Slovenija
627 ogledov

Olimpijska prvakinja Tina Trstenjak si je vendarle zaslužila državno službo

Tina Trstenjak Stanko Gruden/STA
Pred dvema mesecema so jo zaposlili na finančni upravi.

Olimpijska in svetovna prvakinja Tina Trstenjak je tista slovenska športnica, o kateri se je veliko v pisalo tudi zaradi njene zaposlitve. Predvsem v lanskem letu, ko je dva tedna pred odhodom na svetovno prvenstvo ostala brez menda obljubljene zaposlitve v Slovenski vojski. Razlog: Trstenjakova nima pete stopnje izobrazbe, ki jo tako delovno mesto zahteva.

Kljub temu, da sta tako Tina kot njen trener takrat govorila o velikem razočaranju in skrbeh ter šoku, zaradi katerega za svetovno prvenstvo v Kazahstanu ni bila stoodstotno pripravljena, se je klena Celjanka na koncu zbrala in osvojila zlato.

Letos, pred olimpijskim nastopom se Tina s tovrstnimi skrbi na srečo ni več ukvarjala, zaposlili so jo na finančni upravi, sicer šele pred kratkim, v času najbolj intenzivnih priprav. Pa vendarle, premaknilo se je: "Tina Trstenjak je od 1. 6. 2016 zaposlena v Finančni upravi Republike Slovenije. Njena bruto plača znaša 809,06," so nam danes sporočili s Fursa. Minimalna plača v Sloveniji je sicer 790,73 evra, kar pomeni, da dobi olimpijska prvakinja 18 evrov bruto več od minimalne plače. 

Tina tik pred maturo

"Na ministrstu za finance  so imeli sistematizirano eno prosto delovno mesto z osnovnošolsko izobrazbo, ki se je sprostilo 31.5.2016 in ga je nato zasedla Tina. Zaposleni športniki na ministrstvih podpisujejo svoje pogodbe za čas enega leta, njihovo podaljšanje pa je odvisno od izpolnjevanja pogojev, ki so potrebni za zaposlitev med katerimi je najpomembnejši status kategorizacije športnika vrhunskega razreda,"  je ob tem dodall Žiga Dobnikar z Olimpijskega komiteja Slovenije in poudaril, da je Tina sicer zaključuje srednjo šolo.

S trenerjem bosta sicer prejela nagrado za zlato olimpijsko kolajno.

Si športniki zaslužijo zaposlitev?

Ves čas spremljamo polemike, ali si vrhunski športniki sploh zaslužijo ta "privilegij", kot je zaposlitev v državni upravi, čeprav se po drugi strani vsi veselijo njihovih uspehov. Povejmo, da imajo podoben sistem v večini evropskih držav, njihovi športniki so zaposleni in tekmujejo za policijo, vojsko, tudi carino. 

Ob vse tem se lahko vprašamo še ali bi v Sloveniji sploh imeli toliko kolajn, če za športnike, ki tekmujejo v komercialno tako neatraktivnih športih (judo, veslanje, kajakaštvo, strelstvo) ne bi bila na razpolago ta oblika "državne pomoči".

Ob tem je treba poudariti, da državna uprava v povprečju nameni 1200 evrov bruto plače na športnika. Najbolj pomembni pri tem so seveda osnovno zdravstveno in pokojninsko zavarovanje. 

Pogoji za zaposlitev:

Prvi je status kategoriziranega športnika svetovnega ali mednarodnega razreda, pri tem pa se upoštevajo športnikovi dosežki v zadnjem letu.

Drugi pogoj pa je seveda športnikova izobrazba, ki mora zadostovati delovnemu mestu, ki ga bo uradno opravljal, na primer, da bo postal policist ali vojak.

Judoisti v glavnem vojaki in policisti

Najboljša slovenska judoistka, ki je včeraj postala olimpijska prvakinja, je torej že dva meseca zaposlena pri Carinski upravi.

Po naših podatkih je sicer njena zaposlitev začasna, dokler ne izpolni vseh obveznosti. Manjka ji seveda srednja šola.  

Tinin trener Marjan Fabjan in tekmovalci Rok Dragšič, Andraž Jereb, Petra Nareks, Aljaž Sedej, so zaposleni pri policiji, trenerka Urška Žolnir ter tekmovalci Vlora Beđeti, Matjaž Ceraj, Nina Miloševič, Mihael Žgank, Anamari Klementina Velenšek in Lucija Polavder pa v Slovenski vojski.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • popokatopetl 23:50 10.avgust 2016.

    Ja treba jih je malo tudi v šolske klopi nagnat, športne kariere ne trajajo večno.

  • kapibara 21:53 10.avgust 2016.

    To je pa v SLO, da vsi z izobrazbo na papirju, hočejo tako plačo.. delat pa nobeden..

  • kapibara 21:52 10.avgust 2016.

    AAaa jaaa, to je v Ameriki.. tu je pa tako..