Šport
22 ogledov

Đoković in Murray zlahka, šok pri dekletih

Kvitova Wimbledon tenis OP Anglije grand slam
1/36
Reuters
Po dnevu premora se v Wimbledonu nadaljuje prestižni teniški grand slam. Ponedeljek je prinesel novo veliko presenečenje − izpad prve nosilke Serene Williams. V četrtfinale sta se uvrstila favorita v moški konkurenci, Novak Đoković in Andy Murray.

Novak Đoković je prestal do tega trenutka najtežji preizkus na turnirju v Wimbledonu, ko se je v tretjem kolu pomeril z Nemcem Tommyjem Haasom. Petintridesetletni veteran je leta 2009 dobil oba obračuna na travnati podlagi, tokrat pa je na svoj račun prišel Đoković, ki se je brez izgubljenega niza uvrstil v četrtfinale najstarejšega teniškega turnirja na svetu.

''Vedno je težko igrati proti njemu. Pred obračunom sem vedel, da imam slabo razmerje na travi. Tommy je travnati specialist, ima zelo raznoliko igro in lahko pride na mrežo. To je bil težak izziv zame, vendar sem odigral zelo, zelo dobro,'' je povedal Nole.

Lisicki je prav zvita zver: Serena nova žrtev

Branilka naslova Serena Williams, velika favoritinja za šesti naslov v Wimbledonu, se je vklopila v "temo" letošnjega turnirja v All England Clubu in kot prva nosilka izpadla v četrtem krogu. S 6:2, 1:6 in 6:4 jo je premagala Nemka Sabine Lisicki.

Američanka ni izgubila na 34 zaporednih tekmah in v letu 2013 doživela le dva poraza. Po izgubljenem prvem nizu je Williamsova navidez našla pravo igro in drugi niz dobila s 6:1.

V odločilnem tretjem je nato zapravila vodstvo s 3:0 in po dveh urah presenetljivo končala z nastopi na turnirju. Polfinalistka iz leta 2011 in 23. nosilka je Williamsovi za vodstvo s 5:4 v odločilnem nizu vzela začetni udarec in izkoristila drugo zaključno žogico za četrfinalni zmenek z Estonko Kaio Kanepi. Slednja je že prej pogasila britanske upe z zmago nad domačinko Lauro Robson.

Nadal, Federer, zdaj še Serena

Williamsova je v prvem tednu turnirja izgubila le enajst iger in bila po izjemnih predstavah v zadnjih mesecih ena največjih favoritk za končno zmago v zgodovini, nato pa podobno kot moška kolega Rafael Nadal in Roger Federer doživela kolaps v najbolj nepričakovanem trenutku. Mlajša od obeh ameriških sester je izgubila šele četrtič na zadnjih 76 tekmah.

Lisickijeva je dobro zikoristila počasen začetek Williamsove in dobila prvi niz, njeni močni servisi in ostali udarci pa so prvo nosilko kar nekajkrat pustili okamenelo na osnovni črti. Američanka se je jezila sama nase in iskala prava igro, ki je prišla v podobi drugega niza brez ene same neizsiljene napake, ko se je zdelo, da bo le preživela nalet Nemke.

Toda Williamsova nikoli ni delovala povsem prepričljivo, Lisickijeva pa ji je odvzela odločilni začetni udarec za pobeg na 5:4. Američanka je rešila eno žogico za zmago, nato zapravila priložnost za odvzem servisa Nemke, ki je nato z močnim forehand winnerjem zaključila največjo zmago kariere.

Kvitová prva četrtfinalistka

Osma nosilka Petra Kvitová se je z lepo zmago nad nevarno Španko Carlo Suárez Navarro kot prva teniška igralka uvrstila v četrtfinale letošnjega turnirja. Čehinja v četrtfinalu grand slama ni igrala vse od lanskega turnirja v All England Clubu.

Kvitová se bo v četrtfinalu pomerila z Belgijko Kirsten Flipkens, ki je s skoraj identičnim rezultatom izločila Italijanko Flavio Pennetto in dosegla uspeh kariere na 19. turnirju za grand slam.

Vincijeva ostala brez kitajskih "baglov"

Li Na bi Italijanki Roberti Vinci kmalu postregla "double baglom", kot v teniškem žargonu pravijo zmagi brez izgubljene igre z dvakrat po 6:0. Kitajka je Vincijevi prepustila vsega dve igri in se sprehodila v četrtfinale.

Zmagovalka Roland Garrosa iz leta 2011 je pri 5:0 v prvem nizu servirala za prvi del "kravate", toda nato izgubila začetni udarec proti specialistki za igro dvojic, ki so jo gledalci na igrišču številka tri pozdravili z glasnimi ovacijami.

30-letna Vincijeva, sicer enajsta nosilka turnirja, je nato dobila tudi naslednjo igro na svoj servis, toda Lijeva je nato dobila sedem zaporednih in se še tretjič uvrstila med najboljših osem na sveti travi. Kitajka čaka na zmenek z zmagovalko obračuna med lanskoletno finalistko Agnieszko Radwansko in Cvetano Pironkovo.

