelskih športnikov in trenerjev. Za izpustitev so zahtevali izpustitev 234 Palestinskih zapornikov v izraelskih zaporih in izpustitev vseh članov Frakcije rdeče armade iz zaporov v Nemčiji.

Policija je talce poskusila rešiti, poskus pa je spodletel. V posredovanju je umrlo vseh 11 izraelskih talcev, pet pripadnikov Črnega septembra ter en zahodnonemški policist. Policiji je uspelo zajeti tri pripadnike teroristične skupine, ki pa so jih izpustili potem, ko so pripadniki te skupine to zahtevali po ugrabitvi Lufthansinega letala.

Izrael se je na pokol športnikov odzval s sistematičnim pobijanjem tistih, za katere je sumil, da so pri napadih sodelovali. Povračilni napadi izraelske tajne službe in specialcev so zahtevali še življenja vsaj petih nedolžnih oseb.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.