Šport
29 ogledov

Đoković ogroža številko eno Federerja

novak đoković roger federer wimbledon 2012 EPA
Novak Đoković je po zmagi na mastersu v Torontu ubranil lansko lovoriko in na lestvici ATP obdržal enako število točk. Njegov zaostanek za Federerjem znaša vsega 75 točk, zato se nam v Cincinnatiju obeta ogorčen boj za svetovni teniški prestol.

Djoković Đoković Štepanek Wimbledon OP Velike Britanije tenis tretji krog | Avtor: EPA EPA
Srbski teniški igralec Novak Đoković je leta 2011 z zmago v Wimbledonu prevzel prvo mesto na lestvici ATP, ki je do tistega trenutka pripadalo Špancu Rafaelu Nadalu. Vladavina Srba, v času katere je v žep pospravil še tri turnirje za grand slam, je trajala leto dni, nato pa ga je julija letos s prvega mesta izrinil večni Roger Federer. Švicar je v finalu turnirja v All England Clubu premagal Andyja MurrayjaŠkot je svoje maščevanje dočakal na dvoboju za zlato olimpijsko kolajno – in s sedmo zvezdico v Wimbledonu spet postal številka ena svetovnega tenisa. Federer je takoj po igrah v Londonu odpovedal udeležbo v Torontu, zaradi česar je sicer izgubil zanemarljivo število točk, po Đokovićevi ubranitvi naslova pa je že tako majhna razlika med prvim in drugim igralcem sveta skopnela na minimalnih 75 točk.

andy murray roger federer london 2012 | Avtor: Reuters Reuters
Naporna ameriška turneja, ki služi kot uvod pred zadnjim grand slamom sezone v New Yorku, se je iz Toronta takoj preselila v Cincinnati, kjer se je v ponedeljek začel sedmi turnir serije masters v sezoni (skupno jih je v teniškem koledarskem letu na sporedu devet). Na ameriških tleh ne bo nastopil Rafael Nadal, ki ga še vedno pestijo poškodbe, bosta pa Srbu za nov kos srebrnine konkurirala nedavno poškodovani olimpijski prvak Andy Murray in dobitnik srebrne kolajne iz Londona Roger Federer.

Pri teniškem točkovanju se vedno upošteva rezultat, ki ga je igralec na turnirju zabeležil v lanski sezoni. V primeru, da uspeh naslednje leto ponovi, število točk ostane enako. Če se odreže bolje, jih nekaj pridobi, če slabše, pa izgubi. Đoković je lani v Cincinnatiju zaigral v finalu, zato mora braniti večje število točk kot na primer Federer, ki je izpadel v četrtfinalu. Švicar si bo prvo mesto na lestvici zagotovil, če bo v Cincinnatiju prišel vsaj do finala, četudi bi Đoković zmagal. V primeru, da Federer podleže pred zadnjo stopnico sedmega mastersa v sezoni, pa bi Đoković z osvojitvijo lovorike ponovno postal prvi igralec sveta.

Dejstvo je, da bo preračunavanja veliko, a malokrat se v teniškem svetu zgodi, da so igralci po številu točk tako izenačeni. Glavni konkurenti favorizirani trojki bodo bronasti Juan Martin Del Potro, Španec David Ferrer, Čeh Tomas Berdych, Američani pa računajo na presenečenje s strani Johna Isnerja, Mardyja Fisha ali Sama Querreyja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.