Šport
16 ogledov

Olimpijska bakla prvič v vesolje

Takšna je bil olimpijska bakla v Torinu. Žurnal24 main
Organizatorji naslednjih zimskih olimpijskih iger, ki bodo leta 2014 v Sočiju, so se odločili na prav poseben način zaznamovati pot olimpijskega ognja. Ruski organizatorji tako nameravajo olimpijsko baklo prvič v zgodovini olimpizma ponesti tudi v vesolje.

Vodja organizacijskega odbora Dimitrij Černišenko in namestnik predsednika ruske vlade Aleksander Žukov sta med zasedanjem generalne skupščine Mednarodnega olimpijskega komiteja v južnoafriškem Durbanu predstavila priprave na veliki dogodek v Sočiju in še zlasti velikopotezne načrte s potjo olimpijskega plamenice.

"Olimpijski ogenj bo pred uradnim začetkom zimskih olimpijskih iger, ki jih bo prvič gostila Rusija, premagal najdaljšo pot v zgodovini, kar 27.300 kilometrov, na svoji poti pa si bo baklo z olimpijskim ognjem podajalo kar 14.000 tekačev," je dejal Žukov na predstavitvi Moku. Kot poseben načrt pa je predstavnikom olimpijskega gibanja razkril, da načrtujejo kot prvi v zgodovini olimpijsko baklo poslati daleč izven zemeljske atmosfere.

Vesoljska odisejada olimpijskega ognja pa ni edini podvig. Ruski organizatorji želijo, da bi se olimpijska bakla na svoji poti okoli sveta ustavila na najvišji točki države 5642 nad morjem na gori Elbrus kot tudi na najnižji točki 1600 m metrov pod gladino sibirske lepotice Bajkalskega jezera.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.