Šport
73 ogledov

OKS proslavil 19-letnico ustanovitve

Janez Kocijančič bo na čelu OKS nadaljeval delo. (Foto: Tadej Bernik) Žurnal24 main
Slovenski turistični biser Portorož je bil v četrtek priča slavnostni proslavi 19-letnice Olimpijskega komiteja Slovenije. V petek bo po Sloveniji potekal drugi Dan športa.
Slovenski šport je zgodba o uspehu. Imamo športnike in športnice, na katere bi bil ponosen vsak narod, saj dosegajo izjemne rezultate v mednarodnem merilu ... Šport je zame zgled za druga družbena področja.
Janez Kocijančič

Olimpijski komite Slovenije (OKS) je v Portorožu slavnostno proslavil 19-letnico svoje ustanovitve, v petek, ko bodo na programu še volitve v komisijo športnikov, pa bo potekal po Sloveniji drugi Dan športa, dan odprtih vrat. Lani je skupaj 79 organizacij pripravilo 103 dogodke po vsej državi.

Priznanje Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) je dobil Metod Klemenc, ustanovitelj mednarodnih iger šolske mladine v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Ivan Lukan je za delo v zamejstvu prejel častno listino OKS, plakete OKS pa so dobili Športna zveza Murske Sobote ob petdesetletnici delovanja, Kegljaška zveza Slovenije ob šestdesetletnici, Jožica Sepohar Žnidar za življenjsko delo v fitnesu in Slavko Sakelšek za delo na področju športa otrok in mladine ter medijev.

Kanuista na divjih vodah Luka Božič in Sašo Taljat, kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko, judoistka Vlora Bedžeti, taekwondistka Nuša Rajher, veslač Janez Jurše, strelec Željko Moičevič, lokostrelec Mitja Žlender, igralka badmintona Maja Tvrdy, kolesar Blaž Jarc in atletinja Barbara Špiler so podpisali pogodbe za štipendije Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), ki znašajo po 500 dolarjev na mesec. Pogodbe veljajo do olimpijskih iger leta 2012 v Londonu.

Zaradi tekmovalnih obveznosti so manjkali telovadec Sašo Bertoncelj, veslač Gašper Fistravec, plavalec Damir Dugonjič in namiznoteniški igralec Bojan Tokič. Iztok Čop, ki vodi komisijo športnikov, je Filipu Flisarju, tekmovalcu v deskarskem krosu, izročil kupon za 70 evrov. Vsak udeleženec OI v Vancouvru bo prejel omenjeni znesek iz iztržka od prodaje slovenskih olimpijskih zapestnic, akcijo pa bodo na OKS izpeljali tudi za naslednje OI.

Petnajsti oktober velja za rojstni dan samostojnega olimpijskega gibanja. Slovensko olimpijsko listino sta 15. oktobra 1991 v Štihovi dvorani Cankarjevega doma poleg slovenskih športnih zvez olimpijskih panog in tistih, ki jih priznava MOK, podpisala tudi nosilca zlatih olimpijskih odličij Leon Štukelj in Miro Cerar. Ustanovna skupščina OKS je bila 17. decembra 1991. MOK je OKS začasno priznal že 17. januarja 1992 in s tem omogočil prvi samostojni nastop slovenskih športnikov na zimskih OI leta 1992. OKS je bil polnopravno vključen v olimpijsko družino 5. februarja 1992.

Janez Kocijančič, predsednik OKS, je na slovesnosti orisal nekaj ključnih dogodkov s konca leta 1991 in začetka leta 1992, ki so privedli do priznanja OKS in prve samostojne slovenske olimpijske reprezentance. "Slovenski šport je zgodba o uspehu. Imamo športnike in športnice, na katere bi bil ponosen vsak narod, saj dosegajo izjemne rezultate v mednarodnem merilu ... Šport je zame zgled za druga družbena področja," je v nagovoru izpostavil Kocijančič, podobno pa je ocenil tudi minister za šolstvo in šport Igor Lukšič.

Druženje slovenskih športnikov z delavnicami se je začelo že v sredo, v četrtek pa so pripravili tudi mini olimpijado za udeležence praznovanja obletnice ustanovitve samostojnega slovenskega olimpijskega gibanja. OKS bo 15. oktobra v sodelovanju z Društvom športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) pripravil drugi slovenski Dan športa – dan odprtih vrat. Številni lastniki in upravljavci športnih objektov bodo brezplačno ponudili svoje prostore, v katerih bodo svoje dejavnosti predstavila društva, klubi in druge organizacije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.