Šport
8 ogledov

Olimpija in Jesenice do zmage

acroni jesenice tilia olimpija 2011 Žurnal24 main
V 12. kolu lige Ebel sta slavili obe slovenski moštvi. Tilia Olimpija je v Tivoliju s 5:2 odpravila Beljaka Tomaža Razingarja. Acroni Jesenice pa so na gostovanju na Madžarskem ugnale Sapo s 4:2.

Ljubljančani so že od začetka sezone "vroči", saj so z dobrimi igrami nizali zmage in so tik pod vrhom letvice. V zadnjem kolu v Gradcu so zmagali celo brez prejetega zadetka in napovedali novo dobro predstavo na domačem ledu, kamor je prišel ranjeni beljaški VSV, trenutno zadnjeuvrščena ekipa lige.

Tudi razmerje na ledu je bilo v slogu stanja na lestvici. Domači so pritisnili in že prvo prednost igralca več kronali z zadetkom. Po strelu Aleša Mušiča je se je plošček odbil od čelade vratarja Bernharda Starkbauma in končal v mreži. Tudi nadaljevanje je bilo bolj ali manj enosmerno, vratar zmajev Jean Philippe Lamoureux pa ni imel veliko dela. Ljubljančani so spet zapretili ob koncu tretjine. Beljačanom ni pomagala niti prednost igralca več, saj jim je pobegnil Boštjan Goličič in po nekoliko nespretnem posredovanju Starkbauma povišal na 2:0. Olimpija je dosegla še en zadetek, ki pa ga je sodnik razveljavil zaradi strela po zvoku piščalke. Lepi priložnosti za povišanje vodstva pa sta imela še John Hughes in Eric Pance.

Nadaljevanje je bilo podobno. Gostje so igrali bledo in nepovezano, zapretili le ob igralcu več na ledu, Olimpija pa je pred vrati Starkbauma nizala priložnost za priložnostjo. Toda streli Žige Panceta, Ropreta in Tomija Mustonena niso našli cilja ali pa je dobro posredoval vratar. Vendar pa je bil Starkbaum nemočen ob strelu Justina Taylorja iz bližine, ko so imeli domači igralca več. Nekaj minut pozneje je Mustonen po lepi akciji Erica Panceta zgrešil prazen gol z enega metra. Vse zgrešene priložnosti so se maščevale, ko je Lamoreux po strelu iz bližine v 36. minuti le moral po plošček v mrežo. A prejeti gol ni zmedel Ljubljančanov, saj so še pred koncem tretjine po novem obleganju beljaškega gola prednost spet povišali na +3.

Zmaji niso popuščali niti v zadnjem delu. Mlajši od bratov Pance je v 45. minuti z izjemno natančnim strelom od daleč zadel tik pod prečko in povišal na 5:1. Gostje so takrat zamenjali vratarja, med vratnici je zadrsal Marco Wieser, kar se je vsaj delno obrestovalo, ko je Tomaž Razingar znižal na 2:5. A Beljak je bil daleč od kakšnega preobrata in točki sta zanesljivo ostali v Ljubljani.

Železarji uspešni na Madžarskem

Madžarski in slovenski prvak sta imela pred zdaj že tradicionalnim obračunom povsem različni izhodišči. Sapa je na začetku sezone v odlični formi, kar dokazuje s četrtim mestom na lestvici in skalpom številnih ekip, v prejšnjem kolu je slavila v Beljaku, Acroniju pa letos ne gre vse po načrtih, v petek pa so Jeseničani ostali praznih rok v Celovcu.

Trener Heikki Mälkiä je tokrat priložnost v vratih dal Michalu Fikrtu. Slednji je svoje delo v uvodnih dvajsetih minutah opravil odlično, dobro pa so prvo tretjino odigrali vsi v jeseniškem moštvu. Začetni nalet domačim ni uspel, tudi številčna prednost Sape je dvakrat ostala neizkoriščena, zato pa sta bila pri strelu Marcus Olsson in James Sixsmith, ki sta poskrbela za veselje na jeseniški klopi, kar je bila imenitna popotnica za nadaljevanje.

Tudi druga tretjina je bila z vidika železarjev optimalna. Štiri izključitve na strani gostov domačim niso pomagale do zasuka, obramba rdeče čete je tokrat delovala brezhibno, svoje pa je dodal še Fikrt, ki je imel sicer precej dela, a ga opravil z odliko. Ko je bilo razmerje igralcev na ledu izenačeno, so bili hokejisti Acroni Jesenic povsem enakovredni favoriziranim domačinom, ki jim v prvih dveh tretjinah niso mogli pomagati niti zelo glasni navijači. Ti so svojim varovancem celo namenili tudi nekaj žvižgov, predvsem zaradi številnih napak pri prehodu iz obrambne tretjine v napad ter ob igri z igralcem več.

Pred zadnjim delom so se domači navijači spraševali, ali bo njihovim ljubljencem uspelo izničiti prednost slovenskih prvakov, v taboru gostov pa je bilo glavno vprašanje, če bodo vzdržali še zadnjih dvajset minut v enakem ritmu. Ko je bil že po dvajsetih sekundah izključen Sixsmith, so domači navijači zahtevali zadetek, njihovi ljubljenci jih niso razveselili, zato pa je veselje na jeseniško klop vnesel Lukaš Hvila, ki je zadel za 3:0 in pot k zmagi je bila odprta. Toda zanjo so morali železarji vložiti ogromno naporov, kajti Sapa je prišla na le zadetek zaostanka, jeseniški hokejisti pa so tokrat vzdržali do konca, zmago s strelom v prazno mrežo pa je potrdil Hvila, ki je na zadnjih dveh tekmah dosegel kar pet zadetkov.

Liga Ebel, 12. kolo:

Tilia Olimpija : VSV Beljak 5:2 (2:0, 2:1, 1:1)
Mušič (4), Goličič (15), Taylor (31), Vedlin (38), E. Pance (45); Toff (36), Razingar (49)

Sapa Fehervar : Acroni Jesenice 2:4 (0:2, 0:0, 2:2)
Kovacs (46), Durco (50); Olsson (10), Sixsmith (13), Hvila (44, 60)

Red Bull Salzburg : KAC Celovec 4:2 (3:1, 0:0, 1:1)
Williams (5), Lynch (11), Kavanagh (17), Latusa (57); Herburger (13), Geier (46)

Vienna Capitals : Graz 99ers 3:4 (1:1, 1:1, 1:1, 0:0) - po kazenskih strelih
Nageler (3), Fortier (34), Ofner (44); Lysak (8, 57), Lange (29), Dahlman (kazenski strel)

Medveščak Zagreb : Liwest Linz 2:3 (0:2, 2:1, 0:0)
Martinović (24), Brine (39); Irmen (5), Grabher Meier (17), MacDonald (35)

Orli Znojmo prosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.