Šport > Olimpijske igre
30238 ogledov

Na pomoč, moje olimpijsko zlato razpada!

Jolanda Neff Epa
Nekateri olimpijci naj bi za svoj uspeh na olimpijskih igrah v Tokiu prejeli odličja vprašljive kvalitete.

Ko je olimpijska prvakinja Jolanda Neff pred dnevi odpakirala svoje olimpijsko odličje iz Tokia, je doživela gromozanski šok.

Na zlati medalji, ki jo je osvojila z zmago na olimpijskem krosu v gorskem kolesarstvu, je opazila nenavaden madež, ki ga je poskušala odstraniti, s tem pa povzročila več škode kot koristi.

olimpijsko zlato tokio | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Pri tem je namreč odluščila del zgornje plasti kolajne, kar se je pred njo zgodilo že kitajski gimnastičarki Xueying Zhu, ki je v Tokiu slavila v disciplini skoki na veliki prožni ponjavi.

"Bila sem povsem šokirana," je v pogovoru za Blick povedala Švicarka. "Mislila sem, da sem uničila svojo medaljo. Ko sem odluščila delček zgornje plasti, me je to zelo užalostilo. To se je zgodilo že ob najmanjšem dotiku," je povedala olimpijska prvakinja, ki upa, da ji bodo organizatorji OI priskrbeli nadomestno odličje. "Zelo bi bila vesela, če bi prejela neoporečno medaljo," je dejala.

Zlata olimpijska medalja je v resnici iz srebra in prevlečena z vsaj šestimi grami čistega zlata.

Podobno zgodbo je že pred dnevi na družbenih omrežjih delila Kitajka Xueying Zhu. "Naj povem, da madeža nisem želela odluščiti. Po naključju sem odkrila majhno liso. Mislila sem, da je madež, zato sem podrgnila s prsti, vendar se ni nič zgodilo. Ko sem močneje podrezala, se je lisa povečala," je fotografiji odličja pripisala Kitajka.

Organizatorji OI so se že odzvali z obrazložitvijo, da odluščena plast ni zlato, temveč zaščitna prevleka, katere namen je preprečevanje poškodb in odrgnin. "Tudi če zaščito odstranite, medalja s tem ne bo izgubila vrednosti," so sporočili.

 | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Komentarjev 3
  • djdj 10:40 04.september 2021.

    Pobarvano železo? Plastika bi bila prelahka, čeprav cenejša.

  • da 20:13 03.september 2021.

    Koja bruka.

  • marjan5 15:41 03.september 2021.

    Slabi in poceni odlitki, na katere je galvana zelo občutljiva in se zelo rado lušči, karkoli se že nanaša. Če bi bile medalje kovane, se to nebi smelo zgoditi.