Murray brez težav v četrtfinale

Potem ko so se prvi dan drugega tedna wimbledonskega teniškega turnirja nadaljevala presenečenja v ženski konkurenci, so bili pri moških preostali favoriti zanesljivi. Med njimi tudi drugi nosilec, olimpijski prvak in domači adut Andy Murray, ki je s 6:4, 7:6 in 6:1 premagal Rusa Mihaila Južnija.

Ferrer zamudil in se prebudil

David Ferrer je po mučenju v prvih dveh nizih uspel izločiti Hrvata Ivana Dodiga in se kot prvi tenisač uvrstil v četrtfinale. Četrti nosilec je na igrišče številka dve celo zamudil deset minut in podobno zaspano tudi začel obračun z nepostavljenim novim članom evropske družine, ki je dobil podaljšano igro v prvem nizu in povedel z 1:0.

Janowicz Wimbledon tenis OP Anglije grand slam | Avtor: EPA EPA
49. igralec sveta je nato popustil z začetnim udarcem in Ferrer se je vrnil v igro, po še eni odločilni 13. igri v drugem nizu, ki jo je tokrat dobil Španec, pa se Dodig ni več pobral in do konca dvoboja zbral le še dve igri. Ferrer se bo v sedmem zaporednem četrtfinalu za grand slam pomeril z zmagovalcem tekme med Argentincem Juanom Martínom del Potrom in Italijanom Andreasom Seppijem.

Poljak(a) prvič po letu 1980 v četrtfinalu

Jerzy Janowicz je z zmago nad Jürgenom Melzerjem postal prvi Poljak po Wojteku Fibaku leta 1980, ki se mu je uspelo uvrstiti v četrtfinale turnirja za grand slam. Poljaki bodo imeli med najboljšimi osmimi kar dva predstavnika, saj je le nekaj minut kasneje po zmagi nad Francozom Adrianom Mannarinom napredoval še Łukasz Kubot.

Kubot je zmago slavil s svojim zdaj že znamenitim plesom can-can in poskrbel, da bosta prvič v zgodovini grand slamov v četrtfinalu igrala dva Poljaka. Žal (ali na srečo) se bosta za polfinale pomerila prav med seboj, kar pomeni, da bomo zaogotovo dobili tudi prvega poljskega polfinalista v zgodovini.

Popoldne igrata še oba prva nosilca, Novak Đoković in Serena Williams, ki ju čakata obračuna z Nemcema Tommyjem Haasom oziroma Sabine Lisicki. Domači favorit Andy Murray bo prekrižal lopar z Rusom Mihailom Južnijem.

Srebotnikova in Petrova v četrtfinalu

Slovenska teniška igralka Katarina Srebotnik je v paru z Rusinjo Nadjo Petrovo napredovala v četrtfinale. Tretji nosilki sta bili v tretjem krogu s 6:3 in 6:2 boljši od trinajstopostavljenih Američanke Vanie King in Kitajke Jie Zheng.

Petrova in Srebotnikova se bosta v četrtfinalu pomerili z boljšima iz dvoboja Anna-Lena Grönefeld/Kveta Peschke in Eugenie Bouchard/Petra Martić.

OP Anglije, Wimbledon, 4. krog, rezultati:

Ženske

Sabine Lisicki (Nem/23) : Serena Williams (ZDA/1) 6:2, 1:6, 6:4;
Li Na (Kit/6) : Roberta Vinci (Ita/11) 6:2, 6:0;
Agnieszka Radwanska (Pol/4) : Cvetana Pironkova (Bol) 4:6, 6:3, 6:3;
Petra Kvitová (Češ/8) : Carla Suárez Navarro (Špa/19) 7:6 (5), 6:3;
Marion Bartoli (Fra/15) : Karin Knapp (Ita) 6:2, 6:3;  
Sloane Stephens (ZDA/17) : Monica Puig (Pri) 4:6, 7:5, 6:1;
Kirsten Flipkens (Bel/20) : Flavia Pennetta (Ita) 7:6 (2), 6:3;
Kaia Kanepi (Est) : Laura Robson (VBr) 7:6 (6), 7:5;

Moški

Novak Đoković (Srb/1) : Tommy Haas (Nem/13) 6:1, 6:4, 7:6 (4)
David Ferrer (Špa/4)
: Ivan Dodig (Hrv) 6:7 (3), 7:6 (6), 6:1, 6:1;
Jerzy Janowicz (Pol/24) : Jürgen Melzer (Avt) 3:6, 7:6 (1), 6:4, 4:6, 6:4;
Łukasz Kubot (Pol) : Adrian Mannarino (Fra) 4:6, 6:3, 3:6, 6:3, 6:4;
Fernando Verdasco (Špa) : Kenny De Schepper (Fra) 6:4, 6:4, 6:4
Andy Murray (VBr/2) : Mihail Južnij (Rus/20) 6:4, 7:6 (1), 6:1.
Juan Martin Del Potro (Arg/8) : Andreas Seppi (Ita/23) 6:4, 7:6 (2), 6:3;
Tomas Berdych (Češ/7) : Bernard Tomić (Avs) 7:6 (4), 6:7 (5), 6:4, 6:4;

3. krog:

Dvojice

Katarina Srebotnik/Nadja Petrova (Slo/Rus/3) : Vania King/Jie Zheng (ZDA/Kit) 6:3, 6:2.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.