Šport > Olimpijske igre
6217 ogledov

Drami ugrabljene atletinje ni videti konca

timanovska Twitter
Atletinja je dobila humanitarni vizum, zdaj je na poti v Evropo.

Beloruska atletinja Kristina Timanovska je danes zapustila poljsko veleposlaništvo v Tokiu in se odpravila na mednarodno letališče Narita. Od tam naj bi poletela neposredno proti Varšavi, a se je nato vkrcala na letalo za Dunaj. Ob prihodu na letališče je zavrnila pogovor z mediji. Vkrcanje športnice na let za Dunaj okoli 4. ure zjutraj po srednjeevropskem času je bilo presenečenje, a vendarle je pričakovati, da se bo iz avstrijske prestolnice odpravila naprej proti Varšavi, pojasnjuje AFP.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je dejal, da je z njo govoril in ji pri tem zagotovil, da lahko računa na podporo in solidarnost Poljske, kjer pričakujejo, da bo tam ostala vsaj nekaj dni.

Štiriindvajsetletno Timanovsko je beloruski olimpijski komite izključil iz olimpijske odprave, v okviru katere naj bi po prvotnih načrtih v ponedeljek nastopila v teku na 200 metrov. Uradno naj bi brez mesta v beloruski olimpijski odpravi ostala zaradi slabega čustvenega in psihološkega stanja, a dejansko naj bi bila ta odločitev posledica njene javne kritike na račun trenerjev, ki so jo brez opozorila uvrstili v štafeto teka na 4 x 400 metrov.

V nedeljo je bila Timanovska že na poti na letališče v Tokiu, od koder naj bi odletela v domovino, a se je nato odločila ostati na Japonskem in je zaprosila za pomoč Mednarodni olimpijski komite (Mok). Po navedbah beloruske opozicije je za las ušla ugrabitvi in prisilni vrnitvi domov. Do ponedeljka je bila sprva pod zaščito japonskih oblasti, nato pa je bila na poljskem veleposlaništvu v Tokiu, kjer je dobila humanitarni vizum. Vlada v Varšavi je Belorusiji očitala "zločinski poskus" ugrabitve športnice.

Škandal Šport Tako se razvija drama z ugrabljeno atletinjo

Preiskava že poteka

Mok je v torek sporočil, da je začel uradno preiskavo o primeru beloruske atletinje. Danes je tiskovni predstavnik Moka Mark Adams povedal, da so v torek zvečer prejeli zahtevano poročilo beloruskega olimpijskega odbora, ki ga zdaj preučujejo. Dejal je še, da je Mok ustanovil poseben disciplinski odbor, ki bo ugotavljal dejstva v tem primeru.

25-letni soprog Timanovske, Arsenij Zdanevič, je medtem po poročanju tujih tiskovnih agencij zapustil Belorusijo in pripotoval v Kijev, od koder naj bi odšel v Varšavo in se pridružil soprogi. Zdanevič je ob tem dejal, da s soprogo nikoli nista bila politično aktivna in bi se bila pripravljena vrniti v domovino, če ju tam ne bo doletel kazenski pregon.

Timanovska je ena od več kot 2000 beloruskih športnikov, ki so v odprtem pismu beloruskega voditelja ALeksandra Lukašenka pozvali k novim volitvam in izpustitvi političnih zapornikov. Lukašenko je beloruske olimpijce pred odhodom v Tokio javno posvaril, da od njih na Japonskem pričakuje rezultate. Atletinja je sicer zatrdila, da njena dejanja nikakor niso političen protest, saj da "ljubi svojo državo in je ni izdala". "Gre za napake, ki so jih naredili naši predstavniki na olimpijskih igrah," je dejala in dodala, da je bila ob odločitvi o izključitvi iz olimpijske odprave presenečena, saj "ni izjavila ničesar političnega".

Kristina Cimanovskaja Tokio 2020 Šport Mok odprl preiskavo glede ugrabljene Belorusinje

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.