Šport > Olimpijske igre
506 ogledov

Mišmaševa s slovenskim rekordom do odmevnega izida

Maruša Mišmaš Zrimšek Reševalni pas/Twitter
Slovenska atletinja Maruša Mišmaš Zrimšek je v finalu teka na 3000 metrov z zaprekami osvojila šesto mesto.

Maruša Mišmaš Zrimšek je na olimpijskih igrah v Tokiu v finalu na 3000 m zapreke zasedla šesto mesto in z devetimi minutami in 14,84 sekunde dosegla nov slovenski rekord. Zlato je osvojila Peruth Chemutai z rekordom Ugande (9:01,45), druga je bila Američanka Courtney Frerichs (9:04,79), tretja pa Kenijka Hyvin Kiyeng (9:05,39).

Grosupeljčanka je 28. maja na diamantni ligi v Dohi, drugi postaji najmočnejše svetovne serije mitingov v tej sezoni, na 3000 m zapreke zasedla šesto mesto in z 9:16,82 prvič letos popravila svoj prejšnji slovenski rekord, drugič pa danes v finalu OI.

Mišmaševa je skozi celoten finalni nastop uspešno držala stik z vodilno skupino in se v nekem trenutku celo spogledovala s tretjim mestom. V uvodnem delu tretjega kilometra je bila ob silovitem tempu tedaj vodilne Frerichsove uvrščena na peto mesto, v ciljnem finišu pa je eno mesto izgubila in bila na koncu šesta.

Pogumen nastop za nov državni rekord

Slovenka je začela na osmem, devetem mestu, sredi vodilne skupine. Vodilnih se je držala skoraj celoten uvodni kilometer. Ko se ji je v drugem kilometru čelo kolone nekoliko oddaljilo, se je v dobrih 200 metrih z lepim pospeševanjem priključila vodilni deveterici in pozneje šesterici, ki si je pritekla nekaj prednosti.

Dva kroga pred ciljem je bila že na četrtem mestu, v zadnji krog pa je je šla kot peta. Američanka in nekdanja svetovna prvakinja Emma Coburn, ki je bila pozneje diskvalificirana, je bila tedaj na sedmem mestu že več kot 30 metrov zadaj. Po zadnji vodni oviri je bila Slovenka peta. V zadnjih metrih jo je prehitela velika evropska tekmica Gesa Felicitas Krause iz Nemčije (9:14,00).

Mišmaševa se je tako veselila uvrstitve na šesto mesto in svojega največjega dosežka v karieri. 

* Atletika, 3000 m zapreke, ženske:
ZLATO:  Peruth Chemutai (Uganda)
SREBRO: Courtney Frerichs (ZDA)
BRON:   Hyvin Kiyeng (Kenija)
Komentarjev 1
  • Kolr 13:47 04.avgust 2021.

    Bravo!!!